Vuoden 2011 yhteenvetoa

Hurjaa, millaista vauhtia tämä vuosi on kulunut. Koko vuosi on ollut monella tavoin hyvin erilainen kuin aiemmat.

Alkuvuonna vähensin valmennustöitä isolla kädellä ja aloin käyttää aikani Hormonidieetti-kirjani kirjoittamiseen. Huhtikuussa kävin kertaamassa Tukholmassa kolmatta kertaa BioSignature-kurssin. Lisenssi täytyy uusia vuosittain, jos haluaa pysyä listattuna Poliquinin sivuilla – mutta ensisijaisesti käyn koulutuksia uudestaan siksi, että mitä enemmän käytännön osaamista minulla on, sitä enemmän saan aina irti kursseista. Tuo oli ensimmäinen Poliquinin kurssi jolla voin rehellisesti sanoa ymmärtäneeni kaiken opetetun 🙂 Aiemmilla kursseilla mm. hormonisynteesien selitykset ja muut monimutkaiset asiat ovat menneet lujaa ohi.

Ensimmäinen BioSignature-kurssini vuonna 2009 oli kuin viikon mittainen avantouinti, niin pihalla olin tuolloin. No, tässäkin ajattelen että kun heittää itsensä tarkoituksella turhan syviin vesiin, oppii aina enemmän kuin läträämällä käsipohjaa rantahietikolla.

Tämän kevään kurssilla huomasin, että kirjan työstämisestä oli valtava apu kurssimateriaaliin syventymisessä. Toivottavasti sen lukemisesta on apua myös niille suomalaisille jotka miettivät BioSignature-valmentajaksi ryhtymistä. Olen kirjoittanut kursseilla englanniksi Broccoli Princess -blogia, käy tsekkaamassa jos harkitset kurssille osallistumista tai haluat lukea tiivistyksiä käymieni kurssien asioista.

Ensimmäisen kirjani käsikirjoitus valmistui toukokuussa. Koko prosessi oli intensiivinen ja opettavainen. Parhaat fiilikset projektissa nousivat siitä hetkestä kun käsis oli lähetetty Tammelle. Ei edes kirjan julkaisu saanut aikaan samanlaista tyytyväisyyden tunnetta 🙂

Minusta ihmisen pitää venyä silloin tällöin itseään isompiin tekoihin. Niiden kautta voin kasvaa ja kehittyä, todentaa olevani isompi kuin millaiseksi arkisessa ajattelussa itseni kuvittelen. Jokaisella meistä on kyky tehdä niin.

Kesällä opiskelin lisää valmennuksesta. Kävin NLP Akatemialla kertaamassa Licensed Practitioner of NLP™ -kurssin ja pari viikkoa sen jälkeen Licensed Sports Performance Coach™ -kurssin. Jälkimmäinen oli mainio kurssi ja sain sen kautta paljon uusia työkaluja käytettäväksi niin meidän oman tiimin valmentamiseen kuin myös asiakasvalmennuksiin. Parasta on loppuvuoden aikana ollut se, kun olen huomanut käyttäväni monia NLP Akatemian kursseilla oppimiani työkaluja puolivahingossa. On hieno tunne, kun huomaa valmennuksen aikana pääsevänsä työn flow’hun. Myöhemmin syksyllä kävin vielä jumppaamassa aivojani Wealthy Mind™ -kurssilla.

Syksy meni pitkälti luentojen ja reissaamisen merkeissä. Nyt joulunaikana rauhoituttuani tuntuu lähinnä siltä, että aika paljon sain olla kyllä pakkaamassa ja purkamassa laukkuja varsinkin alkusyksystä. Pidin ilmaisia yleisöluentoja kuukausittain Tampereella ja Helsingissä. Suurin yleisöni – noin 220 henkeä – pakkautui kuitenkin Kajaanin kaupunginkirjaston saliin marraskuussa. Kotikulmilla kirjani on otettu mitä suurimmalla lämmöllä vastaan.

