Taikinasta teräkseksi kaupoissa näinä päivinä

Taikinasta_terakseksi_pikkukansi

Tämän vuoden ahkeroinnin lopputulos, Taikinasta teräkseksi – kropparemontti kiireiseen arkeen, jysähtää kauppoihin ihan näinä päivinä. Sain juuri viestin Tammelta, että ensimmäiset lähetykset kirjakauppoihin ovat jo päässeet matkaan Tammen varastolta. Kirjan pitäisi olla siis kauppojen hyllyillä viimeistään ensi viikolla.

Voit tilata Taikinasta teräkseksi – kropparemontti kiireiseen arkeen -kirjan myös verkkokaupastamme. Löytyy myös Adlibriksesta ja kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista. [EDIT: Kirjan eka painos meni loppuun parissa päivässä ja uusi painos on tulossa kauppoihin – jos kirjaa ei löydy, malta hetki! Tulossa on 🙂 ]

Tämän kirjan syntymä sinetöitiin jo marraskuussa 2011. Olin kirjoittanut Hormonidieetti-kirjan ja se oli kaupoissa. Kuitenkaan kirjaa selatessani en ollut kovin tyytyväinen tekstini laatuun. Halusin parantaa seuraavaan kirjaan ja kysyin ytimekkään tekstin apostolilta, Jari Parantaiselta, ketä hän suosittelisi kirjoitusvalmentajaksi. Ei aikaakaan, kun istuimme jo Katleena Kortesuon kanssa nenät vastatusten juttelemassa sparrauksesta seuraavan kirjani osalta.

Lähdin tapaamisesta innostuneena. Junaan päästyäni puhelin kilisi ja Katleena lähestyi minua tekstarilla. ”Mitä jos kirjoittaisimme kirjan yhdessä?” Ideana oli alunperin tehdä kirja siitä, miten ”istumatyöläinen voi muuttua rievusta ryhdikkääksi puolessa vuodessa”. Hommaan meni lopulta puolitoista vuotta, mutta ainakin kuvaus on nyt rehellinen. Katleena nimittäin todellakin eli normaalia elämäänsä koko muutosprojektin ajan – hän muun muassa julkaisi seitsemän tietokirjaa kollegoidensa kanssa puolentoista vuoden aikana. Aikamoinen nainen.

Tapojen muuttaminen ei aina käy kädenkäänteessä ja mielestäni on tärkeää, että myös tästä asiasta puhutaan. Usein nimittäin kuvittelemme muutoksen tapahtuvan näin:

kuviteltumuutosTodellisuudessa muutos tapahtuu suurimman osan kohdalla näin – silloin kun kyseessä on muutos, joka todella pysyy ja pitää.

todellinenmuutosNotkahdukset ja takapakit ovat niitä hetkiä jolloin opimme. Kestävä muutos tapahtuu yrityksen, erehdyksen, onnistumisen ja oppimisen kautta.

Mieti elämääsi taaksepäin vaikkapa kahden vuoden ajalta. Kuinka pitkiä täysin tasaisia jaksoja siihen on mahtunut? Ei kummilapsen synttäreitä, työstressiä, lomamatkoja ja sangriakannuun sukeltamista, häitä, parisuhdepohdintaa tai muita arjen rytmiä sekoittavia tekijöitä? Mielestäni elämäntapojen muuttaminen kannattaa tehdä todellisen arjen tiimellyksessä. Ei siinä unelma-arjessa, jota odotamme (turhaan) ehkä jopa vuosien ajan.

Katleena aloitti elämäntapamuutoksensa valmennuksessamme joulukuussa 2011. Katleenan ravinto- ja elämäntapavalmentajana toimi Tytti Koro, personal trainerina mieheni Joni Jaakkola ja mentaalivalmentajana psykologi Minna Immonen. Minä tuotin kirjaan tieto-osuuden, tehtävät ja treeniohjelmat, Katleena puolestaan kertoi omia kokemuksiaan oman kunnonkohotusprojektinsa osalta.

Kirjassa käydään läpi tyypillinen elämäntapamuutosten rytmi vuoden ajalle. Se sisältää myös puoleksi vuodeksi vaihtuvat treeniohjelmat. Treenit voi tehdä niin kotona kuin kuntosalillakin. Näiden lisäksi muutosprosessia vauhdittavat ravintoa ja pääkopan muutoksia käsittelevät tehtävät, joiden avulla pääset työstämään niin tekojasi kuin ajatuksiasi tarkoituksenmukaisempaan suuntaan.

