Päivä luentokiertuetta

Kello soi 5.02. Tänään on aika lähteä Mikkeliin, jonne meno vaatiikin hiukan monimutkaisempaa sompailua VR:n matkavälineillä. Joni keittää aamukahvit ja paistaa luomujauhelihaa, minä laitan itseni sillä välin valmiiksi. On yllättävän virkeä olo. Edellisenä iltana ennakoin aikaista herätystä menemällä nukkumaan jo kello 21 jälkeen.

Juomme aamupalaksi edellisenä iltana tehtyä mustikka-mansikka-puolukka -smoothieta, syömme lihaa ja juomme aamukahvit höpötellen niitä näitä (täällä lisää tyypillisestä aamupalastani). Smoothiehen olen laittanut pakurikääpäteetä nesteeksi ja sekaan D3-vitamiini-tippojamaitohappobakteereja (avaamalla pari kapselia smoothien sekaan) ja viherjauhetta. Vastustuskyky on kovilla, kun olen koko ajan reissussa ja isojen ihmisjoukkojen keskellä, eikä tässä stressiltäkään voi välttyä. Ennen sairastelin koko ajan, mutta en enää. Täältä löydät muita hyväksi havaitsemiani ravintolisiä ja viherjauheita. Monia saa ihan suomalaisista luontaistuotekaupoista.

Joni vie minut asemalle ja juna lähtee kohti etelää seitsemän paikkeilla. Junassa saan tsemppausta sattumalta viereen istahtavalta tutulta, jonka kanssa jutustelemme hänen ravitsemusopinnoistaan ja Eckhart Tollen kirjoista. Minun täytyy kuitenkin tehdä junareissun ajan töitä, koska olen luvannut tiimilleni kasaavani vihdoin painokelpoisen tuote-esitteen Optimal Performancen myymistä ravintolisistä. Pienessä firmassa jotkut asiat vain jäävät roikkumaan eikä kaikelle koskaan tahdo olla aikaa. Nyt yritän hoitaa tämän aivan liian kauan odottaneen tehtävän valmiiksi. Laitan blogiini myös sähköpostiini eilen kolahtaneen lukijakertomuksen, joka sai hymyn huulille.

Junassa syön varhaisen lounaan jonka olen pakannut mukaan. Edellisenä iltana tekemässäni salaatissa on tammenlehtisalaattia, naudanpaistia, kelp-merilevää, lehtikaalisipsejä murusteltuna ja inkamarjoja. Jälkkäriksi juon kahvin ja syön pari palaa raakasuklaata. Minulla on yleensä laukussa mukana vähän jotain hyvää. Näin sorrun enää harvemmin hölmöihin herkkuihin jotka syömishetkellä tuntuvat hyvältä idealta, mutta joista tulee myöhemmin paha olo.

Kahden junanvaihdon ja pakkasen pureman nenän saattelemana saavun Mikkeliin kello 11. Olen katsonut etukäteen kaupungin salitarjontaa ja ilokseni huomannut, että Fressi löytyy myös Mikkelistä. Tampereella treenaan nimittäin Fressi Sykkeellä ja sama jäsenyys käy kaikilla Suomen Fressi-saleilla. Käyn tekemässä intensiivisen reilun puolen tunnin treenin. Se menee näin:

A1. Maastaveto 3 x 70kg x 4 (sarjat x paino x toistot)
A2. Pystypunnerrus neutraalilla otteella 3 x 11kg x 8-10
A3. V-vatsapito (joogaliike navasanan variaatio) 3 x 7 syvää hengitystä

B1. Askelkyykky eteen (käsipainot) 2 x 10kg x 8-10 per jalka
B2. Kapea punnerrus (oma paino) 2 x max

C1. Räkkileuat 2 x max
C2. Hauiskääntö tangolla 2 x 20kg x 6-8

Liikevideoita löytyy lisää Optimal Performancen youtube-kanavalta. Jos et ole huomannut, kirjojeni lisämateriaaleista löytyy treeniohjelmia. Tässä Hormonitasapainon treeniohjeet videoineen.

Teen A-liikkeet putkeen ja lepään 30 sekuntia, toistan kierrokset kolmesti. B- ja C-liikkeitä kaksi kierrosta molempia samaan tapaan. B-kierrosten välissä 30 sekuntia lepoa ja sama juttu C-kierrosten välillä. Hiki tulee ja olo on loistava. Lyhyillä palautumisajoilla voi saada kasvuhormonin eritystä kiihtymään jolloin kudokset uusiutuvat (emmekä vanhene ennenaikaisesti) ja rasvanpoltto kiihtyy.

