Paras meditaatio-app vuonna 2017: Insight Timer

Olen testaillut aika paljon erilaisia meditaatio-appeja viime vuosina. Käyttöön on jäänyt kaksi niistä: Headspace ja viimeisimpänä Insight Timer, joka on ainakin juuri nyt omalla kohdallani vienyt voiton Headspacelta.

Headspace on maksullinen ja motivoi käyttämään appia mm. kivoilla animaatioilla, suoraviivaisella etenemisellä erilaisissa meditaatioteemojen ”packeissa” ja merkkien eli ”badgejen” keräämisellä. Olen käyttänyt sitä säännöllisen epäsäännöllisesti monta vuotta ja maksanut vuosimaksua, kunnes nyt tuli eka vuosi vastaan että katkaisin tilaukseni.

Olen tällä hetkellä Leena Pennasen vetämässä Center for Mindfulnessin mindfulness-ohjaajakoulutuksessa ja haluan tehdä MBSR-kurssin harjoitteita, joita Headspacessa ei suoraan ole. Usein teen meditaatiot ilman mitään audiota, mutta välillä on kausia joilloin en saa aikaiseksi tehtyä yhtään mitään ellen kuuntele jonkun toisen ohjausta. Jonkin aikaa sitten eräs ystäväni suositteli minua kokeilemaan Insight Timeria, joka on ilmainen. VAU. Sieltä löytyy aivan käsittämättömän määrä harjoituksia: yli 7000 erilaista meditaatiota. Suomenkielisiäkin löytyy jonkin verran, kun laittaa kielen suomeksi asetuksista (kuulokkeiden kuvasta klikkaamalla). Englanniksi kuitenkin enemmän.

Olen alkanut tekemään Insight Timerin avulla mindfulness-harjoituksia: istumameditaatiota, mindfulness-joogaa, rakastavan ystävällisyyden meditaatiota (löytyy haulla loving kindness tai metta) ja kehomeditaatiota (body scan). Hakusanalla MBSR (tulee sanoista mindfulness based stress reduction) löytyy paljon harjoituksia. Olen niin monta vuotta tehnyt rentoutusharjoituksia ja meditaatioita englanninkielisellä ohjauksella, etten oikein osaa kuunnella suomenkielisiä äänitteitä.

Oma suosikkimeditaationi on rakastavan ystävällisyyden meditaatio, ns. metta-meditaatio. Sen hyödyistä on paljon tutkimusta, kuten muistakin mindfulness-harjoituksista. Aluksi metta-meditaatiota oli todella vaikeaa tehdä. Tämän kaksivuotisen mindfulness-ohjaajakoulutuksen myötä oma harjoittamiseni on muuttunut. Tai oikeastaan suhde itseeni on muuttunut. Minusta on tullut itseni ystävä. Välillä sisäinen kriitikkoni ja ankara osani toki kertoo mielessäni miten asioiden (muka) pitäisi olla. Pystyn kumminkin yhä enemmän pystyn kuulemaan tuota ystävällistä, myötätuntoista osaa itsestäni joka on havahtunut olemaan enemmän äänessä.

Insight Timeria voi käyttää myös itsenäisen, hiljaisen meditaation harjoittamiseen. Siitä löytyy useampi erilainen äänimaljan ääni (itse asiassa sellainen määrä etten tiedä voiko kaikille edes oikeasti olla käyttöä) ja ajastimen voi ajastaa monin eri tavoin. Jos haluaa esimerkiksi tehdä yhden harjoituksen aikana vaikkapa 15 minuutin kehomeditaation ja 15 minuutin istumameditaation, näille saa ns. intervalliäänen ilmoittamaan milloin harjoitus vaihtuu. Näitä voi myös tallentaa omaan profiiliin erilaisin asetuksin.

