Mitkä ravintolisät ovat hyviä ja turvallisia? Mitä kannattaa käyttää? Minulta kysytään usein neuvoja ravintolisien valintaan.

Ensimmäinen työpaikkani ravitsemusalalla oli Suomen suurin urheiluravinneyritys. Silloin aloin perehtyä tarkemmin ravintolisien tuotekehitykseen, raaka-aineisiin ja erilaisiin yhdistelmiin. 

Perusravintolisät: monivitamiini, magnesium, omega-3…

Maitohappobakteerit ja muu vatsanhoito

Raskausvitamiinit, vauvojen ja lasten ravintolisät

PERUSRAVINTOLISÄT

Monivitamiinit

Magnesium

Huomioithan tämän: Magnesiumia voi käyttää siten, että ottaa eri magnesiumin laatuja samanaikaisesti. Jos sinulla on ollut magnesiumvaje pitkään, saat parhaat tulokset käyttämällä montaa valmistetta samanaikaisesti. E- ja D3-vitamiinit auttavat magnesiumin imeytymisessä.

Omega 3 -rasvahapot eli kalaöljyvalmisteet

Säilytä nestemäiset kalaöljyt aina jääkaapissa avaamisen jälkeen ja käytä kuukauden kuluessa avaamisesta.

Suosittelen välttämään halpoja kalaöljyjä, koska tällaiset valmisteet voivat sisältää esim. härskiintynyttä öljyä. Osta ennemmin kalliimpi tuote ja käytä sitä vähemmän. Huonolaatuisen öljyn runsas käyttö voi olla paljon haitallisempaa kuin se, että saat suhteellisen vähän omega-3-rasvahappoja mutta puhtaassa ja oikeassa muodossa.

Nestemäisistä öljyistä on helpompi tunnistaa, onko öljy härskiintynyttä vai ei. Hyvä öljy ei maistu juuri miltään eikä se aiheuta kalanmakuisia röyhtäisyitä.

D3-vitamiinit

Sinkki

B-vitamiinivalmisteet

Muita suosikkejani ja suositeltavia valmisteita

Maitohappobakteerit ja vatsanhoito

Parhaistakaan ravintolisistä ei ole välttämättä hyötyä, jos vatsasi ei ole kunnossa. Jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta, ilmavaivoista, tukaluuden tunteesta, huonosta ruuan sulamisesta, mahakivuista, ummetuksesta tai löysästä vatsasta, sinun kannattaa tutustua ensimmäisenä vatsanhoito-ohjelmaan, jonka löydät täältä.

Päivittäiseen vatsanhoitoon soveltuvat valmisteet:

 

Vauvojen ja taaperoiden ravintolisät:

Isompien lasten ravintolisät:

Raskausajan ravintolisät

  • Monivitamiini:  Thorne Basic Prenatal (ei sisällä täyteaineita) tai Vitamin Code Raw Prenatal (ns. raakavitamiini, täysin luonnolliset ja kasviperäiset ainesosat)
  • Omega-3-rasvahapot: Nordic Naturals Ultimate Omega 1000mg ja Nordic Naturals Prenatal DHA tai mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • B-vitamiiniyhdistelmä, joka sisältää myös foolihapon aktiivisen 5-MTHF-muodon (kehon ei tarvitse muuntaa itse, vaan muoto on suoraan elimistön käytettävissä): Thorne Research Basic B-Complex tai Jarrow Formulas B-Right
  • Kalsium: Ethical Nutrients Bone Builder Products Bone Dynamics (sisältää MCHC:ta eli kalsiumhydroksiapatiittia, joka on luuston luontainen rakennusaine, parhaiten imeytyvä kalsiumin muoto)
  • D-vitamiini: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • Probiootti: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • Magnesium: Mikä tahansa ylempänä ravintolisälistassa olevista
  • L-karnitiini: Thorne Research L-Carnitine (edellä mainitut hypoallergeenisia) tai Now Foods L-Carnitine

Minulla oli raskausaikanana käytössä Poliquinin ravintolisiä ja muutama yllä olevista Poliquinin rinnalla. Näitä listassa olevia uskallan suositella laadun ja raaka-aineiden puolesta. Suomesta ostettuna hyviä ravintolisäsarjoja ovat Solgar (mm. Lifesta) ja Puhdas+. Kannattaa kysyä noista kaupoista vastaavia tuotteita yllä oleville. Netistä on hankalaa löytää tietoa, myyvätkö luontaistuotekaupat noiden merkkien vastaavia tuotteita.

    Share This