Blenderit testissä: Rawmix 2 vs. Vitamix + kasa smoothiereseptejä

Kaupallinen yhteistyö: RawMix

Kesällä 2012 olin turhautunut. Smoothiet olivat tulleet arkeeni jäädäkseen, mutta yksikään blenderi ei ollut kestänyt päivittäistä käyttöä puolta vuotta pidempään. Pitkin hampain päädyin sijoittamaan roposeni Vitamixiin, joka on tunnettu sekä laadustaan että kalliista hinnastaan (n. 600-700 euroa). Se kannatti, sillä sama blenderi seisoo meillä edelleen keittiössä kahdeksan vuotta myöhemmin.

Nyt näyttäisi löytyneen aikamoisen hyvä haastaja Vitamixille ja sen nimi on RawMix 2. Sain blenderin käyttööni, jotta pääsisin testaamaan voisiko tässä olla tehosekoitin jota voisin hyvällä mielellä suositella asiakkaillemme. Rawmix nimittäin painii tehojen ja toimintojen osalta samassa kategoriassa kuin Vitamix, mutta on yli puolet halvempi – tällä hetkellä Rawmixin verkkokaupassa 299 euroa.

Rawmix 2 -tehosekoitin haastaa Vitamixin

RawMix 2 on on monin tavoin samanlainen blenderi kuin Vitamix. Rawmixin tehot ovat vielä suuremmat (3 hv, 2200 W) kuin Vitamixissa (omassani 2 hv, 1200 W). Siinä on muovinen kahden litran kannu, aivan kuten Vitamixissa. Minulla on aikoinaan ollut myös lasikannullinen blenderi, mutta olen kokenut nämä muovikannulliset selvästi helpommiksi käsitellä – parin litran lasikannu painaa melkoisen paljon etenkin täytenä.

Rawmixin kannun alaosa on selvästi leveämpi kuin oman Vitamixini. Vitamixini on siis 8 vuotta vanha, voi olla että nykyisin kannun muoto on erilainen. Rawmixin hiukan leveämmän kannun etu on sen pesun helppous.

Rawmixin terät ovat todella hyvät ja se hienontaa kaiken jääpaloista mustaherukan siemeniin. Vitamixin kanssa olen tottunut silkinsileään smoothieen, joten olisi kyllä vaikeaa vaihtaa enää blenderiin jolla ei saa yhtä tasaista lopputulosta. Rawmixin lopputulos on hämmästyttävän samanlainen.

Ääni on molemmissa melkoisen kova, mutta desibeleissä Vitamix taitaa kyllä mennä Rawmixista ohi. En tietysti tiedä millaisia nykyiset Vitamixit ovat melutasoltaan. Tehokkaan blenderin miinuspuoli lienee aina siitä lähtevä kova ääni. Itse otan mieluummin melun ja loistavan lopputuloksen, kuin hiljaisuuden ja klöntit.

Rawmixin ja Vitamixin erot

No, mikä sitten on erilaista? Vitamixissa tykkään enemmän kahvan muotoilusta, Rawmixin muovinen pinnoittamaton kahva tuntuu vähän halvemmalta. Samoin tykkään enemmän Vitamixin mattaisesta ulkoasusta kuin Rawmixin kiiltävästä pinnasta. Toki Vitamix nyt ylipäätään näyttää siltä, kuin se olisi teleportattu 70-luvulta suoraan 50 vuotta ajassa eteenpäin 😀 Ei varsinaisesti mikään keittiön kaunistus, siis. Ehkä Rawmix saisi oman keittiöni kauneuskilpailussa kuitenkin hitusen enemmän pisteitä kokonaisuudessaan.

Vitamix on jotenkin kompaktimpi ja jämäkämpi. Molemmat pysyvät kyllä hyvin kiinni tasolla, kun ovat niin painavia. Fyysiseltä kooltaan Rawmix on hiukan isompi.

Vitamixissa täyden kierrosnopeuden eli 30000 kierrosta minuutissa saa turbo-toiminnolla, kun taas Rawmixissa tuo sama kovin kierrosnopeus tulee suoraan vääntämällä blenderi täysille. Vitamixin ”täysillä”-nopeus on 24000 kierrosta minuutissa. Onko tällä sitten käytännössä eroa – eipä juuri. Lähinnä se, että aluksi luulin Rawmixin pulse-toiminnon olevan rikki, kun en älynnyt että sitä voi käyttää vain silloin kun terä ei pyöri jo valmiiksi aivan täysillä. Pulsea käytän yleensä smoothien teon loppuvaiheessa, kun haluan varmistaa että seoksen pinnalle ei jää esim. jäisiä marjoja ja blenderi ottaa kaikki raaka-aineet hienonnettavaksi.

