Rutiineihin palaamiseen ei tarvita radikaaleja toimenpiteitä ja rankaisua

Niin ihanaa kuin onkin olla lomalla, voi loman jälkeen olo olla kaikkea muuta kuin ihana. Etenkin jos olet jo ennen lomaa pyrkinyt tekemään elämäntapamuutosta, ja nyt huomaat olevasi jälleen lähtöruudussa. Ehkä kiloja on tullut, työvaatteet kiristävät, alkoholia tuli otettua normaalia enemmän eikä olo olekaan niin virkeä kuin olisi toivonut sen olevan töihin palatessa.

Loma-aika voi myös tuoda pintaan monenlaisia tunteita, joita ei ole arjen kiireessä ehtinyt huomata. Hankalat tunteet puolestaan vaikuttavat usein tiedostamattakin meidän käyttäytymiseemme. Jos oma käyttäytymismalli on paeta hankalaa tunnetta syömiseen tai juomiseen, voi kesä tuoda nämä haasteet eteen ihan toisella tavalla kuin tavallinen arki.

Suuresti arvostamani psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti Instagram-sivullaan taannoin: ”Niin ihana kuin loma usein onkin, se sisältää paljon myös tummempia sävyjä. Parisuhde saattaa paljastaa tyhjyytensä, kun ei voikaan enää syyttää arkea. Lasten oirehdinta tulee todellisemmaksi, kun sen äärellä on enemmän. Oma vointi, väsymys, ahdistus ja tuskaisuus ottavat jopa tiukemmin otteeseensa pidempien vapaiden väljyydessä.” Juuri näin – syksyllä valmennuksissa kuulee kaikenlaisia tarinoita. Pintaan pulpahdelleita huomioita, joita ei arjen rumbassa ole ehtinyt tai halunnut huomata.

Lomaan on saattanut suuntautua paljon odotuksia. Ehkä sitä ajatteli, että liikkuisi tosi paljon ihanilla kesäsäillä, tai että terassilla jättäisi sen siiderin välistä ja tilaisikin light-limun. Ehkä tarkoitus oli grillata kevyesti, korvata jäätelöt ja muut herkut mansikoilla. Ja sitten niin ei käynytkään.

Jos olo on pettynyt omiin valintoihin ja itseen, voi juuri nyt tuntua, että nyt tarvitaan radikaaleja toimenpiteitä. Jotain, millä saa NOPEASTI kaiken sen pois näkyvistä, että suunnitelmat eivät menneetkään niin kuin ajatteli. Jotain, millä ei tarvitse nähdä sitä mistä ne omat valinnat kumpusivat. Ja jotain, mihin saa äkkiä oman keskittymisen jotta voi vain katsoa eteenpäin ja päästä siihen pisteeseen jossa on hyvä olo.

Mutta mitä jos kesään, joutenoloon ja omiin lomavalintoihin sisältyykin isompi opetus? Se, että voisi katsella itseään, omia valintojaan, omaa toivettaan nautiskelusta, rennosta olosta ja lomaodotuksista vähän myötätuntoisemmin mielin?

Mitä minä todella kaipasin, kun toimin niin kuin toimin?

Tarvitsinko oikeasti enemmän unta ja lepoa, kuin aamuauringon noustessa tehtyjä juoksulenkkejä metsässä (joita suunnittelin tekeväni mutta en siinä onnistunut)?

Tarvitsinko enemmän yhteyttä toisiin ihmisiin, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja naurua valitessani vähän liian monennen siiderin, kuin kuria ja kontrollia (olinhan aikonut ottaa vain yhden ja lähteä aikaisin)?

Tarvitsinko enemmän omaa aikaa kuin kehtasin ottaa, ja siksi kiukuttelin perheenjäsenille, ahmin automatkalla pussin karkkia ja sometin – ja olin vieläkin ärtyneempi kun pääsimme perille (olinhan aikonut pitää karkittoman kesän ja somepaaston)?

Ja olisinko tarvinnut hiukan enemmän itseni kuuntelua ja oloaikaa vaikka kotona, kuin tiukkoja lomasuunnitelmia joista tuli enemmän stressiä kuin iloa (koska kyllähän lomalla nyt on lähdettävä jonnekin)?

Ehkä sinun kysymyksesi ovat erilaisia. Mutta kysy ne itseltäsi, jos olosi tuntuu tyytymättömältä.

Rutiinittomuuden jälkeen voi tuntua hyvältä idealta ottaa kesän jälkeinen kurinpalautus ja siirtyä kertaheitolla tiukkoihin rutiineihin. Hankkia ruokavalio, ostaa treeniohjelma, alkaa treenata monta kertaa viikossa vaikka crossfittiä, varata jumppatunnit moneksi kuukaudeksi. Voi olla että tämäkin strategia jollekin toimii, mutta minä kannustaisin miettimään vähän pidemmälle. Kuinka pitkään ihan todella jaksat sitä, mitä nyt suunnittelet?

