Raaka suklaakakku karamellipohjalla

Kakku joka puhdistaa elimistöä, mitä ihmettä? Kyllä vaan, detoxin ei tarvitse olla hampaat irvessä merileväpirtelön juomista… vaan se voi olla myös herkuttelua joka tekee hyvää! Postaan vielä erikseen detoxin parantamisesta, mutta tässä pieni idea kuinka kehon puhdistusta voi parantaa jo tänään.

Pinaatti piiloutuu mukavasti täytteeseen joka tapauksessa ja antaa näin elimistölle puhdistavaa klorofylliä ja rutkasti ravinteita. Hormonisi pysyvät onnellisena tämän kakun avulla. Kookospalmusokeri ei heilauta verensokeria niin rajusti kuin valkaistu sokeri, jolloin insuliinia ei tarvitse pumpata verenkiertoon niin paljoa. Luonnolliset rasvat antavat rakennusaineita hormoneille. Tästä herkkukakusta voi tehdä myös todella puhdistavan niin halutessaan. Jos käytät tavallisen proteiinijauheen tilalla ns. medical food -proteiinijauhetta, saa maksasi kaikki tarvittavat ravinteet tehokkaaseen puhdistukseen.

Ajatus kaiken tämän taustalla: kuinka voin ylläpitää elimistöni parasta mahdollista tasapainoa niin, että kaikki syömäni ruoka on mahdollisimman herkullista? Kun tämän ajatuksen pitää mielessään, fokus siirtyy ”en saa, en voi” -ajattelusta jonnekin aivan muualle. Jos et usko, käy katsomassa Smoothie Studion ruokakuvia. Ja nyt siihen reseptiin.

Raaka suklaakakku karamellipohjalla

Pohja:
– 1,5dl mantelijauhoa
– 1,5dl kookoshiutaleita
– 1,5dl mulpereita
– 2 rkl kookospalmusokeria
– 1dl kookosöljyä

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voipaperilla tai foliolla. Laita kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Maistele, jos uskallat – taikina on niin hyvää, että tekisi mieli syödä se suoraan blenderistä. Mulperit ja kookospalmusokeri saa siitä karamellimaisen makeaa. Kaada vuokaan ja laita jähmettymään jääkaappiin. Kookosöljy jähmettyy kylmässä ja pohja kovettuu.

Jos mulpereita ei ole käsillä, voit korvata mulperit ja kookospalmusokerin myös käyttämällä taateleita. Niiden makeus riittää varmasti yksinään, jolloin lisäsokeria ei tarvita.

Tiesitkö? Kookosöljyn tyydyttyneet rasvat ovat pääosin keskipitkiä rasvahappoja (medium chain triglycerides eli MCT). MCT-rasvat toimivat hiilihydraatin tavoin nopeana energianlähteenä, mutta niillä ei ole vaikutusta insuliiniin. Tällainen rasva ei varastoidu herkästi lanteille ja vyötärölle, vaan ennemmin energisoi mukavasti.

Minttusuklaatäyte:
– 5dl kuumaa vettä / pakuriteetä (ei kiehuvaa, jäähdytä hieman => kuuma vesi auttaa sulattamaan rasvat, jolloin seoksesta tulee juoksevaa)
– 4 kukkuraista ruokalusikallista raakakaakaojauhetta
– 4 kukkuraista ruokalusikallista Puhdistamon rakkauspakkausta / suklaapakkausta (voi korvata sekoittamalla keskenään kaakaojauhetta, macaa, tocotrienolsia eli riisinlesejauhetta, kardemummaa ja luonnonvaniljaa)
– 2dl kaakaovoita palasiksi leikeltynä
– 4-5 rkl kookospalmusokeria
– 2 ruokalusikallista kuorittuja hampunsiemeniä
– 2 tasaista ruokalusikallista kookosöljyä
– 1 paketti (100g) babypinaattia – Huom! Jos haluat tästä kunnon herkkukakun, jätä pinaatti pois. 
– 4 tippaa minttuöljyä (omani on Japol-merkkinen, sopii hyvin smoothien, minttukaakaon ja raakasuklaan tekoon)
– hippunen merisuolaa tai CocoVin Kalaharin suolaa
– 4 mittaa (noin 100 grammaa) proteiinijauhetta, esimerkiksi Sun Warrior Blend -suklaaproteiinia TAI Metabolic Maintenancen Meta-28-Protein Appetite Control -vaniljaproteiinia TAI Metabolic Maintenancen Metabolic Detox -vaniljaproteiinia*** – Huom! Jos haluat tästä kunnon herkkukakun, jätä proteiinijauhe pois. 
– 1tl soijalesitiinijauhetta tai -rakeita
– maun mukaan makeutukseksi vaniljasteviaa, luomuhunajaa tai agavenektaria (voisi korvata myös käyttämällä pehmeitä taateleita) => maistele täytetaikinaa tehdäksesi siitä sopivan makeaa juuri sinulle

Blendaa kaikki täytteen ainekset sekaisin. Lisää viimeiseksi vasta makeutus, jotta pääset maistelemaan miltä täyte maistuu ennen sen lisäämistä. Raakakaakaota voi myös laittaa enemmän, jos tykkäät voimakkaasta, tummasta suklaasta.

Proteiinijauheena voisi varmaan käyttää myös esimerkiksi suklaanmakuista heraproteiinia tai Puhdistamon riisiproteiinijauhetta, mutta koska ne voivat käyttäytyä eri tavoin reseptissä, heitän sen vain tähän vinkiksi. Kannattaa kokeilla, kuulen mielelläni miten ne toimivat!