Treenin aikana otan BCAA-aminohappoja, jotka antavat lihaksille välitöntä energiaa. Palautumisjuoma jäi kotiin, joten treenin jälkeen juon mukaan ottamaani smoothieta ja otan lisää BCAA:ta (niitä minulla on aina käsilaukussa, koska ne auttavat pitämään pääkopan skarppina vaikka joskus ateriaväli venyisi). Vatsani ei enää tykkää heraproteiinista joten tavallisesti käytän palautumisjuomana kasvipohjaista Sun Warrior Blend -proteiinijauhetta banaanin tai taatelien kera.

Luento alkaa kello 13. Sitä ennen puhelimen karttasovellus on kävelyttänyt minut väärään paikkaan, mutta adrenaliiniryöpyn saattelemana ehdin ajoissa (ja hikisenä) kirjastolle. Kirjaston videotykkikin on rikki ja pöydällä nököttää pikkuruinen varatykki. Tämän päälle kuulen vielä, että luento ei voikaan kestää kahta tuntia koska kirjasto sulkeutuu silloin kun luennon on määrä loppua. Joudun siis tekemään vielä viime hetken muutoksia ja harmikseni moni aiemmilla luennoilla ajatuksia herättänyt luentokalvo saa jäädä väliin. Yllättäviä tilanteita mahtuu aina reissuille.

Kuva on Oulun luennolta ma 14.1.2013

Saliin on kerääntynyt onnekseni mukavasti väkeä, ei siis tullut turhaan käytettyä kokonaista lauantaipäivää reissaamiseen. Tällä luennolla miehiä on selvästi vähemmän kuin muissa kaupungeissa. Yleisökysymykset ovat hyviä ja ihmisiä jää juttelemaan vielä luennon jälkeen. Signeeraan kirjoja ja vastailen kysymyksiin.

Olen tosi iloinen siitä vastaanotosta jonka nämä kirjani ovat saaneet. Minusta se kertoo kahdesta asiasta: 1) ihmiset ovat valveutuneita ja haluavat itsenäisesti lähteä parantamaan oloaan ja 2) nykyiset keinot terveyden ja hyvän olon löytämiseen eivät ole riittäviä (ja keinoiksi tarjoillaan valitettavan usein lääkkeitä, ruoansulatusjogurtteja, pussikeittodieettejä ja ties mitä). Moni on kiittänyt erilaisesta lähestymistavasta terveyteen ja kansantajuisesta kielestä kirjoissa.

Tähän mennessä jokaisella näistä luennoista on kysytty yksi sama kysymys:

”Mitä pitäisi tehdä, kun on kilpirauhasen vajaatoiminta, Thyroxin on ollut jo kauan käytössä mutta oireet pysyy ja olo on huono?”

En jotenkin pysty käsittämään, miten tähän asiaan ei puututa terveydenhuollossa. ”Arvot on viitteissä, kaikki on hyvin.” Entä jos kaikki ei ole hyvin? Kyllä ihminen tietää milloin voi hyvin ja milloin ei.

Jokaisella luennolla kerron saman tarinan: en ole lääkäri enkä siksi voi sanoa mitä kenenkin pitäisi tehdä. Mutta voin kertoa millainen tilanne minulla oli ja miten sain siihen avun. Se löytyy kilpirauhasseikkailustani täältä blogista. Eli ongelmana voi olla se, että jos ei koskaan tutkita mihin muotoon kehoon lisätty T4-hormoni elimistössä muuntuu, voi puolet totuudesta jäädä näkemättä.

T4-hormoni eli tyroksiini voi muuntua kudoksissa aktiiviseen T3-muotoon tai edellisen vaikutuksia estävään rT3-muotoon (käänteinen T3). Käänteisen T3-hormonin muodostus lisääntyy esim. infektion, sairauksien ja kroonisen stressin aikana. Jos keho jää tähän ”jarruhormonia” muodostavaan tilaan, voi lopputulos olla se että T4:n muuntuminen rT3-muotoon jatkuu, T3-taso jää alas ja aineenvaihduntaa aktivoivia vaikutuksia ei saada. Tilannetta voi verrata siihen, että ajat autolla käsijarru pohjassa. Autossa ei sinänsä ole mitään vikaa mutta käsijarru estää vauhdilla liikkumisen tai ainakin hankaloittaa sitä suuresti. T3 voi olla myös normaalilla tasolla, mutta jos T3/rT3-suhde on pielessä, voivat oireet edelleen olla päällä.

