Gluteenittomat sämpylät

Inspiroiduttuani Sannan sämpylöistä viime lauantaina päätin itsekin kokeilla, mitä tämmöisestä leipomisesta tulisi. Tilasin iHerbistä viikonloppuna laatikollisen erilaisia gluteenittomia jauhoja ja kuituja:

Täysjyväriisijauhoa
Quinoajauhoa
Teff-jauhoa
Mantelijauhoa
Kikhernejauhoa
Kookosjauhoa

Monia näistä saa tietysti hyvin varustetuista ruokakaupoistakin, mutta autottomana ihmisenä koin helpompana, että DHL:n kaveri kiikuttaa laatikon suoraan kotiovelleni.

Kaapista löytyi vielä Poliquin Primal Fiber 2 -kuituseosta (sis. riisijauhoa, inuliinia ja psylliumia) ja Fibrex-kuituseosta. Vähän gluteenittomien sämpylöiden ohjeiden surffausta netin reseptiblogeista ja sen jälkeen päässä olikin idea, mitä kokeilla.

Miksi ei gluteenittomia sämpylöitä kaupan gluteenittomista jauhoista leivottuna? Tai ostettuna valmiina? No, niiden ainesosat ovat usein kaikkea muuta kuin laadukkainta ja ravinnerikkainta ruokaa. Maissijauho, perunajauho jne. eivät ihan täytä omia ajatuksiani siitä, mitä ravinnerikas ruoka on. Sen sijaan quinoajauho, kookosjauho ja täysjyväriisijauho ovat jo ihan toisesta ääripäästä. Paljon vitamineja, kivennäisaineita ja kookosjauhossa myös terveellisiä, lämmössä muuttumattomia rasvoja.

Gluteenittomuudella varmistan, että päivä ei mene pilalle vatsakipujen takia. Omat fiilikseni gluteeniviljoista ovat vähän samanlaiset kuin Helsinki Paleon Jaskalla. Mun ajatukseni tosin on se, että gluteenittomat viljat ja muut tärkkelyspitoiset hiilihydraatit voivat monille olla ihan ok ja ne ovatkin tarpeellisia jos urheilee paljon. Ainakin treenin jälkeen, jos ei muulloin.

Näistä tuli tosi hyviä. Meinasi nimittäin hävitä kerrasta koko pellillinen, kun Jonin kanssa syötiin rauhallista aamupalaa ennen tuotteistamiskoulutukseen lähtöä. Ovat sen verran jytyjä, että näillä pysyy takuulla nälkä pois pitkään. Mitat tuossa reseptissä ovat vähän hassuja, kun käytän mittana amerikkalaisia mittakippoja. 1/2 cup = 1,2dl ja tuo oli se mitta jota käytin. Samat suhteet saa tietysti käyttämällä desimittaa. Tällöin sämpylöistä tulee pikkuisen pienempiä (tai niitä tulee vähemmän).

Gluteenittomat sämpylät

– 1,2 dl täysjyväriisijauhoa
– 1,2 dl quinoajauhoa
– 1,2 dl Primal Fiber -kuituseosta
– 1,2 dl kookosjauhoa
– 0,6 dl Fibrex-kuitua
– savusuolaa
– vettä sen verran, että muodostuu taikina (ehkä 3-4 dl? en mitannut tätä)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hiljalleen vettä sekoittaen koko ajan haarukalla. Kun koostumus on sämpylätaikinaa muistuttava, muotoile sämpylöitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Näillä jauhomäärillä sain tuosta yhdeksän sämpylää. Sopisivat hyvin pikaevääksi vaikka kylmäsavuhärän ja kasvisten kera. Tai kokonaiseksi ateriaksi, jos itsehillintä vastapaistettujen lämpimäisten kanssa on yhtä huono kuin minulla. 🙂

 

 

Kategoriat

Share This