Mikä on paras dieetti?

smoothie1

Mikä on paras dieetti laihtumiseen? Millä dieetillä saa nopeimmin tuloksia? Karppaamalla? 5:2-paastodieeteillä? Cambridgella, nutraamalla vai jollain muulla pussikuurilla?

Googlen mukaan nämä ovat varsin kysyttyjä kysymyksiä. Mutta miksi niin harva kysyy sen OIKEASTI tärkeän kysymyksen:

Millaisilla elämäntapamuutoksilla voi saavuttaa normaalipainon ja hyvän kehonkoostumuksen pysyvästi?

Minä en usko, että on mitään yhtä oikeaa tai parasta dieettiä. Monilla dieeteillä ja lähestymistavoilla elämäntapamuutokseen voi saada hyviä tuloksia. Katsotaanpa hiukan hyvien ja huonojen dieettien tunnusmerkkejä.

Hyvät ja huonot dieetit

Hyvä dieetti on sellainen, jota pystyy noudattamaan pitkän aikaa. Hyvä dieetti opettaa jo laihdutuksen aikana pitämään painon siinä mihin sen on saanut laskemaan.

Huono dieetti on sellainen, jota on haastavaa noudattaa (tulee ns. lipsumisia ja niistä morkkis). Huonon dieetin jälkeen paino nousee uudestaan. Ei ole mitään järkeä tiputtaa samaa viittä tai kymmentä kiloa kerta toisensa perään. Vielä vähemmän järkeä on väittää, että se dieetti jolla nuo kilot tippuivat, oli tosi hyvä (”jos vain pysyisin sillä”). Selkeästi dieetissä on jotain vikaa jos sen noudattaminen on niin hankalaa.

Valitettavasti moni laihduttaja on juuri tällainen painonpudotuksen puoliammattilainen: hän osaa kyllä hankkia tuloksia lyhyellä aikavälillä kovan itsekurin ja tiukkojen dieettikikkojen avulla, mutta pysyvästä painonhallinnasta ei ole mitään tietoa.

Hyvä dieetti on sellainen, joka sallii normaalin elämän: tavallisen arjen ja rutiinit, mutta yhtä lailla suunnittelemattomat yllätykset kuten muksujen korvatulehduskierteet, kiireiset jaksot töissä ja ystävän ex tempore ilmoille heittämän kahvilakutsun. Hyvä dieetti joustaa sinun arkesi ja erikoistilanteidesi mukaan.

Huono dieetti on ehdoton – se vaatii sinulta sataprosenttista sitoutumista ilman varaa minkäänlaiseen joustoon. Jos olet väsynyt kahden lapsen jalkapalloäiti, jonka mies kiitää matkatöissä ja arki jää harteillesi, ei voi olettaa että pystyt valmistautumaan jokaiseen päivään samaan tapaan kuin ammattiurheilija. Silloin täytyy olla mahdollista tehdä helppoja, mutta terveellisiä valintoja kiireisessä arjessa. Ei ole ehkä realistista ajatella, että hankit kaiken ruokasi luomuringeistä tai valmistat ateriasi etukäteen ruokavaakaa käyttäen.

Hyvä dieetti on joustava – se edellyttää sitoutumista itsestäsi tietoisempiin ravintovalintoihin ja lempeän jämäkkyyden käyttöön, mutta antaa mahdollisuuden myös elämästä nauttimiseen rennommissa merkeissä. Hyvä dieetti aidosti opettaa sinulle, miten eletään sellaista elämää jossa painosta tai syömisestä stressaaminen ei tarvitse olla osa jokaista päivääsi.

Huono dieetti rikkoo aineenvaihduntasi ja sekoittaa hormonitoimintasi. Se vie seksuaalisen halusi ja kuivattaa parisuhteesi. Se saa sinut käyttäytymään mitä omituisimmilla tavoilla: ajattelemaan jatkuvasti ruokaa ja kiellettyjä ruoka-aineita, ahmimaan (ehkä salaa jopa itseltäsi), tuntemaan epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunteita.

Hyvä dieetti auttaa normalisoimaan aineenvaihduntaasi ja tasapainottaa hormonitoimintaasi. Saat syödä riittäviä annoksia ruokaa ilman että tunnet jatkuvasti joutuvasi kitkuttelemaan niukalla syömisellä. Verensokerisi pysyy tasaisena, PMS-oireet helpottavat ja petipuuhatkin pysyvät mielessä.

Paleo, gluteeniton, maidoton, kalorienlaskenta, superdieetti, karppaus vai joku muu?

Haluamme mielellään lokeroida asioita ja tehdä niistä mustavalkoisia, koska se tekee niistä helpommin ymmärrettäviä. Ruokavalioiden ihmemaassa on kuitenkin hyvin paljon harmaata aluetta. ”Viljat on pahasta ja tyydyttyneet rasvat hyvästä”, voi esimerkiksi paleodieettiin hurahtanut sanoa. Mutta toisaalta, ”täysjyväviljoja tarvitaan ja tyydyttynyttä rasvaa tulisi karsia”, sanoo taas ravitsemustieteen professori. Ketä pitäisi sitten uskoa?

Ihmiselimistö on vuosituhansien saatossa tottunut hyvin monenlaisiin tapoihin syödä. Jos katsotaan vaikka paleodieettejä: yhtä ”aitoa” paleodieettiä ei ole olemassakaan. Joidenkin alkuperäiskansojen, kuten maasai-heimon, ruokavaliossa on koostunut pitkälti maidosta, lihasta ja eläinten verestä. Toisin sanoen, siinä on ollut paljon rasvaa, eläinkunnan tuotteita ja hyvin vähän hiilareita. Kitavan-saarilla asuvan alkuperäiskansa puolestaan on syönyt pääasiassa paikallisia juureksia kuten jamssia ja bataattia, kookosta, hedelmiä ja kalaa – pääasiassa hiilihydraatteja. Eri alkuperäiskansojen ruokavaliot ovat poikenneet toisistaan hyvinkin paljon. Näiden kansojen parissa tunneta samanlaisia elintapasairauksia kuin meillä länsimaissa.

