Väsyttääkö vatsan oikkuilu?

Huonosti toimiva ruuansulatus on yleisempi väsymyksen syy kuin moni arvaakaan.

Emme tule ajatelleeksi, että silmien lupsuminen ja pöhnäinen pää saattavat johtua siitä, mitä pistämme suuhumme ja miten suolistomme siihen reagoi. Jos elimistöstä puuttuvat tehokkaaseen ruoansulatukseen tarvittavat aineet, emme saa irrotettua ravinnosta sen sisältämiä vitamiineja ja mineraaleja tai muokattua energiaravinteita käyttökelpoiseen muotoon.

Joillakin suolisto huutaa hoosiannaa nallekarkkien tavoin napsittujen antibioottikuurien ja vuosikausien e-pillerien syönnin tuloksena. Molemmat edellä mainituista nimittäin muuttavat suoliston bakteerikantaa. Sekaisin oleva suolistobakteerien tasapaino vaikuttaa merkittävästi mm. ravintoaineiden hyödyntämiseen, immuunijärjestelmän toimintaan ja hormoneihin.

Suolisto ei myöskään tykkää stressistä, saati jatkuvasta paikallaan nököttämisestä.  Se tarvitsee leppoisaa lepoaikaa, jolloin pääkoppa ei ole kuin ruuvipuristin ja keho saa palauttavaa liikettä ja tärähtelyä. Tämän päivän yleisin työmuoto eli työpisteen äärellä istuminen saattaa pistää pakin vaikeroimaan.

Ei ihme, että väsyttää.

Palasimme perjantaina Australiasta. Reissun loppumetreillä Julius sairastui oksennustautiin. Paluulennolla tauti iski minuun ja parin tunnin päästä siitä Joniin. Päädyin niin heikkoon kuntoon, että Singaporessa koneiden vaihdon välissä makasin tippa käsivarressa lääkärikeskuksessa neljä tuntia. Pääsimme erittäin väsyneen ja väsyttävän matkan päätteeksi lopulta kotiin. Ruuansulatuskanavani on tuntunut lähinnä sotatantereelta viime viikon lopusta saakka ja nyt on aika hoitaa vatsaa oikein huolella. Akuutit vatsataudit aiheuttavat suolistoon hetkellisesti tulehduksen ja siellä myllää pöpöjä, jotka eivät sinne normaalisti kuulu.

Mistä tietää, että vatsaa kannattaisi hoitaa? Tämä Taikinasta teräkseksi -kirjassani oleva kysely voi hieman valottaa asiaa (klikkaa kuvaa suurentaaksesi). Jos vastauksia on kaksi tai enemmän, kannattaa ottaa vatsanhoito suurennuslasin alle.

vatsakysely

 Näin hoidan nyt omaa masuani:

– kuitupitoista, puhdasta ja gluteenitonta ruokaa masun sallimissa (eli varsin pienissä) määrissä 5-6 kertaa päivässä
– kasvikset kypsennettynä, muutenkin mahdollisimman helposti sulavaa ruokaa
– ei koskaan vatsaa täpötäyteen vaan noin 80 % kylläisyyteen
– paljon vettä, vähintään 2 litraa päivässä
– smoothieta välipalana muutaman kerran päivässä => mustikoita, puolukoita, mansikoita, banaania, viherjauhetta, glutamiinia, chia-siemeniä, ei-GMO-soijalesitiinijauhetta, vettä
– päivittäin pieni kävelylenkki
– leppoisaa oloa ja lepoa, unta niin paljon kuin mahdollista (myös päikkärit) => unessa elimistön korjausprosessit tapahtuvat valvetilaa nopeammin
– ravintolisätuki apuna

Aina näin maksimaalinen protokolla ei suinkaan ole tarpeen, mutta oma oloni on ollut sen verran tukala että juuri nyt olen valmis näkemään vaivaa että saan kivuttoman ja hyvältä tuntuvan masuni takaisin mahdollisimman nopeasti. Ravintolisäni masun hoitoon näyttävät nyt tältä.

Vatsanhoito

Tässä käyttämäni tuotteet ja syyt niiden käytölle:

Glutamiini: Glutamiini eheyttää suoliston seinämää ja toimii sen solujen ensisijaisena energianlähteenä. Tuota Fastin glutamiinia saa nykyisin kaupasta uuden näköisessä purkissa. Glutamiinia saa kauppojen urheiluravinneosastoilta. Otan ruokalusikallisen kolmesti päivässä veteen sekoitettuna.