Alkusyksystä olin mukana Tammen kirjakiertueella ja ensimmäistä kertaa kuulin itseäni kutsuttavan tietokirjailijaksi. Se oli muuten hieno hetki! Kirjakiertue oli oman kirjani viimeistelyn lisäksi yksi vuoden huipputapahtumia. Hienoa oli erityisesti päästä juttelemaan vuosikymmeniä kirjoittaneiden kirjailijoiden kanssa. Esimerkiksi Hannu Mäkelä on ollut minulle merkityksellinen kirjailija: hänen Herra Huu -kirjansa ovat ensimmäisiä itse lukemiani kirjoja. Suurensuuri kiitos Tammelle kaikesta avusta tänä vuonna. Tammella olen hyvissä käsissä.

Olen kasvanut kodissa jossa seiniä vasten nojaavat tuhansien kirjojen kirjahyllyt. Isäni on kirjoittanut kolme tietokirjaa ja pikkusiskoni julkaisee oman esikoisensa alkuvuodesta 2012. Siskoni Tuuti Piipon kirja Kantapään Kautta käsittelee epäonnistumisia ja niistä oppimista. Ehkä kirjaimet virtaavat meillä suonissa. Oli miten oli – kun kirjoitan, tiedän olevani elossa. 🙂

Kirja-asioiden lisäksi vuoteen on mahtunut merkityksellisiä asioita työn puolesta. Yritykseni Optimal Performance on ollut osallisena toteuttamassa monen ihmisen isoa unelmaa: tehdä työtä, jolla on todellinen merkitys. Yrittäjänä voin toteuttaa arvojani ihan toisella tavalla kuin aiemmin palkkatyössä ollessani. Minulle on tärkeää, että voin auttaa ihmisiä toteuttamaan omia unelmiaan. Töiden tarjoaminen omassa yrityksessä on ehdottomasti ollut juuri sitä.

Loppusyksystä riveihimme liittyi kaksi uutta valmentajaa, personal trainer ja voimaharjoitteluvalmentaja (Helsinki) Janne Palmunen ja BioSignature-valmentaja (Helsinki) Hanna-Kaisa Raninen. Molemmat heistä tietävät, mitä elämäntapamuutosten tekeminen vaatii käytännön tasolla ja he osaavat auttaa siinä myös muita. Janne on minun ja mieheni Jonin lisäksi Suomen ainoa Poliquinin PICP-kurssit kolmostasolle asti käynyt valmentaja. Hanski on BioSignature-koulutuksen käynyt ja Precision Nutrition -sertifikaatin saanut ravintovalmentaja.

Ensi vuodelle olen suunnitellut itselleni jälleen muutaman ison projektin. Yksi niistä on uuden hormoni- ja aineenvaihdunta-aiheisen kirjan kirjoitus Tammelle. Sain joulukuun alussa tiedon, että olen saanut hakemani uuden apurahan Suomen Tietokirjailijat ry:ltä. Kiitos ja kumarrus jo tässä vaiheessa heille 🙂 Tällä kertaa minulla on mahtavat tukijoukot rinnalla. Kirjoitusprojektissa minua sparraa tietokirjailija ja tolkullisen tekstin apostoli Katleena Kortesuo. Tavoitteenani on saada tekstistäni napakampaa ja välttyä harrastamaltani kirjailijan kuolemansynniltä: tuotan tekstiä puolet enemmän kuin tarvitaan ja käytän yhtä paljon aikaa sanojen karsimiseen kuin itse kirjoittamiseen. Lupaan, että ensi jouluna vuoden 2012 posti on puolta lyhyempi 😉

Nyt kun vuotta on enää muutama päivä jäljellä, voin vain kiitollisena katsoa taaksepäin. Ihania ihmisiä, huikeita tapahtumia, paljon aikaa itselle, kasvukokemuksia ja isoja oivalluksia. Mitähän kaikkea hienoa ensi vuosi tuokaan tullessaan?

Kategoriat

Share This