Anna kakun jähmettyä jääkaapissa, kunnes täyte on kokonaan kiinteä ja kakku leikattavissa.

Tiesitkö? Pinaatin ja muut tummanvihreät vihannekset saavat voimakkaan värinsä  klorofyllistä. Klorofylli hapettaa verta, puhdistaa suolistoa ja sitoo raskasmetalleja ja muita toksiineja auttaen näin elimistön detox-reaktioissa. Jos olet tottunut tekemään salaattipohjan jäävuorisalaatista, vaihda se tummanvihreisiin salaatteihin kuten tammenlehteen, romaineen ja babypinaattiin.    

Lähes kaikki kakkuainekset saat eko- ja luontaistuotekaupoista kuten Tampereella Runsaudensarvesta ja muista luomu- tai ekopuodeista. Puhdistamon raakakaakaota, rakkauspakkausta / suklaapakkausta (nimi muuttui vasta jälkimmäiseen) ja ei-geenimanipuloidusta soijasta tehtyä soijalesitiiniä löydät nykyisin myös Prismoista ainakin Tampereella. Soijalesitiini on aivoille hyvää tekevä rasva, josta soijan muut ainesosat on poistettu. Kookosöljyistä oma suosikkini on Virilo, joka on todella laadukas öljy.

*** Tästä kakusta saa loihdittua myös huikeaa detox-ruokaa. Jos haluat auttaa elimistöäsi detoxissa samalla kun itse herkuttelet minttusuklaakakulla silmät suljettuna, käytä proteiinijauheena Metabolic Maintenancen Metabolic Detox -vaniljaproteiinia. Kyseessä on huippuhyvä medical food -proteiinijauhe.

Jos et ole aiemmin käyttänyt detoxia kiihdyttäviä ravintolisiä, kannattaa erottaa kakkutäytteestä pieni osa ja tehdä esim. muutama minidetoxkakku (vaikkapa muffinssivuokiin). Loput voit käyttää herkkukakun tekemiseen. Näin varmistat etteivät detox-oireet vie nautintoa.

Medical food tarkoittaa lääkinnällistä ruokaa. Medical food -jauheita on eri tarkoituksiin, esimerkiksi estrogeenien puhdistamiseen, raskasmetallien puhdistamiseen, suoliston hoitamiseen, tulehduksen alentamiseen ja yleisesti detoxin parantamiseen.

Medical foodien etuna on se, että ne on valmistettu tukemaan maksan ykkös- ja kakkosfaasien toimintaa. Esimerkiksi mehupaasto ei tee näin. Se kiihdyttää ykkösfaasia, mutta koska kakkosfaasiin tarvittavat ravinteet (pitkälti aminohappoja, joita saadaan proteiineista) jäävät käytännössä saamatta, joutuu elimistö hajottamaan arvokasta lihaskudosta detoxin ylläpitoon. En ikinä suosittelisi mehupaastoa. Se ei vain ole nykymaailmassa järkevää. Jos detoxia kiihdytetään, on proteiinia ja aminohappoja saatava – enemmän kuin kasviksista saadaan.

Metabolic Detox -jauhe sisältää hamppu-, herne- ja riisiproteiinin lisäksi maksan ykkös- ja kakkosfaasin toimintaan tarvittavia ravinteita, kuten vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja muita ravinteita, esimerkiksi maarianohdaketta ja N-asetyylikysteiiniä eli NAC:ia. NAC auttaa elimistöä muodostamaan voimakkainta luontaista antioksidanttiamme, glutationia. Kahdella Metabolic Detox -annoksella päivässä voi korvata kokonaan monivitamiinin.

Olin Floridassa funktionaalisen lääketieteen koulutuksessa helmikuussa. Cardiometabolic -kurssilla osa luennoineista lääkäreistä kertoi kuinka he käyttävät medical food -jauheita potilaidensa hoidossa. Lääkäri Shilpa Saxena sanoi, että hän ottaa usein ensimmäisenä käyttöön tällaisen proteiinilisän ja pyytää potilasta ottamaan yhden annoksen aamupalaksi ja toisen iltapäivän välipalaksi, etenkin jos potilaan maksa- tai kolesteroliarvot ovat koholla.

Aloitus kannattaa tehdä kevyesti, esim. 1 mitalla (25g) päivässä ja nostaa siitä vähitellen ylöspäin. Jos elimistö on kovin toksinen, voi detox-reaktio yllättää. Huono olo, päänsärky ja iho-oireet ovat esimerkkejä liian nopeasta detoxista. ÄLÄ LAIMINLYÖ HIDASTA ALOITUSTA. Tällaisia proteiinijauheita voi käyttää joko kuuriluontoisesti pari annosta päivässä 2-4 viikon ajan tai jatkuvasti yhden annoksen päivässä turvaamassa päivittäin tapahtuvaa detoxia. Raskaana ollessa tai imettäessä detoxia kiihdyttäviä tuotteita ei saa käyttää.

Meillä on Optimal Performancella Poliquinin medical food -jauheita myynnissä mm. estrogeenien puhdistamiseen ja tulehduksen hillintään. Jos olet Optimal Performancen Biosignature-valmennuksessa ja sinulla on ns. estrogeeniprofiili eli rasva kertyy voimakkaimmin reisiin, sopisi sinun kakkuusi täydellisesti Estrogenomics-proteiinijauhe suklaan tai minttusuklaan makuisena. Myymme näitä proteiinijauheita vain valmennuksen kautta. Suomessa myös Metagenicsilla on medical food -jauheita, joskin niiden maut ovat sen verran lääkinnällisiä että niitä en laittaisi kakkuuni. Mutta muuten kyllä kelpo tuotteita. 🙂

Kategoriat

Share This