RawMix 2:n takuu on kaksi vuotta ja tyytyväisyystakuu 21 päivää. Omassa Vitamixissäni takuu oli aikoinaan seitsemän vuotta, nyt se on toki mennyt jo umpeen. Tämä oli ainakin itselleni näiden kolmen kuukauden testin aikana merkittävin ero – käytössä en nimittäin muuten huomannut juuri mitään erilaista. Toki nappulat ovat hiukan erilaiset, mutta eivät niin että sillä olisi käytössä mitään vaikutusta.

Smoothiehaaste kahdelle tehosekoittimelle: kumpi voitti?

Testasin täsmälleen samoilla raaka-aineilla ja määrillä smoothien teon. Maistelin heti testin jälkeen smoothieita ja koostumus oli molemmissa hyvin samanlainen. Laitoin smoothielasit pöydälle ja menin tekemään jotain muuta… enkä hetken päästä enää muistanut kumpi oli kumpi. En pystynyt erottamaan enää myöskään maistamalla, kumpi smoothie tuli tehtyä kummalla blenderillä. Löydät videon tästä Instagram-tililtäni (@kaisaj).

Voi siis sanoa, että silkkistä tulee molemmilla – lopputulos on aivan identtinen niin 300 euron kuin 600 euron blenderillä.

Jos Rawmix kiinnostaa, niin nyt saat alekoodilla kaisa 5 prosentin alennuksen tilauksestasi eli hinnaksi jää n. 284 euroa. Tämä ei ole affiliate-koodi, en hyödy tilauksestasi. Rawmixissa on 21 päivän tyytyväisyystakuu joten voit testata riskittömästi tykkäätkö siitä vai et.

Smoothiehaaste sinulle: kokeile 21 päivää!

Nyt haastankin sinut – mitäs jos kokeilisit, miten olosi muuttuu jos hankit hyvän blenderin ja teet seuraavan 21 päivän aikana vähintään viisi kertaa viikossa smoothien? Viisi kertaa viikossa siksi, että muutamat välipäivät ja laiskat fiilikset viikossa eivät lannistaisi. Tällä tavoin kasviksia tulee kuitenkin lisättyä viikkoon niin paljon, että mitä todennäköisimmin tunnet kyllä eron olossasi.

Smoothie on helppo lisä mille tahansa aterialle. Itse teen usein koko kannullisen aamulla. Aamupalalle ja välipalalle saa kannullisesta helposti kokonaisen sheikkerillisen smoothieta ja lisäksi siitä jää vielä joko perheenjäsenille, tai jollekin aterialle 1-2 pienempää annosta.

Smoothien päivittäinen lisääminen päiviin on mielestäni ylivoimaisesti helpoin tapa lisätä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä ruokavalioon. Jos suomalaiset korjaisivat tämän yhden asian, olisi syömisemme jo paljon paremmalla tolalla.

Kokeile vaikka näitä reseptejä ja etsi omat suosikkisi!

Aloittelijan makea hedelmä-marjasmoothie

 • pakastemangoa
 • mansikoita
 • kaura- tai riisimaitoa + loraus kookosmaitoa jos haluat kermaisuutta smoothien rakenteeseen

Vaaleanpunainen smoothie

 • mansikoita
 • puolukoita
 • muutama tuoretaateli, poista kivet
 • punaisia omenoita
 • loraus kookosmaitoa, tarvittaessa vettä

Violetti smoothie

 • mustikoita
 • mustaherukoita
 • avokadoa
 • babypinaattia, romainesalaattia tai sitruunamelissaa
 • banaania
 • nesteeksi vettä

Vihreä smoothie

 • päärynää
 • omenaa
 • banaania
 • avokadoa
 • babypinaattia tai parsakaalin varsi (esim. jos jää ruuanlaitosta)
 • limeä
 • nesteeksi vettä tai omenamehua

Oranssi smoothie

 • appelsiineja
 • pakastemangoa
 • tyrnimarjoja
 • nesteeksi omena- tai ananasmehua
 • loraus kookosmaitoa (tasoittamaan kirpeyttä)

Ellet halua ruskeaa smoothieta, älä sekoita keskenään punaisia ja vihreitä aineksia. Minulla on tapana lopulta värjätä kaikki smoothiet mustikalla, näin ei tarvitse miettiä värejä ja marjoja tulee varmasti syötyä tarpeeksi 😉

Tässä muutama idea piristämään talvipäiviä – toivottavasti innostut kokeilemaan!

Kategoriat

Share This