Lukijan kirje: apua lapsettomuuteen hormonitasapainosta

Kiitos Kaisa, että olet kirjoittanut kirjasi. Pari vuotta sitten aloin etsiä vaihtoehtoja lääkkeellisiin lapsettomuushoitoihin. Takana oli yksi koeputkihedelmöitys ja siitä pieni ihmepoika. Klinikan pakkaseen jäi alkioita, joilla uutta raskautta yritettiin turhaan. Jokaista hoitokertaa varten kuukautiskiertoani muokattiin erilaisilla hormonivalmisteilla klinikan aikatauluihin sopivaksi (kesät, syys-, joulu-, talvi- ja pääsiäislomien aikaan klinikka on suljettuna).

Lopulta viiden vuoden hoitojen jälkeen aloin pohtia, mikä on pielessä. Syyksi lapsettomuuteen meille diagnosoitiin ”selittämätön lapsettomuus”. Hakeuduin kuitenkin alunperin klinikalle sen takia, että kuukautiskiertoni olivat jotain 16-108 päivän väliltä, vailla mitään rytmiä. Ennen lapsenhankintatoiveita olin syönyt useita vuosia e-pillereitä.

Kuukautiskiertoni tasaamiseksi sain hormoneja. Ensimmäisellä käynnillä puhuttiin kyllä ylipainosta (olin 76 kiloinen ja 165 cm) ja sain ohjeet terveelliseen ruokavalioon. Pudotinkin tuolloin painoa lisäämällä hitaita hiilareita ja säännöllistämällä ruoka-aikoja. Painonpudotuksen jälkeen tulinkin raskaaksi, mutta raskaus keskeytyi. Senkin jälkeen pidin huolta ruoka-ajoista, mutten enää tarkkaillut niinkään hiilarien laatua. Kuukautiset jatkoivat omaa selittämätöntä rataansa.

Kun viimeisetkin alkiot oli kokeiltu, päätin, etten enää lähde tähän rääkkiin. Täytyy olla jokin toinen keino raskautua, kun mitään fyysistä syytä ei ole. Ja olin tullut raskaaksi kerran ilman hoitoja. Silloin löysin sinun kirjasi, Hormonidieetin.

Kirjan lukemisen myötä lisäsin kasviksia ja liikuntaa, huolehdin unesta. Hain lähikirjastosta kirjoja joissa käsiteltiin lapsettomuutta ja hormonitasapainoa. Luin suomenkielisiä teoksia funktionaalisesta lääketieteestä ja päädyin kokeilemaan akupunktiota kuukautisten säännöllistämiseen.

Kävin yhdesti neljän hoitokerran sarjan akupunktiossa. Sain joitain ohjeita ruokavalioon (viherjauhe, probiootit, omega-3, vahva D-vitamiini jne). Minua olivat vaivanneet myös lähes jatkuvat hiivatulehdukset, joihin lääkärissä ei juurikaan otettu kantaa. Lähtiväthän ne pois aina käsitavaralääkkeillä ja tiesin niiden tulevan aina karkki-iltojen jälkeen.

Akupunktiohoidon jälkeen kuukautiset olivat tasan 28 päivää, paitsi kerran kun olin ovulaation aikaan kuumeessa 32 päivää. Ja sitten olinkin raskaana. Ilman yhtään hormonipiikkiä tai pilleriä. Raskauden aikana olisi ollut tärkeää lukea taas kirjaasi ja muistaa miten tärkeää on pitää itsestä huolta.

Terve poikalapsi syntyi syyskuussa 2012, mutta syksyllä huomasin itse olevani surkeassa kunnossa. Ruokavalio oli täysin retuperällä ja paino huimissa lukemissa jälleen. Syntymäpäivälahjaksi ostin itselleni Hormonitasapaino-kirjasi ja nyt opettelen taas syömään ja antamaan hyvää mallia myös lapsilleni.

Kiitos Kaisa. Ilman sinun kirjaasi en koskaan olisi osannut lähteä etsimään ratkaisua. Olisin luullut, että olen vain lihava ja laiska lopun elämääni, enkä saisi enempää lapsia. Jatka työtäsi, se on valtavan tärkeää.

Kirje on julkaistu lukijan luvalla.

Onko sinulla tarina, jonka haluaisit jakaa? Voit lähettää sen minulle sähköpostitse osoitteeseen kaisa@optimalperformance.fi. Kiitos jo etukäteen 🙂

Kuva täältä.

Kategoriat

Share This