Ruuansulatusentsyymit: Entsyymit auttavat ravinnon pilkkomisessa ja antavat haimalle lepohetken, kuitenkaan lamaamatta sen toimintaa. Parhaaksi tuotteeksi olen havainnut Enzymedican Digest Gold -entsyymit. Otan 1-2 kappaletta ennen ateriaa.

Kalaöljy: Vähentää tulehdusta suolistossa. Kalaöljyn laadun kanssa olen tarkka. Halvat öljyt voivat sisältää esim. liuotin- ja raskasmetallijäämiä. Näitä Poliquinin vahvoja kalaöljyjä otan yhden kolmella aterialla päivässä. Vastaava hyvä kalaöljy on esim. Nordic Naturalsin Ultimate Omega tai Designs for Healthin nestemäinen OmegAvail (1tl päivässä riittää).

Probiootit eli maitohappobakteerit (ei kuvassa): Suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen. Käytän juuri viimeisiä pusseja Poliquin Flora Max Fortea, joka on myynnistä poistunut tuote. Vastaava ja itse asiassa vielä vahvempi valmiste on apteekeista saatava VSL#3. Siitä tosin puuttuu Flora Max Forten sisältämä saccharomyces boulardii -pöpö, joka on ns. ”friendly yeast” eli suolistolle hyödyllinen hiiva. Se häätää suolistosta ulos sinne kuulumattomia muita otuksia ja on erinomainen kaveri matkalaukussa mukana (arvatkaas loppuivatko omani kesken Aussi-reissun). Boulardiita saa luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Probiootteja otan kahdesti päivässä aterian päätteeksi.

GI-Revive: Uusi tuote, joka on nyt kokeilussa. Sisältää monia eri ainesosia, jotka parantavat suoliston toimintaa ja eheyttävät suoliston pintaa, mm. aloe vera -uutetta ja punajalavaa. GI Reviven sisältämä sinkkikarnosiini eheyttää myös mahalaukkua ja vähentää närästystä. Otan teelusikallisen kahdesti päivässä.

Kuitulisä: Suolistopöpöjen ruokaa, sitovat haitallisia aineita ja auttavat kuljettamaan niitä pois elimistöstä kiihdyttämällä suoliston toimintaa. Käytän mm. chiasiemeniä smoothiessa, psylliumjauhetta ja Designs For Healthin PaleoFiber-kuituseosta.

Perunajauhot: Sisältää runsaasti resistenttiä tärkkelystä, jota suolistobakteerit käyttävät ruokanaan. Pakko myöntää, että olen hieman skeptinen tämän jutun suhteen 🙂 Päätin kuitenkin kokeilla, kun meidän tiimimme valmentajilla on niin paljon positiivisia kokemuksia sekä omasta käytöstä että heidän asiakkailtaan. Annosta pitää nostaa vähitellen aloittaen 1/2-1 teelusikasta, nyt otan kaksi teelusikallista päivässä veteen sekoitettuna. ”Normaali” annos (=tarpeeksi resistenttiä tärkkelystä vatsanhoitoa ajatellen) on neljä ruokalusikallista. Sellainen annos kertarysäyksellä saa kuulemma aikaan megaboom-ilmiön suoliston kuplinnassa ja kaasuntuotossa, joten ei kannata kokeilla.

Meriva SR -kurkuma: Vähentää tulehdusta suolistossa ja toimii antioksidanttina. Meriva SR (slow release) on kurkuman patentoitu muoto, jonka imeytyvyys on tavanomaista kurkumaa huomattavasti parempi. Tämä on myös uusi ravintolisä minulle ja nyt eka kertaa testissä. Merivasta oli paljon puhetta BioPrint-kurssilla Australiassa. Vaikuttaa hyvältä. Otan kaksi kapselia kahdella aterialla päivässä. Se ei ole varsinaisesti mikään suolistolle erityisesti tarkoitettu ravintolisä, vaan vaikuttaa mm. elimistön tulehdusprosesseihin ja maksan myrkynpoistojärjestelmän toimintaan.

Näin. Suolisto on siitä mukava elin, että sen hoitaminen ei ole kovinkaan vaikeaa eikä hidasta. Suoliston pintasolukko uusiutuu erittäin nopeasti. 21 vuorokaudessa olemme käytännössä jo rakentaneet itsellemme uuden suoliston. Jos siis jaksaa tsempata kolme viikkoa, on vointi jo aivan toinen kuin tänään. Sen jälkeen ei tosin halua enää palata vanhoihin tapoihin, koska kivuttoman ja hyvin toimivan masun kanssa nyt vain on niin paljon mukavampi elää. 🙂

Kategoriat

Share This