Villinä lehtikaaliin

Yksi syksyn parhaista asioista ruokarintamalla on lehtikaali (ja tietysti kotimaiset marjat). Lehtikaalia voisi ehkä jonkin mittapuun mukaan nimittää superruoaksi, sillä se on yksi parhaista vihanneksista klorofyllipitoisuutensa, tulehduksen ja syövän torjunnan, antioksidanttipitoisuutensa ja kuitujensa puolesta.

Lehtikaali sisältää mm. isotiosyanaatteja, joilla on havaittu olevan syöpää torjuvia ominaisuuksia. Ne auttavat kehoa detoksifikaatiossa eli myrkkyjen, käytettyjen hormonien ja muiden haitta-aineiden poistossa. Lehtikaali sisältää ainakin 45 eri antioksidanttia, joista runsaimpana kversetiiniä (vaikuttaa mm. immuunipuolustukseen ja voi vähentää allergisia reaktioita histamiinia tasapainottavan vaikutuksensa vuoksi). Vitamiinien puolesta lehtikaali on ravinnepommi, sisältäen etenkin K-vitamiinia jota tarvitaan veren hyytymiseen, A-vitamiinia jota keho käyttää mm. näön ylläpitoon ja C-vitamiinia joka mm. huoltaa lisämunuaisia ja auttaa torjumaan infektioita.

Oma suosikkitapani valmistaa lehtikaalia on hyvin yksinkertainen. Paistan sitä pannulla kookosöljyssä. Jostain syystä kookosöljyn ja lehtikaalin maut sopivat omassa suussani täydellisesti yhteen. Laitan usein todella simppeliä ruokaa, kuten vierestä näkyy. Lautasella on voissa paistettua ja Herbamarella maustettua vaaleaa kalaa, kookosöljyssä paistettua lehtikaalia ja pensasmustikoita.

Viime viikolla olin Turussa Tammen kirjaillassa kertomassa kirjastani. ”Rennompaa elämää” -projektini mukaisesti vietin päivän hengaillen kahviloissa ja tutkiskellen kaupungin antia. Torilla lehtikaalimarkkinat olivat runsaammat kuin olen Tampereella nähnyt missään. Harmitti ihan, kun en voinut ostaa noita ihanuuksia mukaan, olisivat menneet pahaksi ennen kotiin ehtimistä. Hiukan jouduin nauramaan itselleni – kuka oikeasti voi saada kiksejä jostain näin yksinkertaisesta 😉 Taidan olla aikamoinen ruokanörtti. Ehkä ensi kesänä kokeilen kasvattaa lehtikaalia omalla takapihalla.

Tampereella lehtikaalia saa ainakin Armas Maitokaupasta (Tuomiokirkonkatu 17), jossa myydään raakamaitotuotteiden lisäksi myös lähituottajien kasviksia. Samoin kauppahallin Luomu-Ani myy lehtikaalia. Helsingissä tarjontaa lienee monessakin paikassa. Kannattaa kokeilla!

Kategoriat

Share This