Periaatteita dieettien sijaan

Vuosi on jo hyvin aluillaan ja olen kärsinyt melkoisesta valkoisen paperin tuskasta. Päästä ei suostu tulemaan mitään paperille, kädet jumittaa niin näppiksellä kuin kynän kanssa. Kyllä osaa olla ärsyttävää. Kirjoitusvalmentajani Katleena kävi viime viikolla auttelemassa minua tässä asiassa. Saimme lopulta väännettyä uuden kirjani takakansitekstit ja jopa nimenkin 🙂 Kunhan uusi kansi on tehty, laitan lisää tietoa sitten tänne blogiinkin. Hormoniteemalla jatketaan, mutta laihdutus jää nyt taka-alalle.

Tänään meillä starttasi vuoden 2012 uusi Oikotie Optimaaliin -valmennusryhmä. Porukassa on 75 innostunutta ja oppimisenhaluista yksilöä, mahtavaa päästä auttamaan taas näin monia ihmisiä kohti parempaa oloa ja kuntoa. Tällä kertaa ajattelin, että taidanpa itsekin tehdä joka ikisen Oikotien valmennustehtävistä, joita tulee yksi viikossa. Ne ovat kuitenkin aina hyvää tärkeän asian kertausta 🙂

Ensimmäisen tehtävän voisin oikeastaan antaa myös teille, lukijani – siitä lähdemme oikeastaan aina ravintovalmennuksessa liikkeelle. Minusta on tärkeää, että jokainen pysähtyy itse pohtimaan oman ruokavalionsa koostumusta eikä heitä hommaa vain valmentajan vastuulle. Mikäli kyseessä on tarve kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen, vastuun siirtäminen toisaalle harvoin on se ratkaisu.

Tottakai ruokavaliot toimivat ja niillä saadaan tuloksia aikaan – niin kauan kuin niitä noudatetaan. Se on niin kovin helppoa: heität aivot narikkaan ja katsot jääkaapin ovessa olevasta lapusta, mitä milloinkin pitää syödä. Toisille tämä systeemi toimii todella hyvin. Toistaiseksi jokainen ns. dieetti jonka olen toteuttanut ko. periaatteella, on johtanut siihen että dieetin jälkeen syön holtittomasti kaikkea sitä, mikä dieetin aikana ei kuulunut ruokavalioon. Mielen heikkoutta vai yksipuolisen ruokavalion aiheuttamia ravinnevajeita (jotka johtavat tiettyjen ruokien himoon), siinäpä hyvä kysymys.

Olen miettinyt tätä juttua aika paljon ja tullut siihen tulokseen, että olisi aika fiksua jos osaisi syödä oikein missä vain. Oli sitten työpaikan ruokalassa, mummolassa tai huoltoaseman ruokajonossa. Se kun on mahdollista ihan oikeasti missä vaan 🙂 Aina on mahdollisuus valita sen hetken fiksuin valinta. Kun opettelee noudattamaan tiettyjä periaatteita tarkan grammamääräisen ruokavalion sijaan, on uudesta elämäntavasta mahdollista tehdä rento ja missä tahansa toimiva.

Alla olevasta linkistä voit ladata optimaalisen ravinnon periaatteet -dokumentin. Tämä on OO-valmennuksen ensimmäinen viikkotehtävä. Sen lisäksi valmennuksessa olevat saavat myös esimerkkiruokavalion, jota saa noudattaa jos haluaa valmentajan laatiman ruokavalion.

Optimaalisen ravinnon periaatteet

Vastaa tehtävän lukemisen jälkeen kysymyksiin (suosittelen kirjoittamista, koska syvemmältä pääkopasta alkaa usein pulppuamaan niitä oikeita totuuksia – mieli sen sijaan haluaa suoraan huutaa, että tämä ruokavalionihan on nyt jo täydellinen…):

1. Mitä ajatuksia periaatteet herättävät?

2. Kohta kohdalta, pohdi kuinka periaatteet toteutuvat nykyisessä ruokavaliossasi. Vertaa viimeisen kolmen vuorokauden ruokailujasi periaatteisiin. Mitkä periaatteet toteutuvat ja mitkä eivät? Miksi ne eivät toteudu?

3. Mitä konkreettisia muutoksia voisit tehdä itsenäisesti parantaaksesi ruokavaliotasi? Listaa kolme konkreettista asiaa, jotka aiot tehdä. Miten toteutat ne käytännössä – kerro esimerkkejä?

Oikotie-valmennukseen mahtuu vielä muutama mukaan. Jos kaipaat kestävää elämäntapamuutosta ja kesäksi hyvää kuntoa (jonka pystyt pitämään vielä ensi joulunakin), kurkkaa lisätietoja täältä. 🙂

Kategoriat

Share This