Perusasiat kuntoon osa 2: Vähennä kahvia ja satsaa laatuun

Mitenkäs säännöllisen syömisen kanssa on sujunut?

Minä olen pitänyt tiukasti kiinni tuosta itselleni asettamasta tavoitteesta. Energiataso on nyt parempi kuin se on ollut pitkiin aikoihin ja olen alkanut heräämään aamuisin välillä jo ennen kellon soimista. Tietysti monen asian summa tämä vireystilan nousu, mutta isoimpina lienevät Armour Thyroid -kilpirauhaslääkityksen vaikutukset, infrapunasaunan käyttöönotto ja tiheämmät ruokailuvälit. Parin kuukauden takaiseen verrattuna olotila on jo paljon parempi ja sekös tuntuu mukavalta. Kello kuuden herätykset tapahtuvat helposti ja olen virkeä heti herättyäni.

Nyt kun energiaa on taas enemmän, olen päättänyt tehdä seuraavan muutoksen. Vähennän kahvia. Tavallisesti juon kahvia 1-3 mukia päivittäin ja mitä stressaantuneempi olen, sitä pahemmin kahvinjuonti tuntuu riistäytyvän liian moneen mukilliseen. Ja sitten tulee ikävimmillään huono olo ja uni kärsii. Eilen ja tänään olen ollut itse asiassa kokonaan juomatta kahvia – ja olen yllättävän energinen.

Voi olla yllättävä uutinen, että väsymys ei ole kahvin puutetta 😉

Miksi kahvia ylipäätään kannattaisi vähentää – tai korvata jollain toisella juomalla, esimerkiksi vihreällä teellä? Minulle syitä ovat seuraavat:

1. Minun kehostani kofeiini poistuu normaalia hitaammin.

Teetin itselleni taannoin maksan geenitestin, joka näytti että näin on. Voi siis olla, että jos juon kahvia monta mukillista päivässä, kofeiini ei ehdi poistua verestä ennenkuin uutta tulee jo sisään. Tämä on feikkienergiaa – en siis tiedä, mikä oma optimaalinen olotilani ja suorituskykyni on, mikäli kylven kofeiinikylvyssä jatkuvasti.

Geenien lisäksi erilaiset kemialliset tai luonnonaineet voivat vaikuttaa eri aineiden poistumiseen elimistöstä reaktiota hidastavasti tai nopeuttavasti. Tutkimusten mukaan esimerkiksi e-pillerien käyttö tuplaa kofeiinin puoliintumisajan. Itse heitin e-pillerit roskikseen jo vuosia sitten ja vaihdoin kuparikierukkaan, joka on hellempi elimistölle. E-pillerit ovat siis vain yksi esimerkki, miten elämäntapavalinnat voivat vaikuttaa asioihin joita emme tule ajatelleeksi.

2. Joidenkin lähteiden mukaan kahvi nostaa estrogeenitasoja.

Harva meistä tällä pallolla tarvitsee enää yhtään lisää estrogeeniä. Monilla naisilla kehon itse muodostamien ja kehon ulkopuolelta tulevien estrogeenien määrä progesteroniin nähden on aivan liian suuri. Myös miehet estrogenisoivat itseään elämäntapojensa kautta (harva tietää, että esimerkiksi monet apteekin kosteusvoiteet sisältävät xenoestrogeenejä – kurssiblogissani juttua täällä).

Olin kesällä 2009 Poliquin Strength Instituten BioSignature Level 2 -kurssilla, jossa luennoimassa oli kliinisen ravitsemuksen ravintoterapeutti ja kiropraktikko Dr. Van D. Merkle. Merklen luennon jälkeen olen lukenut aiheesta useasta lähteestä. Merklen mukaan jo parin mukillisen juominen päivässä voi nostaa estrogeenin määrää jopa 70% kuukautiskierron ensimmäisten parin viikon aikana. En tiedä vaikuttaako tämä miehiin samalla tavalla, mutta jos sinulla on tietoa asiasta niin otan mielelläni lisätietoa vastaan (kaisa@optimalperformance.fi). 🙂