Yhteistä kaikille dieeteille – niin hyville kuin huonommillekin – on yleensä se, että sokeri karsitaan minimiin, huonolaatuiset prosessoidut rasvat heivataan menemään, einekset ja pikaruuat hyllytetään. Kasviksia suositaan, kuituja lisätään, proteiinia opetellaan syömään ainakin jonkin verran ja hiilareiden laatua parannetaan. Ruuan laatu siis paranee. Se tarkoittaa enemmän vitamiineja, mineraaleja ja vähemmän tyhjää energiaa. Poikkeuksiakin toki on, mutta jätetään tässä nyt valkoviinidieetit ja muut samansorttiset hullutukset mainitsematta.

Kaikenlaiset ruokavaliot lisäävät tietoisuutta omasta syömisestä. Kyse ei ehkä olekaan niin paljon siitä, mitä ruokia valitsemme, vaan siitä että ylipäätään huomioimme mitä syömme.

Näiden tekijöiden myötä tyypillisesti energiansaanti putoaa. Yksistään tietoinen syöminen ja ruuan laadun huomioiminen voisivat siis olla se juttu, jolla paino lähtee laskuun.

Monissa dieeteissä on usein enemmän yhteistä kuin tulemme ajatelleeksi. Jumitumme vain helposti nyansseihin, joista dieetti tunnetaan, kuten hiilareiden minimoimiseen tai maitotuotteiden välttämiseen. Emme näe dieettejä yhdistäviä asioita – niitä, jotka olisivat juurikin ratkaisevan tärkeitä kun ruokavaliomuutoksesta on tarkoitus tehdä pitkäaikainen.

Koska yhtä oikeaa dieettiä ei ole, minusta on tärkeää että jokainen löytää itselleen sopivimman tavan syödä. Erilaiset ruokavaliot voivat toimia eri aikoina. Ehkä jonain hetkenä on helpottavaa noudattaa tiukempaa täysin sokeritonta linjaa , kokeilla gluteenitonta syömistä tai FODMAP-ruokavaliota, mutta se ei tarkoita että näin pitäisi jatkaa loputtomasti.

Pitkällä aikavälillä on tärkeää oppia rennon, joustavan ja toisaalta riittävän jämäkän syömisen perusasiat. Olisi hyvä oppia näkemään, mitkä ovat niitä kaikkein tärkeimpiä perusasioita joihin kannattaa keskittyä lillukanvarsien sijaan.

Sama ruokavalio ei välttämättä toimi lopun elämää. Se, että VHH-ruokavaliolla lähti 20 kiloa kolme vuotta sitten ei tarkoita että se toimisi nyt ja aina. Stressitason, elämäntilanteen, liikunnan määrän, työtahdin jne. muutosten myötä myös ruokavalio voi tarvita virittämistä. Joskus on tärkeää muuttaa suuntaa ja luopua uskomuksista jotka eivät enää palvele tässä hetkessä.

Kannustan sinua miettimään ruokavaliosi jatkuvuutta – ei ääripäästä toiseen, vaan parantaen pikkuisen kerrallaan. Jos naapurin Lotta laihtui pussikeitoilla 6 kiloa kuukaudessa, voi se houkuttaa palaamaan taas pikakonstien tielle. Koita niissä hetkissä muistuttaa itseäsi, että pian todennäköisesti puhutte jälleen Lotan nousseesta painosta. Samaan aikaan sinä olet voinut kokeilla jo pitkään, mitkä asiat sinulle oikeasti toimivat niin että pystyt pitämään niistä kiinni. Ehkä olet saanut kiinni hyvästä ruokarytmistä tai pitämään eväät mukana minne tahansa menetkin, samaan aikaan kun Lotta jojottelee ja on palannut kuppikakkuvälipalojensa pariin. Hyvä dieetti painottaa perusasioiden tärkeyttä.

Jos olet löytänyt syömistavan, joka pitää sinut hyvässä kunnossa, virkeänä ja terveenä – loistavaa! Kunhan ymmärrät, että sama juttu ei välttämättä toimi kaikille. Oman yhden ainoan tyylin toitottaminen totuudentorvena on muille rasittavaa ja valitettavaa kyllä, myös valheellista.

Jos etsit vielä itsellesi sopivaa, terveellistä ja riittävän joustavaa tapaa syödä ja kaipaat ohjausta ruokailutottumusten muutokseen, olet tervetullut Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennukseen. Yhdessä muutostarpeiden katselu ja tavoitteiden asettaminen voi olla helpompaa kuin yksin dieettiviidakossa seikkaillessa.

Valmennuksessa ohjeistamme tiettyjen perusasioiden pariin, mutta jokainen pääsee itse kokeilemaan mikä tapa syödä toimii parhaiten itselle. Sen sijaan että antaisimme yhden ruokavalion jota noudattaa, opit jo ensimmäisellä viikolla miten lukemattomilla eri tavoilla voi koostaa hyvän ruokavalion – sellaisen joka taipuu SINUN arkeesi, ei toisin päin. Ilmoittautuminen on nyt auki, lämpimästi tervetuloa mukaan! 

verkkokurssi2017

Kategoriat

Share This