TaikinastaTerakseksi-treeni

Loppuun vielä bonuksena yksi Taikinasta teräkseksi -treeni – tätä et löydä kirjasta!

Tee kaikki liikkeet putkeen ja pidä kierroksen jälkeen 2-3 minuutin tauko (tai odota kunnes hengitys tasaantuu). Tee jokaisessa liikkeessä 10-15 toistoa ja kierroksia voit tehdä oman tasosi huomioiden 2-5. Valitse sellaiset painot, että viimeinen toisto on niin haastava ettet jaksa nostaa painoa enää kertaakaan tai huomaat että liiketekniikka pettää. Jos jaksat tehdä enemmän kuin 15 toistoa, on valitsemasi paino liian pieni. Jos et jaksa tehdä edes 10 toistoa, on paino liian suuri.

Alle olen linkittänyt myös liikevideot Optimal Performancen Youtube-kanavaltamme.

1. Askelkyykky etujalka korokkeella, käsipainot käsissä (videolla liike tehdään taljassa)
2. Penkkipunnerrus käsipainoilla, neutraali käsien asento (kämmenet osoittavat toisiaan)
3. Romanialainen maastaveto käsipainoilla
4. Kulmasoutu käsipainolla penkkiin nojaten

Liikkeiden suoritustekniikat löydät sanallisena kirjasta.

Katkelma kirjasta: Voimaharjoittelun hormonaaliset vaikutukset

Jotkut naiset pelkäävät liian suuria lihaksia. Aivan turhaan, sillä lihasten kasvu vaatii tosissaan töitä. Hauis ei pullahda isoksi yhdessä yössä. Sitä paitsi jos lihasmassa
kasvaa useamman kilon edestä kuten Katleenalla, se tuo vain mukavia kaaria ja kurveja kroppaan. Tämä on ideaalitilanne: pientä lihaskasvua kannattaakin siis odottaa!

Miehen kehossa on lihaskasvua edistäviä hormoneja on jopa 20–30 kertaa enemmän kuin naisilla. Naisen kehossa muodostuva testosteronin määrä on niin pieni, että sen positiiviset vaikutukset ulottuvat kehon kiinteytymiseen, lihasten vahvistumiseen,
energiatason nousuun ja seksuaalisen halukkuuden lisääntymiseen – ei parrankasvuun tai muiden miehisten piirteiden esille tulemiseen.

Miehillä parempi testosteronitaso vaikuttaa mm. työmotivaatioon, libidoon, energiatasoon ja itsevarmuuteen. Sellaista alfaurosta ei olekaan, jolla olismatala testosteronitaso. Sitä paitsi, tutkimusten mukaan naiset pitävät alitajuisesti niitä miehiä komeimpina, joilla on korkein testosteronitaso.

Testosteronin ohella toisen elimistön uudistumista kiihdyttävän hormonin, kasvuhormonin, määrä lisääntyy painoharjoittelun myötä. Kasvuhormoni edistää rasvanpolttoa ja pitää kudokset joustavina. Sitä kutsutaan usein nuoruushormoniksi.

Kasvuhormonin määrä nousee erityisesti silloin, kun sarjatauot pidetään lyhyinä, samalla kun harjoitusvastukset ovat kuitenkin raskaat ja toistomäärät 8–15. Testosteronin määrää lisäävät etenkin isot perusliikkeet, kuten kyykyt, maastavedot, leuanvedot, soudut ja punnerrusliikkeet. Sarjojen väliset tauot saavat olla pidemmät ja vastukset niin suuret, että toistomäärä jää 5–10 toiston haarukkaan.

Testosteronin ja kasvuhormonin positiivisia vaikutuksia
• vahvemmat lihakset
• rasvanpoltto
• lihaskudoksen säilyminen ja uuden lihaskudoksen rakennus
• suurempi energiankulutus levossa
• vanhenemisen hidastuminen, pysyt pidempään nuorekkaana
• suurempi seksuaalinen nautinto
• seksihalujen lisääntyminen
• hyvä mieliala, masennuksen väistyminen
• korkeampi energiataso
• yleisen hyvinvoinnintunteen kasvaminen
• itsevarmuus
• motivaatio
• aloitekyky
• riskinottokyky

Kannen ja Katleenan kuvat: Elise Kulmala / Magnet Photography

Tilaa Taikinasta teräkseksi – kropparemontti kiireiseen arkeen täältä!

Kategoriat

Share This