Projektina kasvisten lisäys

Hippu auttaa. Kuten aina. Pilko parsakaalin varsi smoothien sekaan tai surauta sosekeittoon mukaan!

Koronan myötä keväällä muhun iski ruokahaluttomuus. Siihen ei pahemmin auttanut kesä eikä loma, ja vähitellen huomasin että oon päätynyt syömään lähinnä sitä mikä kussakin hetkessä tuntuu menevän alas. Kasvisten osuus väheni ja leipää tuli syötyä enemmän kuin mun keholleni tekee hyvää.

Terveellinen syöminen edellyttää mun kokemukseni mukaan aina jonkin verran tietoisuutta. Mitä vieraampaa se on, sitä enemmän tietoisuutta alkuun tarvitaan. Ennen pitkää hyvät ruokailutottumukset automatisoituvat. Ja sitten elämässä tulee taas jotain sellaista vastaan, joka heilauttaa tavat sinne niiden heikommalle tasolle. Ei ehkä ole kauhean realistista olettaa, että kun kerran muuttaa ruokavaliotaan, niin sitten se pysyy mahtavana päivästä toiseen ilman minkäänlaista vaivannäköä tai heilahduksia sinne tänne.

Joustavuus syömisessä tekee mielelle hyvää, mutta aika ajoin on hyvä tarkistaa ettei ole ajanut omalta kartaltaan ulos. Ettei ole matkalla sellaisten tapojen automaatioihin, jotka eivät enää palvele omaa hyvää vointia.

Elokuussa herneet, mansikat ja kaikki muukin ihana tuore helpotti hommaa. Saa nähdä, uppoavatko talven myötä lanttu- ja nauristikut samalla vauhdilla…

Lisää ja korvaa ennen kuin ajattelet vähentämistä

Sen sijaan että olisin ajatellut ”nyt pitää vähentää viljat minimiin” tai ”nyt lopetan leivän syömisen”, tsekkasin syömistäni siitä puuttuvien asioiden näkökulmasta. Mulla sekä sairaana että huonon ruokahalun myötä yleensä kasvikset putoavat vähemmälle.

Valitettavan harvoin tekee mieli kattilatolkulla parsakaalia. Tykkään kyllä kasviksista – joihin siis itse miellän niin vihannekset, yrtit, marjat kuin hedelmätkin – mutta onhan niiden syöminen vähän vaivalloisempaa kuin monen muun ruuan. Joten valmennuksissamme käyttämän ajatuksen ”lisää ja korvaa, niin heikommat valinnat vähenevät” myötä päätin lisätä kasvisten käyttöä.

Kasvikset tekevät hyvää suolistobakteereille

Elokuusta asti olen nyt sitten tsempannut. Syön itse enemmän kasviksia ja tietoisesti syötän niitä myös meidän tuoreelle ekaluokkalaiselle enemmän.

Meillä puhutaan usein masupöpöistä ja ruuista joista ne tykkäävät. Masupöpöt auttavat meitä pysymään terveenä, tekevät meille energisoivia vitamiineja ja auttavat pysymään hyvällä mielellä. Masupöpöjen kuvia katsomme Giulia Endersin Gut-kirjasta ? Ja puhutaan siitä, että jos sokeria ja herkkuja syö ihan liikaa niin supersankaripöpöt sairastuu, ja pahispöpöt saa liikaa virtaa.Muutama keino jolla olen lisännyt kasviksia:

1) Joka päivä smoothie. Tämä on mulle ylivoimaisesti helpoin keino. Smoothieen laitan yleensä:

  • banaanin ja joskus myös omenan
  • pinaattia, lehtikaalia tai parsakaalin varren
  • marjoja 300-400g
  • avokadoa tai 1 tl Puhdistamon soijalesitiinijauhetta (tekee koostumuksesta kermaisen)
  • lorauksen kookosmaitoa ja
  • 1/2 dl chiasiemeniä tai pellavansiemenrouhetta.

Tästä satsista riittää usein kahdelle päivälle, jos muut perheenjäsenet ei ota.

2) Välipalaksi hedelmiä ja vihanneksia, esim. omena ja porkkanaa & hummusta. Kaverina jotain proteiinipitoista, esim. keitetty muna.

3) Kirsikkatomaattien napostelu ruokaa laittaessa. Ne menee siinä ikään kuin ohimennen ja helposti on tullut syötyä jo 200g rehuja ennen kunnon ruokaa.

Syötkö sä tarpeeksi kasviksia? Millä pienellä keinolla voisit lisätä vaikka 200 g vihanneksia, hedelmiä tai marjoja sun päivään?

Kategoriat

Share This