Minulla oli Armourin (T4:ä ja T3:a sisältävä kilpirauhaslääke) juuri näin: T3 oli jo hyvällä tasolla mutta rT3 oli noussut vieläkin enemmän ja näiden kahden suhde oli pielessä. Oireita oli edelleen enkä tuntenut olevani oma itseni. Vasta näiden solmujen purkaminen ns. rT3-puhdistuksen kautta vei mukanaan kaikki oireet. Nykyisin mitään vajaatoiminnan oireita ei enää ole, kunhan pidän stressinhallinnasta huolen. Minulla on edelleen käytössä pelkkä T3-lääkitys eli Liothyronin. Sen kanssa stressinhallinta onkin erittäin tärkeässä roolissa, koska pelkkä T3-lääke voi olla sydämelle rankka jos stressitaso on hyvin korkea. Minulla on kuitenkin käytössä kaikki luennoillakin läpikäymäni stressinhallintakeinot ja koen voivani nykyisin tosi hyvin. 🙂

Olen kuullut mitä rohkaisevampia ja toisaalta mitä surullisempia tarinoita tämän luentokiertueen aikana. Ihmisiä, jotka ovat saaneet itsensä ja parhaimmillaan myös läheisensä mahtavaan kuntoon kirjojen opeilla. Ja myös ihmisiä, jotka ovat kiertäneet lääkäriltä toiselle vuosien ajan saamatta apua ongelmiinsa. On niitä, joille on määrätty mielialalääkkeitä, happosalpaajia, unilääkkeitä ja ties mitä vuodesta toiseen eikä koskaan ole tarkemmin yritetty selvittää missä huonon olon syy oikein piilee. On niitä, jotka eivät ole kymmeneen vuoteen nukkuneet kunnolla. Mutta monella luennolla on myös ollut varsinkin keski-ikäisiä naisia, jotka ovat käyneet kiittämässä kirjojen uniosioista. Saan ilokseni tämän tästä seuraavanlaisia yksityisviestejä Facebookissa tai kasvokkain luennoilla: ”Hormonitasapaino-kirjasi on loistava. Itse pääsin unettomuudesta eroon ohjeillasi!” (lainaus erään naisen viestistä)

Paljon on niitä, jotka kysyvät minulta kysymyksiä joihin oma pätevyyteni ei mitenkään voi riittää. Kuinka minä voisin osata auttaa ihmisiä, joita erikoislääkäritkään eivät ole osanneet auttaa? Joskus en voi sanoa muuta kuin kehottaa kääntymään funktionaalisen lääketieteen lääkärin puoleen. Googlettamalla löytyy heistä enemmän tietoa. Ilman näitä laajemmin ihmisen kehon toimintaa katsovia lääkäreitä olisin varmasti itsekin jäänyt vaille apua.

Neljältä hyppään taas junaan. Jatkan työhommien parissa ahkeroimista. Minulta odotetaan kommenttia newyorkilaisen Daily Health Newsin juttuun ystävänpäiväsuklaasta. Jutun koostaja oli törmännyt Precision Nutrition -sivuilla artikkeliini terveellisen suklaan valmistuksesta ja nyt tämä miljoonalevikkinen lehti halusi haastatella minua heidän ystävänpäivän herkuttelua käsittelevään juttuunsa. Netti kyllä saa aikaa mitä ihmeellisimpiä asioita, tällainen on todella absurdia. Suklaa-alkemisti Jaakko Halmetoja olisi kyllä ollut tähän juttuun paljon osuvampi asiantuntija.

Kun olen saanut töistä tarpeekseni, siirryn lukemaan Textbook of Functional Medicine -kirjaa. Helmikuussa Floridassa järjestettävä Cardiometabolic Advanced Practice Module on ensimmäinen funktionaalisen lääketieteen jatkokursseista joita käyn ulkomailla. Sitä ennen täytyy opiskella ennakkomateriaaleja läpi sydän- ja verisuoniterveydestä. Tämä on tärkeä aihe. Sydän- ja verisuonisairauksien hoitokustannukset ovat Suomessa vuosittain noin 918 miljoonaa euroa, joka on 17 prosenttia kaikista hoitokustannuksista. Itse uskon, että paremmalla stressinhallinnalla ja ruokavaliolla iso osa näistä ongelmista voitaisiin estää. Kolesterolilääkkeet eivät ole ratkaisu ongelmiin. Puolella sydänkohtauksen saavista on normaali kolesterolitaso.

Ensimmäistä kertaa tutustuin funktionaalisen lääketieteen aiheisiin vuonna 2009 BioSignature-kurssien ja sydän- ja verisuonitauteihin erikoistuneen lääkäri Mark Houstonin Cardiovascular Seminar -kurssin kautta. Myöhemmin kävin Suomessa kuusi Paula Heinosen kurssia. Institute for Functional Medicine on funktionaalisen lääketieteen ”alkulähde” ja nyt opiskelen siis IFM:n kursseja läpi. Viime toukokuussa kävin viiden päivän Applying Functional Medicine in Clinical Practice -kurssin Lontoossa. Nämä ulkomailla käydyt kurssit menevät kyllä selvästi syvemmälle aiheeseen ja etenkin opettavat käyttämään funktionaalisen lääketieteen työkaluja valmennustyössä.

