Suolisto ja kokonaisvaltainen hyvinvointi

Kaupallinen yhteistyö: Vahvakauppa.fi

Suoliston vaikutuksen omaan hyvinvointiin muistaa usein vasta sitten, kun jotain on pielessä. Jos maha on kipeä, toimii epäsäännöllisesti ja turpoilee milloin mistäkin, on aika mahdotonta kokea voivansa hyvin. Parasta olisi, jos mahaa ei juuri tarvitsisi ajatella!

Suolistossa elää noin kahden kilon verran erilaisia mikrobeja. Niitä on kymmenen kertaa enemmän kuin koko vartalossasi soluja. Iso osa suolistomikrobeista on symbiootteja: ne auttavat ylläpitämään terveyttämme ja me niiden. Me annamme niille kodin ja ruokaa, ne antavat vastalahjaksi oman työpanoksensa, auttaen mm. aineenvaihdunnan ylläpidossa, hormonien toiminnassa, vitamiinien valmistuksessa ja imeytymisessä sekä immuunijärjestelmän säätelyssä.

Huono bakteerikanta aiheuttaa epämukavia oireita

”Huonot” eli terveydelle jollain tavoin haitalliset bakteerit mm. aiheuttavat tulehduksen lisääntymistä ja saattavat olla osasyynä erilaisiin terveydellisiin ongelmiin kuten allergioihin, vatsavaivoihin, kipuihin, masennukseen ja iho-ongelmiin.

Bakteeritasapainoa saattaa huonontaa esimerkiksi liian vähäinen kuidun ja hiilihydraattien saanti, liiallinen sokerin ja valkaistun viljan määrä ruokavaliossa ja pitkäaikainen tai akuutti kova stressi. Stressin myötä hyvät bakteerit ottavat osumaa ja huonot puolestaan saavat lisää elintilaa itselleen.

Myös joidenkin lääkkeiden käyttö (esimerkiksi pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden käyttö, mielialalääkkeet), hormonaalinen ehkäisy ja hormonikorvaushoito voivat vaikuttaa suoliston bakteeritasapainoon. Jos esimerkiksi oman lääkityksen vaikutuksesta mikrobiomiin kaipaa lisäinfoa, löytyy googlella melko helposti tietoa: esimerkiksi tätä tekstiä varten etsin ”SSRI drug effects on gut microbiome”.

En ajattele, että tällaista pitäisi säikähtää. Joskus lääkkeet ovat välttämättömiä. Mutta meidän olisi hyvä tietää millaiset niiden kokonaisvaikutukset ovat: silloin osaamme vaalia terveyttämme viisaasti. Esimerkiksi jatkuvasti tulehduskipulääkkeitä syystä tai toisesta syövän, tai mielialalääkettä käyttävän voi olla järkevää hoitaa vatsaa on säännöllisesti (tai joillakin ihmisillä jopa jatkuvasti).

Antibioottikuurit pyyhkivät suolistosta sekä huonot että hyvät bakteerit. Suolistoflooran normalisoitumiseen menee kuukausia, hankalimmillaan jopa vuosia. Toisinaan suolisto saattaa voida huonosti pitkään antibioottikuurin jälkeen. Tällöin vatsaa kannattaa pyrkiä hoitamaan sekä ruokavalion että hyvälaatuisten probioottien avulla.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka vaikuttavat positiivisesti suoliston bakteerikantaan. Niiden käyttö auttaa tasapainottamaan suolistomikrobien tasapainoa. Hyvät bakteerit vievät elintilaa huonoilta ja jotkut niistä myös kolonisoivat suolistoa, eli muuttavat sinne pysyvästi asumaan ja siten parantavat suoliston bakteeritasapainoa.

Mikrobiomilla on yhteys aivoihin

Suoliston bakteerikannalla on hämmästyttäviä vaikutuksia hyvinvointiimme. Tiedetään, että mikrobiomilla on vaikutusta mm. kivun tuntemuksiin, painon säätelyyn, mielialaan, oppimiseen, muistiin, ruokahaluun ja tunnetiloihin.

Suolistobakteerien yhteys aivoihin tapahtuu hermoston, immuunijärjestelmän ja hormonien avulla. Suoliston toiminta vaikuttaa vagus- eli kiertäjähermoon, jonka kautta signaalit kulkevat aivoihin ja saavat aikaan erilaisia vasteita, esim. alakuloisen tai epämukavan olotilan. Suolisto vaikuttaa myös suoraan immuunijärjestelmän ja hormonien toimintaan, jotka puolestaan kommunikoivat aivojen kanssa.

