Kolme vinkkiä väsyneen ruuanlaittoon

Kuva: Elise Kulmala, Magnet Photography

Kuva: Elise Kulmala, Magnet Photography

Kaamosaika. Silmät pysyvät auki lähinnä tulitikuilla ja pannullisella kahvia. Tähän aikaan vuodesta monen stressimittari tuntuu myös piiputtavan punaisella. Päivän aikana kumuloituvat stressin tuntemukset saavat tarttumaan höttöihin ja herkkuihin. Suklaa maistuu. Seuraavana päivänä väsyttää entistä enemmän.

Voiko väsymystä kokonaan edes voittaa tällaiseen vuodenaikaan? Sitä en uskalla ihan luvata, mutta aina voi tehdä jotain oman vireystilansa parantamiseksi. Tästä postista olla sinulle apua, etenkin jos ihan perusasioissa on parannettavaa. Sillä, mitä tiedät, ei ole kauheasti merkitystä ellei se näy käytännön tekemisessä ja tavallisessa arjessasi 80-90 % ajasta. Toiminta ratkaisee enemmän kuin tieto!

Keskity olennaiseen: pidä kiinni niistä asioista, joista yleensä väsyneenä tulee laistettua ensimmäisenä. Useimmilla näitä asioita ovat ruokarytmi ja sen myötä aterioiden korvautuminen puolivahingossa makeilla ja suolaisilla herkuilla, joista saa pikkuhetkeksi virtaa. Liian pitkät ateriavälit saavat verensokerin laskemaan ja impulssikontrollin pettämään. Jos edes ruokarytmistä saa pidettyä kiinni, ollaan jo paljon pidemmällä.

Laadi itsellesi simppeli minimi ravinnon suhteen, johon pyrit. Tässä on omani.

1. Proteiinipitoinen ja kasviksia sisältävä aamupala, aina

Omia nopeita suosikkejani ovat (edellisenä iltana) keitetyt munat + hedelmä, rahka tai raejuusto marjoilla ja pähkinöillä tai edellisen iltaruuan tähteet, esim. uunilohen jämät rehujen kera. Koita avartaa vähän ajatustasi siitä, mitä aamupala voi olla.

Jos minkäänlaisen aamupalan teko ei tahdo onnistua, tilaa vaikka Ambronitea. Se on 2 minuutissa nautittava, luomulaatuinen superateria sheikkerissä joka pitää nälän pois helposti 4-5 tuntia. Yhdestä drinksusta saat 500 kaloria ja 100 % koko päivän vitamiini- ja mineraalitarpeesta. Sopii myös lounaaksi, jos saat aamupalan syötyä mutta lounas tulee skipattua. Tätä olen itse käyttänyt viime viikkoina, tuntuu toimivalta.

2. Parasta valmista tai lähes valmista ruokaa mitä kaupasta löytyy

Esimerkiksi kalaa löytyy pienemmistäkin kaupoista kypsennettynä: on loimu- ja savulohta jopa annospakkauksissa, pippurimakrillia ja tonnikalaa. Kalan kaveriksi voit ostaa vaikka valmissalaattipussin, kirsikkatomaatteja, omenan, pähkinöitä tai siemeniä ja 100 % kaura- tai ruisleipää. Näistä saa jo hyvän lounaan tai päivällisen koostettua. Paljon paremman, kuin einesmaksalaatikko tai muut rasiaruuat.

Jos kaupassa on kalatiski, niin vielä parempi. Tee kiirusviikoista tarkoituksella kalaviikkoja. Valtaosa suomalaisista tietää, että kalaa olisi hyvä syödä kolmesti viikossa mutta ei silti tee niin. Ota siis asiaksesi tutustua kalatiskin antimiin, alkavat väsyneen aivotkin toimia paremmin!

3. Koko viikon välipalat kaupasta etukäteen työpaikalle

Raahaa maanantaina säkillinen hedelmiä, pähkinöitä, raejuustoa, rahkaa, proteiinijauhetta (hera- tai maitoproteiini, esim. Fast Hera80 tai Protein, tai vaikka Puhdistamon riisiproteiini), keitettyjä munia, kuivalihaa, 70 % kaakaota sisältävää tummaa suklaata, valmissmoothieita, proteiini- tai välipalapatukoita (esim. QuestBar, Fast Nude, Puhdistamon Puhdas Snack tmv.), 100 % täysjyväleipää (lue tuoteselosteet – leivät on usein ihan muuta kuin etiketit antaa ymmärtää) tai muita itsellesi sopivia välipaloja töihin. Kaikki näistä ovat parempia kuin ei mitään!

Kun ennakoit, vältyt väsymyksen aikaansaamalta aivan-sama-tilataan-vaikka-pizzat -tyyppiseltä reaktiolta työpäivän päättyessä. Moni ei tule ajatelleeksi, että edessä olevan aterian valintaan vaikuttaa varsin paljon koko aiemman päivän kulku. Et ole huono ihminen, jos kinkku-ananas-aurajuustolätty löytyy lautaseltasi illan pimetessä, mutta on ehkä hyvä tiedostaa että voisit ehkäistä tällaiset toistuvat (ja vasta myöhemmin huonon olon hinnassa maksettavat) valinnat sillä, että ennakoisit hieman.

Väsyneenä ja nälkäisenä kauppaan meno on vähän sama kuin pistäisi pässin kaalimaan vartijaksi. Parempiakin ideoita on joskus ollut.

Jos olet jo oman ruokavaliosi kingi, voivat nämä simppelit keinot tuntua D’UH-luokan naurettavuuksilta. Tosijuttu on kuitenkin se, että ainakin meidän asiakkaiksemme eksyvistä monilla näinkin perusasiat ovat aivan hakusessa.

Kuten sanoin postin alussa: tiedolla ei ole mitään virkaa, jos se ei näy toiminnassa. Moni etsii koko ajan uutta ja kiinnostavaa tietoa, mutta ei saa vähäisintäkään määrää jo aiemmin omaksumastaan tiedosta käytäntöön. Ennen makroravinnejakaumaan ja ruokavaakaan tarttumista kannustan pistämään yksinkertaiset tavat kuntoon. Niillä saadaan usein jo varsin mukavia – ja pysyviä – tuloksia.

*****

Kategoriat

Share This