Millä oikeastaan on ravitsemuksessa väliä?

”Apua, söin kokonaisen suklaalevyn autossa eilen ajaessani hermot kireällä kaupasta kotiin. Sitten jatkoin vielä herkuttelua… Tää viikko on mennyt aivan pieleen”, asiakas toteaa.

Koitan lohdun sanoja: ei sillä suklaalevyllä tai iltaherkuttelulla ole juuri tänään väliä. Sillä on väliä, syötkö suklaalevyn jokaisen kauppareissun päätteeksi läpi vuoden ja herkutteletko kaikkiin ketutuksiin, joita elämässä nyt vain joka ikisellä meistä tulee vastaan.

Millä oikeastaan ON väliä, kun puhutaan ravitsemuksesta?

Ajattelepa omalle kohdallesi:

Sillä ei ole väliä, jos joskus teet ihanan voileipäpinon lautaselle, jätät kasvikset jääkaappiin ja nautit herkkuleipäsi telkkarin ääressä puolisosi kanssa. Mutta sillä on väliä, jos teet niin joka ilta, huomaamatta paljonko ja mitä olet oikeastaan syönyt.

Sillä ei ole väliä, jos käyt joskus perjantaina työviikon jälkeen pizzalla ja oluella ystäviesi kanssa. Mutta sillä on väliä, jos käyt joka perjantai ja jatkat vielä läpi viikonlopun – varsinkin yksin.

Sillä ei ole väliä, jos hyppäät sänkyyn Benin & Jerryn kanssa ja tyhjennät koko purkin sydänsurujen vuoksi kun parisuhteesi on päättynyt. Mutta sillä on väliä, jos Ben & Jerry ovat jokailtaisia kumppaneitasi.

Sillä ei ole väliä, jos syöt ison kakkupalan lohduksi, kun sait vihdoin vauvan nukkumaan hyssyteltyäsi häntä viimeiset kolme tuntia. Mutta sillä on väliä, jos lohdutat itseäsi ruualla joka päivä.

Sillä ei ole väliä, jos syöt jäätelökioskilla lapsesi kanssa jätskin kun kesän ensimmäiset säteet lämmittävät kasvojanne. Mutta sillä on väliä, jos herkuttelusta tulee jokapäiväinen tapa ja se jää päälle.

Sillä ei ole väliä, jos vietät Netflix-maratonia puolisosi kanssa ja syötte karkkia tai sipsejä, kun haluatte rentoutua ja nollata viikon stressin. Mutta sillä on väliä, jos huomaat että päädyt puolisosi kanssa joka ilta sohvalle herkuttelemaan – etenkin jos huomaat syöväsi paljon enemmän kuin sinulle olisi hyväksi.

Sillä ei ole väliä, jos vetäiset perskännit kun ystäväsi on saanut uuden huipputyöpaikan ja lähdette juhlimaan kerran puolessa vuodessa. Mutta sillä on väliä, jos vetäiset kännit joka viikonloppu tai tissuttelet useana iltana viikossa.

Sillä ei ole väliä, jos joskus haluat siistiä ruokavaliotasi ja sen myötä voida paremmin ja laihtua. Mutta sillä on väliä, jos et osaa tehdä mitään muuta kuin olla ”on” tai ”off” – joko niukistella ruuan kanssa tai vetää överiksi. Tai jos olet niin naimisissa ruokavaliosi kanssa, että siitä luopuminen edes yhden aterian ajaksi tuntuu vaikealta.

Joten millä sitten on väliä? Esimerkiksi näillä:

TAVOILLA on väliä. Sillä, miten suhtaudut ravitsemukseen ja syötkö itseltäsikin salassa tai tiedostamattasi. Niin, ettet pysty jälkeenpäin muistamaan mitä olet syönyt – vaikkapa eilen. Muistatko?

SYYLLÄ on väliä. Sillä, miksi syöt. Syötkö siksi että on nälkä ja haluat ravita itseäsi vai siksi että yrität työntää pois tunteet joita et halua tuntea.

SEURALLA on väliä. Sillä, syötkö aina yksin vai syötkö seurassa. Yhdessä syöminen on terveellistä – siksi ruuastaan tarkankin olisi hyvä joskus höllätä ja syödä hyvä ateria kavereiden tai perheen kanssa. Ruuan nippelitiedot ovat joskus todellakin toisarvoisia asioita. Toisinaan seura muuttaa syömistä huonompaan suuntaan. Siispä myös sillä, miten syömiskäyttäytymisesi muuttuu eri ihmisten seurassa, voi olla paljonkin väliä.

Ja tietysti myös ruuan SISÄLLÖLLÄ ja RYTMILLÄ on väliä. Sillä, mitä syöt ja milloin. Olisi hyvä kumminkin ymmärtää, että mikään yksittäinen hairahdus, ateria tai ruoka-aine ei ole kauhean merkittävä. Kokonaisuus ratkaisee, pidemmällä aikavälillä. Täydelisyyteen ei kenenkään tarvitse pyrkiä.

Jokainen viisaasti rakennettu ruokavalio, olipa mitä hyvänsä virallisterveellisestä paleoon, sisältää mm. paljon kasviksia, runsaasti kuituja ja tarpeeksi proteiinia. Yksikään viisas ruokavalio ei kannusta prosessoidun ruuan jatkuvaan syömiseen. Mutta yksikään viisas ruokavalio ei myöskään kannusta jatkuvaan herkutteluun tai välinpitämättömyyteen. Viisas ruokavalio opettaa joustavuutta, mutta myös jämäkkyyttä.

Viisaasti rakennetuissa ruokavalioissa on lopulta vähemmän erilaista kuin yhteistä.

Tunnistatko sinä omasta ruokavaliostasi noita asioita?

Millaisia tapoja sinulla on? Miksi syöt sitä mitä syöt? Kenen kanssa syöt? Entä mitä sinä syöt ja milloin?

*****

Keskitytkö sinä oikeisiin asioihin? Ruokavalion parannusta ja paljon muuta opetellaan maanantaina 19.3.2018 alkavassa supersuositussa naisten omassa Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennuksessani. Tämän lämminhenkisen kymmenviikkoisen on käynyt läpi jo reilusti yli 3000 naista. Tule sinäkin mukaan! Olisi ilo auttaa sinua ja perhettäsi voimaan paremmin ❤️ Uskon vakaasti siihen, että kun äiti voi paremmin, koko perhe voi paremmin!

Kategoriat

Share This