Mikrobiomi ilmeisesti vaikuttaa jopa ihmisten käyttäytymiseen. Ihmistutkimuksissa on saatu tietoa siitä, että bakteerikannalla voi olla vaikutusta tunnetilojen säätelyyn, mm. ahdistuneisuuden ilmenemiseen erilaisissa stressitilanteissa. Ahdistukseen liitetään myös dysbioosi eli bakteerikannan epätasapaino. Mutta voisiko mahan hoitaminen ja bakteerikannan tasapainottaminen lievittää ahdistusta? Sen osalta tutkimus on toistaiseksi epäselvää (lähde).

Ruoki mikrobeja ja hoida vatsaa

Mitä tälle ihmeelliselle bakteerimassalle sitten tulisi tehdä, jotta se voisi hyvin? Kuinka saamme pienenpienet bakteerit puolellemme ja pitämään huolta mielestä, immuniteetista ja kaikesta mihin ne ikinä osallistuvatkaan?

Ruokavalion osalta keskeistä roolia näyttelevät kuidut. Tämän takia vihannekset, marjat ja hedelmät saisivat olla isossa osassa lautasen sisältöä jokaisella aterialla. Täysjyväviljoista saadaan myös tarpeellisia hiilareita, jotka ovat tarpeellisia suolistobakteerien hyvinvoinnille. Pelkästään jo kasvisten runsaalla lisäyksellä ruokavalioon, sekä höttöhiilareiden vaihtamisella kuitupitoisiin saadaan suoliston hyvinvoinnille välttämättömiä muutoksia aikaan.

Toisinaan on hyvä kokeilla järeämpää apua. Jos maha edellä mainituista huolimatta turpoilee, toimii epäsäännöllisesti ja ilmavaivat ovat riesana, voi olla hyvä kokeilla saisiko apua tilanteeseen bakteerikannan tasapainottamisesta. Me olemme valmennuksissa käyttäneet apuna maitohappobakteereja alusta saakka, ja yksi valmiste on erityisen tuttu meille: Vivomixx.

Vivomixx on jauhemuotoinen maitohappobakteerisekoitus – mielestäni se on paras maitohappobakteeri, jota olen itse käyttänyt ja jota olemme käyttäneet valmennettavillamme. Tutkimuksia Vivomixxistä ja sen edeltäjästä, VSL#3:sta on satoja aina painonhallinnasta tulehduksellisiin suolistossairauksiin.

Vivomixxin iso miinus on sen hinta. Paketti maksaa apteekeissa ja terveyskaupoissa noin 30 euroa. Kun Vahvakauppa ehdotti minulle yhteistyötä Vivomixxiin liittyen ja kertoi heidän myyvän sitä jopa 10 euroa edullisemmalla kuin muut kaupat, suostuin yhteistyöhön mielelläni. Tällä hetkellä Vivomixxin hinta Vahvakaupassa on vain 20,20 euroa.

Vahvakaupasta saat 10 % alennuksen koodilla kaisajaakkola, kun ostat vähintään kolme tuotetta kerralla. Vahvakaupan valikoimasta löydät luontaistuotteita keskittyen erityisesti vatsan ja suoliston terveyteen. 

Vivomixx -jauhe sisältää 450 miljardia elävää maitohappobakteeria ja bifidobakteeria 8 erilaisesta kannasta. Sitä on saatavilla myös 112 miljardia bakteeria kapselimuodossa. Monissa ns. tavallisissa maitohappobakteereissa on 10 miljardia bakteeria per kapseli, joten näihin verrattuna Vivomixxin bakteerien määrä on suuri.

Suosittelen aina aloittamaan Vivomixxin maltillisesti – vaikkapa teelusikan kärjellisestä per päivä. Tuotetta voi käyttää kuuriluonteisesti tai jakaa pussin tai kapselin useammalle päivälle. Kun maha ei oireile (esim. vatsan löysyydellä tai ilmavaivoilla), voit lisätä annosta. Usein Vivomixxiä käytetään aluksi vähintään kuukauden ajan joka päivä. Normaali suositusannos on pussi (4,4 grammaa) per päivä. Vivomixx sopii myös lapsille.

Kannattaa lukea Vahvakaupan sivuilta Vivomixx-arvosteluita, sieltä todella näkee miten monipuolinen ja toimiva valmiste on kyseessä.

Kategoriat

Share This