Kun arjen rytmeihin tulee jo muutenkin isoja muutoksia kesän jälkeen – lapset palaavat päivähoitoon ja kouluun, omat työt alkavat – täytyykö kaikki muukin muuttaa kertaheitolla? Vai voisiko vähän vähempikin riittää? Pettymyksen, syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteet omien elämäntapojen muuttamisen yhteydessä ovat lannistavia. Ne voivat lamaannuttaa paikalleen ja estää tekemästä lopulta yhtään mitään.

Jos siis pystyisit muuttamaan omaa asennettasi hiukan myötätuntoisempaan ja våhemmän vaativaan suuntaan, voisiko siitä seurata jotain pitkäkestoisempaa? Ei pelkästään radikaali korjausyritys ja homman lässähdys parin viikon tai kuukauden päästä, vaan ”pikkuisen paremmin” -ajatuksella tehty vähittäinen muutos, joka pitkällä aikavälillä tuo enemmän tyytyväisyyttä ja tuloksia.

Jos se riittäisikin, että laittaa unirytmin kuntoon? Tai se, että pyrkii syömään 4-5 kertaa päivässä – vaikka kaikki valinnat eivät nyt alkuun olisikaan niin mahtavia? Tai jos alkaisi pyöräillä töihin, sen sijaan että kalenteriin tulee työmatkaliikunnan lisäksi kertaheitolla myös bodypumpit, jumpat ja muut?

Usein yksi hyvä muutos vaikuttaa vaivihkaa muihinkin elämäntapavalintoihin. Alkaa joogata, ja yhtäkkiä huomaa että myös syö paremmin ja itseä kunnioittavammin. Alkaa syödä työpaikalla lounaan, ja yhtäkkiä huomaa että kiipeääkin portaat hissin valitsemisen sijaan tai haluaa kävellä kotiin bussissa istumisen sijaan. Hyvät valinnat ruokkivat lisää hyviä valintoja.

Et välttämättä laihdu neljää tai kahdeksaa kiloa kuukaudessa, mutta hyvän ja virkeämmän olon voit siinä ajassa saada vähemmälläkin kuin täydellisellä tekemisellä. Ja se auttaa jatkamaan muutosten tekoa – toisin kuin kova rääkki jonka myötä olet niin uupunut, ettet voi muuta tehdä kuin palata takaisin vanhoihin elämäntapoihisi.

Voisiko tämä olla se syksy, kun katkaiset epäonnistumisen, harmin ja rankaisun kehän ja alat tehdä muutoksia niin, että ne oikeasti voivat pysyä? Omaa jaksamistasi kuunnellen ja muutokset sinun arkeesi mahduttaen – ei jonkun toisen ehdoilla.

*****

Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennus on erilainen kuin monet nettikurssit: sinä itse valitset, mitä asioita haluat sen aikana opetella. Alkukartoituksen myötä näet, mikä elämäntapojen osa-alue kaipaa eniten petraamista. Valmennus tarjoaa rungon ja ohjeet elämäntapamuutoksille juuri niin lempeällä ja hitaalla, tai tarkalla ja säntillisellä otteella kuin sinä haluat. Ennakkotehtäviin pääset käsiksi heti, ja valmennus alkaa 14.8.2017.

Opastamme sinut joustavan jämäkkyyden ja pikkuisen paremmin -ajatusmaailmamme mukaiseen elämäntapamuutokseen. Teemme muutoksia tehdään terveyttä ja tasapainoista hormonitoimintaa kunnioittaen, ei niitä rikkoen. Mukaan voi tulla elämäntilanteesta riippumatta – liikkumattomuus, krooniset kivut, imetys jne. eivät ole este, koska valmennus mukautuu SINUN tarpeisiisi.

Tule mukaan ottamaan startti parempaan oloon lukemattomien muiden naisten kanssa! Lämminhenkisessä Facebook-ryhmässämme saat tukea jo aiemmin valmennuksen käyneiltä ja tämän kierroksen osallistujilta. Valmennuksen on käynyt läpi jo yli 2500 naista – lue heidän kokemuksiaan täältä.

10 viikkoa hyvän olon valintoja – ymmärrystä hyvinvoinnista loppuelämäksi – ravintoa, lepoa ja liikettä – hinta 99 €

Ilmoittaudu mukaan täältä!

PS. Mietitkö vielä osallistumista? Tässä erään elokuun kurssille kertaajaksi lähteneen mietteitä: ”Kävin ilmoittautumassa mukaan elokuun kurssille, sen myötä sitten taas kertaan talvella opittua. Tämä on kyllä ollut elämäni paras ”dieetti” ja niitähän olen luoja tietää vaikka kuinka tullut tehtyä. Olen kuitenkin jo kauan kaivannut tällaista järkevää ohjenuoraa siihen miten elää ilman kitudieettiä. Parasta tässä on armollisuus jonka myötä minunlaisen suorittaja on vapautunut paljosta stressistä. Kiitos vielä kerran jakamistasi opeista, odotan innolla elokuun starttia, sillä ennakkomateriaali näytti hyvältä!”

*****

Kuvat: Elise Kulmala, Magnetphotography

Kategoriat

Share This