Karamellikookossuklaa

Tein eilen pikkuerän suklaata tällä kertaa omaan iltaherkutteluun, kun Joni on reissussa. Ja kylläpä siitä tulikin taivaallisen hyvää! Kerrankin koostumus oli maitosuklaamainen, eikä maku ole voimakas tumma suklaa, vaan pehmeä ja lempeä (tämä suklaa ei lisätyn kookosmaidon takia kovetu niin kovaksi kuin suklaa yleensä on). Sain ujutettua suklaaseen myös suolistoa hoitavia maitohappobakteereita. Ne eivät maistu suklaasta lainkaan läpi. Tämä on kyllä kaikin puolin aikamoinen terveyssuklaa!

Karamellikookossuklaa

– 25g Puhdistamon kaakaovoita
– 25g Dr Goerg -kookosöljyä
– 50g kookosmaitoa
– 20g erytritolia (makeutukseen, tuli ehkä vähän liikaakin)
– 20g Puhdistamon rakkauspakkausta
– 5g Puhdistamon lesitiiniä
– 5g lucuma-jauhetta
– 10g kookoshiutaleita
– 1 Poliquin Pro Flora -maitohappobakteerikapseli avattuna (tässä täysin vastaava tuote, yhtä hyvin käy myös tämä jauhe)

1. Laita vesikattila liedelle ja lämmitä sitä kunnes vesi alkaa kiehua. Laske lämpötilaa niin ettei vesi kiehu tai siirrä pois levyltä. Itse keitän tässä kohti useimmiten pakuriteetä. Kun se on kiehunut n. 15 minuuttia, laitan lämmöt pois ja teen teekattilasta suoraan vesihauteen suklaan valmistusta varten.

2. Veistä kaakaovoista lastuja kokkiveitsellä. Laita ne tyhjään pikkukattilaan ja pikkukattila kellumaan isompaan kattilaan (jossa juuri lämmitit vettä). Tämä vaihe on oikeasti todella helppo eikä vie paljoa aikaa. Se kuulostaa kirjoitettuna paljon vaikeammalta kuin oikeasti on.

3. Lisää kattilaan kookosöljy ja anna rasvojen  sulaa yhteen, sekoittele kevyesti. Lisää erytritoli, sekoittele kunnes se on jokseenkin sulanut öljyjen sekaan.

4. Lisää loput ainekset, maistele väleissä. Lisää enemmän kaakaojauhetta tai rakkauspakkausta, jos maku on liian makea omaan suuhusi.

5. Laita syvälle lautaselle folio ja kaada suklaaseos sen päälle. Levittele lastalla tasaiseksi, mikäli seos ei ole enää juoksevaa. Laita pakkaseen 20-30 minuutiksi.

6. Nauti vaikkapa sen äsken keittämäsi pakuriteen tai miksei myös ihanan, puhdistavan Yogi-teen kanssa 🙂

Tähän suklaaseen tuli ihan vahingossa toffeemainen maku. En tiedä osuiko kookosmaidon, rakkauspakkauksen ja erytritolin suhteet jotenkin erityisesti kohdalleen, mutta olin kyllä ihan hämmentynyt maistellessani suklaata. Lempisuklaitani ovat nimittäin toffeesuklaa ja salmiakkisuklaa. Tuon jälkimmäisen kun onnistuisi vielä jotenkin jäljittelemään niin voisin antaa itselleni jonkun suklaanteon arvomitalin. 😉

Kuva: iherb.com

Erytritoli on sokerialkoholi, joka lisää ruokiin makeutta ilman kaloreita. Minulla kookospalmusokeri, hunaja ja intiaanisokeri aiheuttavat jatkuvaa sokerinhimoa, joten makeutan mieluummin oman suklaani stevialla ja erytritolilla. Kaikenlaiset sokerit lisäävät insuliinin eritystä. Minun kropassani – kuten myös suurella osalla suomalaisia – insuliinin eritystä olisi hyvä hillitä ruokavalion avulla. Tällaisten tuotteiden avulla voi herkutella aiheuttamatta vahinkoa elimistölleen.

Erytritolia tilaan iHerbistä. Se maistuu muuten ihan samalta kuin sokeri, mutta siinä on jännä, hiukan kylmä suutuntuma. Sitä myydään Suomessakin karppisokerin nimellä (ja ihan jäätävällä hinnalla). iHerbissä vajaan puolen kilon pussi maksaa $7 ja Suomessa yli 20 euroa. Erytritoli ei nosta verensokeria, joten se sopii myös diabeetikoille. Se ei myöskään aiheuta tuhoa hampaille kuten tavallinen sokeri. Ei ehkä 100% alkuperäistä ruokaa, mutta omassa käytössäni määrät ovat niin pieniä, etten jaksa siitä huolestua.

Lucuman, kookosöljyn, kookoshiutaleet yms. ostin Runsaudensarvesta. Tuo Dr Goergin kookosöljy on parasta kookosöljyä jota tähän mennessä olen käyttänyt. Sen lauriinipitoisuus hakkaa muut kookosöljyt mennen tullen. Hintakin on kyllä muihin öljyihin verrattuna aika suolainen, mutta… ruoan laadussa harvoin tingin hinnan takia. Dr Goergia saa netistä esim. Xocon verkkokaupasta. Kookosöljy on niin monikäyttöinen tuote, että mielestäni siinä hinta ei haittaa. Se sopii ruoanlaittoon, ihovoiteeksi, meikinpuhdistukseen ja makkariin niin hierontaöljyksi kuin muihinkin leikkeihin. Meikinpuhdistuksessa sitä voi käyttää siten, että levittää öljyn pyörivin liikkein kasvoille ja pyyhkii öljyn sen jälkeen lämpimään veteen kostutetulla pyyhkeellä pois. Lähtee vedenkestävätkin meikit hyvin.

Puhdistamon tuotteet olen tilannut suoraan heiltä. Niitä löytyy myös useimmista luontaistuote- ja ekokaupoista.

Kategoriat

Share This