Miksi sitten kannattaisi meditoita? Se on pysähtymistä itsemme äärelle, kuulemaan kehon viestit, ajatukset ja tunteet selkeämmin. Aika harva lopulta arjessa kauheasti pysähtyy kuulostelemaan, mitä itselle kuuluu. Keho ja mieli ovat koko ajan kahdessa eri paikassa. Keho on tässä ja nyt, mieli surffailee jossain ajatusten aalloilla, eri paikassa kuin tämä hetki. Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on sitä, että keho ja mieli tulevat samaan paikkaan. Harjoitamme heräämistä tähän hetkeen, sellaisena kuin se aukenee. Siihen mitä mieli on: levoton, levollinen, kärsimätön, kärsivällinen, kipuileva, ei kipuileva, surullinen, iloinen, väsynyt, virkeä, ärtynyt, väistävä… Mitä ikinä juuri nyt onkaan.

Suurin osa meistä on lähes koko valveillaolonsa sympaattisen hermoston eli ns. stressihermoston aktiivitilassa. Elimistön paranemisprosessit tapahtuvat parasympaattisen hermoston eli ns. rentoutus- ja palautumishermoston tilassa, jota säännöllinen meditaatioharjoitus auttaa aktivoimaan.

Tämän päivän yleisiä ongelmia ovat unihäiriöt, suoliston ongelmat ja jäytävä stressi joka ei tunnu jättävän ihmisiä rauhaan. Nämä ovat yleisiä oireita sille, että stressihermosto on aivan liian paljon aktiivisena. Aivojen hälytyskeskukset oppivat stressin, eikä rauhoittuminen olekaan enää niin helppoa. Kortisolia ja adrenaliinia erittyy vereen. Nämä vaikuttavat kaikkeen elimistössä aina mielialan ja tunteiden säätelystä käyttäytymiseen (mm. impulssikontrolli heikkenee), rasvan jakautumiseen (keskivartalo alkaa kerätä enemmän rasvaa, etenkin sisäelinten ympärille) ja erilaisten sairauksien riskien kohoamiseen.

Harjoittamalla hiljentymistä ja läsnäoloa tutustumme itseemme: meille tulee näkyväksi asioita joita emme ole kenties aiemmin huomanneet. Kaikki mitä meditaatiossa tapahtuu, löytyy yleensä myös arjestamme. Levottomuus, vaikeus keskittyä, ärtymys, väsymys, se että keho ja mieli ovat eri paikoissa ja niin edelleen. Jos opimme olemaan avoimia sille mikä tulee näkyväksi, alkaa vähitellen olla hyvin vaikeaa enää ”pahoinpidellä” itseään omalla käyttäytymisellä. Kun huomaa, mikä itselle ei tee hyvää ja mikä toistuvasti pyörii mielessä, vaivaa kehoa tai nousee tunteiden maailmassa esiin, jotain alkaa muuttua.

Ja vielä viimeinen asia: kannattaa kokeilla monia eri ohjaajia, jotta löytää sen kenen ohjauksessa harjoituksia tulee tehtyä. Jos Insight Timerista ei löydy omaa korvaa miellyttävää lukijaääntä niin sitten ei kyllä mistään! Ärsyttäväkin ohjaaja voi meille kylläkin opettaa paljon – havaitsemme jotain itsestämme, ja sitä voi aina tutkia uteliaalla asenteella, hyväksyvästi. Minä olen havainnut meditaatiossa monia arjessa esiintyviä kipupisteitä itsestäni. Esimerkiksi oikein tekemisen tarpeen ja mustavalkoisuuden itsessäni (josta luulin jo päässeeni irti) sekä stressin ja jännityksen keholliset tuntemukset. Ne ovat olleet todella opettavaisia huomioita!

Jos et vielä ole kokeillut erilaisia stressinhallinnan harjoituksia kuten meditaatiota ja yin-joogaa, niin kannustan siihen lämpimästi. Vaatii rohkeutta pysähtyä itsensä äärelle, mutta se on kaiken vaivan, väistelyn ja ajan ottamisen väärti <3

Insight Timeriin tästä. Kannattaa ladata appi puhelimeen.

 

 

Kategoriat

Share This