Olen kuullut joidenkin sanovan, että ”hyvähän sen Kaisan on opiskella ja teettää testejä kun sillä on rahaa”. Tämä ei ihan pidä paikkaansa. Olen tehnyt todella kovasti töitä sen eteen että pystyn käymään kursseja maailmalla. Kaikki koulutukseni olen maksanut itse säästämilläni rahoilla. En todellakaan ole mikään kultalusikka suussa syntynyt porvarisperheen lapsi.

Olen myynyt omia tavaroitani, asunut koulutusreissuilla tuntemattomien ihmisten kodeissa ilmaiseksi ja nukkunut mitä ihmeellisimpien hostellien mixed dorm -huoneissa (mm. vieressä) koska rahaa ei ole ollut kuin kurssimaksuun ja lentoihin. Olen ajanut lainatulla pyörällä koulutuspaikalle kun vuokra-autoon tai taksiin ei ole ollut rahaa. Olen halunnut niin kovasti oppia näitä asioita että olen ollut valmis sietämään epämukavuutta, kuten budjettimatkailua halvoilla busseilla tai heräämistä kattilankansia yhteen hakkaavien lasten aamukonserttiin hotellihuoneen hellän syleilyn sijaan. Visa on ollut tapissa moneen otteeseen. Tämä tuleva Floridan kurssi on ensimmäinen, jonka aikana raaskin yöpyä kurssihotellissa.

Uskon, että kun jotain haluaa todella kovasti, siihen pystyy kyllä. Mutta joskus se vaatii hirvittävän paljon töitä ja vaivannäköä.

Junassa syön evääksi tekemäni toisen salaatin, jossa on tammenlehtisalaattia, naudanpaistia, cashew-pähkinöitä, omenaa ja saksanpähkinäöljyä.

Kun kello lähestyy kahdeksaa, häämöttää Tampere jo ihan lähellä. Joni hakee minut asemalta ja niin on tämäkin luentopäivä paketissa, kolmetoista tuntia sen jälkeen kun aamulla lähdin Tampereelta. Illalla rauhoitan kehoa ottamalla Yin Mag -valmistetta, joka sisältää mm. kehoa rauhoittavaa tauriinia ja magnesiumia. Nukun hyvät ja pitkät unet heräämättä kertaakaan. Sunnuntai on vapaapäivä, tiedossa on ulkoilua, joogaa ja kotoilua.

Joni on ollut mahtavasti apuna tämän luentokiertueen ajan vieden ja hakien minua mitä ihmeellisimpiin aikoihin junalle ja kotiin. Kiitoksen ansaitsee muutenkin koko tiimimme. Ilman näitä ihmisiä ympäri Suomea reissaaminen ei olisi mahdollista.

Suuri kiitos myös niille kirjastoille, jotka ovat suhtautuneet luentoihin kannustavasti ja olleet mukana antamalla tiloja käyttöön. Esimerkiksi Pasilan kirjaston henkilökunta on jäänyt lämpimästi mieleen. Kajaanissa myös luennon järjestänyt Eino Leino -seura ja kaupunginkirjasto ansaitsevat maininnan. Siellä nimittäin kannettiin luentosaliin kirjaston kaikki tuolit jotka vain jostain huoneiden perukoilta löytyivät.

Luennot ovat vaivasta huolimatta juttu jonka olen halunnut tehdä. Koen että minulla on velvollisuus levittää tätä tietoa, joka on muuttanut oman elämäni paremmaksi. Uskon että ihmisten saamat oivallukset ja mahdollisuus terveempään, antoisampaan ja pidempään elämään ovat sen arvoisia. Tiedän että kaikilla ei ole rahaa valmennuksiin ja silloin tällainen luento saattaa kirjastosta lainatun kirjan ohella olla ainoa mahdollisuus saada lisää tietoa asiasta ja ehkä päästä kysymään se oma ja tärkeä kysymys. Olkoot nämä luennot vaikka sitten minun hyvä työni tälle vuodelle.

Jos olet ollut jollain maksuttomalla luennolla kuuntelemassa, toivon että viet hyvää eteenpäin ja annat vaikka kirjani jollekin ystävällesi lainaan.

Tämän kiertueen jälkeen otan jälleen aikaa itselleni ja keskityn hetkeksi ystävien tapaamiseen, omiin treeneihin ja Optimal Performancen töihin (kuten maaliskuussa Tampereella ja Helsingissä alkavan Terveys & Tasapaino -valmennuksen valmisteluun). Kevään aikana edessä on myös uuden kirjan kirjoittaminen.

Mutta ennen näitä vielä Pori ja toiseen kertaan Helsinki.

Kiitos kaikille luennoilla käyneille!

Kategoriat

Share This