Milloin viimeksi olet esimerkiksi ostanut kassillisen ruokaa siten, että yksikään ruoka-aine ei ollut pakattu muoveihin? Muovipakkauksista joutuu xenoestrogeenejä, kuten ftalaatteja, elimistöön. Näistä olen kirjoittanut kirjassani enemmänkin. Estrogeeniä imitoivia aineita tulee niin paljon joka ikinen päivä kehoomme ympäristöstä, että jos pienillä elämäntapamuutoksilla voi auttaa kehoaan pysymään pinnalla estrogeenimeressä, voi muutos kannattaa. Minun suvussani on lisäksi rintasyöpää ja -kasvaimia – ja ainakin osa niistä tiedettävästi hormoniperäisiä. Kenties asia, joka voi olla viisasta tiedostaa.

3. Kahvi aktivoi sympaattisen hermoston toimintaa ja lisää stressihormonien eritystä.

Suomalaiset juovat aivan valtavasti kahvia. Juttelimme tästä viikonloppuna Helsinki Kiropraktiikan omistajan, Kristianin kanssa. Kristian mainitsi, että laskennallisesti jokainen suomalainen käyttää kahvipapuja 12 kilon edestä vuodessa. Kun ajatellaan, miten suuri osa tuosta laskennallisesta määrästä on lapsia ja niitä, jotka kahvia eivät edes juo, voi vaan miettiä mikä se keskimääräinen kahvikupillisten määrä on aikuista kohden päivittäin.

Kristian kertoi myös mielenkiintoisen havainnon työnsä kautta: kivusta kärsivä potilas lopettaa kahvin juonnin ja kipuilu vähenee. Kahvin sisältämä kofeiini rassaa hermostoa, jonka kautta kipuaistimukset syntyvät. Stressihormonitaso nousee, immuniteetti laskee, ruoansulatus heikkenee, sukuhormonien muodostus vähenee. No – ei nyt ehkä sillä, että juo kupin kahvia päivässä. Mutta viime viikollakin luin läpi monta monituista ruokapäiväkirjaa, joissa kahvia kului päivittäin 3-6 mukillista.

Oman elämäni kokonaisstressikuorma on edelleen toisinaan suurempi kuin toivoisin sen olevan. Ehkä voin näin auttaa kehoani voimaan paremmin.

Tässä siis muutama syy, miksi vähennän kahvinjuontia. Rauhallisena viikonloppuaamuna tosin aion kyllä edelleen nautiskella kupillisen herkullista luomukahvia kookosmaidolla tai kermalla höystettynä 🙂 Kenties näin saan myös kahvin terveysvaikutukset, mm. maksan toiminnan aktivoitumisen ja sen polyfenolien hyödyt. Poliquinin mukaan kahvi on ainoa kitkerä yrtti jota nykyään käytämme. Kitkerät yrtit aktivoivat maksan puhdistusprosesseja.

Lähdetkö mukaan haasteeseen? Kahvisäännöt ovat yksinkertaiset:

– jos juot, juo mieluiten ennen puolta päivää, tai viimeistään kello 16 aikaan => kofeiini ehtii poistua elimistöstä ennen yötä ja nukut rauhallisemmin
– jos juot, juo luomua => kahvi on kasvi, jonka kasvattamisessa käytetään kaikkein eniten torjunta-aineita ja myrkkyjä – anna itsellesi laatua ja satsaa hyvään kahviin, esimerkiksi Mokkamestareiden Cafe Latiniaan, joka on oma suosikkini
– jos juot, puolita ensin määrä nykyisestä ja tiputa vähitellen määrä mukilliseen päivässä => kahvi lisää stressihormonien eritystä, jotka puolestaan ovat kehoa hajottavia; kroonisesti koholla oleva kortisoli mm. laskee immuniteettia
– jos juot, juo nautiskellen ja tiedostaen tämän hetken => hyvä kahvi menee hukkaan, jos värkkäät kaikkea muuta ja hörpit sen kiireessä 🙂

Poliquinin sivuilta löytyy muutamia mielenkiintoisia artikkeleita myös kahvin hyödyistä, kuten:

– Drink coffee to prevent strokes
– Can coffee improve brain health?
– How does coffee affect your heart?

Kategoriat

Share This