Vatsahappotesti

Päivitys 7.6.2013: Lääkäri Olli Sovijärvi puhuu vatsahapoista ja suolahappolisän käytöstä Helsinki Paleo Podcastissa nro 19, alkaen kohta 41.08. Kannattaa kuunnella!

Kuva: www.balancedbites.com

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta haponerityksestä tai liian laimeasta mahanesteestä:

 • Närästys
 • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
 • Röyhtäily
 • Turvotus
 • Ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
 • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa
 • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
 • Vatsakivut
 • Ripuli tai vatsa löysällä
 • Ummetus (ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä)
 • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
 • Akne
 • Anemia
 • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
 • Heikentynyt mielihalu liharuokia kohtaan
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
 • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä, mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo)
 • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)

Vaikka sinulla ei olisi mitään yllä olevista oireista, kannattaa vatsahappotesti silti tehdä. Asiakkaamme ovat Optimal Performancen valmennuksissa tehneet tuhansia testejä. Olemme havainneet, että yllättävän monella oman kehon tuntemus on sen verran heikko, että epämääräiset oireet muuttuvat ajan myötä normaaliksi olotilaksi.

Kaisan kokemuksia: Olen ollut useammalla kurssilla mukana, joiden aikana kaikki osallistujat tekivät vatsahappotestin. Viimeisin oli Lontoossa toukokuussa 2013 – kyseessä oli lääkäreille, ravitsemusammattilaisille ja muille terveydenhuollon ihmisille suunnattu funktionaalisen lääketieteen koulutus. Yli 200 osanottajasta alle 10 läpäisi testin (eli voitiin olettaa, että heillä happoa erittyy riittävästi). Mielenkiintoista tässä oli se, että kurssi oli ruoansulatuskanavan terveyttä käsittelevä kurssi ja ammattilaisten olisi pitänyt itse olla jo valmiiksi perillä näistä asioista! Tämän perusteella voi vain miettiä, mikä lienee tavallisten kansalaisten tilanne? Valmennustemme myötä olen nähnyt, että se ei valitettavasti ole kovin hyvä. 

Mikä ihmeen vatsahappo?

Happo aloittaa proteiinien pilkkomisen vatsalaukussa, mikä lähettää signaalin haimalle, jotta se erittäisi ruuansulatusentsyymejä ja sappea tuottamaan sappea ohutsuoleen. Lisäksi vatsahappo toimii suoliston suojana: sen ansiosta ruoan patogeenit eivät päädy suolistoon, eikä mahassa kasva mikrobeja ja haitallisia bakteereita.

Alhainen vatsahappotaso on yleinen ongelma. Ikävimmässä tapauksessa vatsahappoa ei juurikaan erity. Vaikka television happosalpaajamainokset voivat harhauttaa uskomaan toisin, on vatsahappo välttämätön osa tervettä ruoansulatusta.

Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, liiallinen hiilihappopitoisten juomien nauttiminen, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syöminen, teollisesti käsitelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Törmäämme jatkuvasti ihmisiin, jotka eivät ole tehneet vatsahappotestiä (vaikka ovat saaneet ohjeen) koska eivät katsoneet sitä tarpeelliseksi. Myöhemmin heillä on todettu verikokeiden kautta esim. matala B12-vitamiinitaso ja raudanpuuteanemia. Kun he viimein tekevät testin, he oivaltavat että olisivat voineet saada parempia tuloksia alusta lähtien jos olisivat tehneet suositusten mukaan.

Huomioithan ennen testin tekemistä:

Keskustele lääkärisi kanssa vatsahappotason testaamisesta ennenkuin teet testin. Mikäli sinulla on tai on ollut jatkuvaa närästystä, refluksitauti, ruokatorven tulehdus, vatsahaava, pohjukaissuolihaava, erityisen herkkä vatsa, tiedät ruokatorvesi tai vatsalaukkusi kalvon olevan vaurioitunut tai käytät säännöllisesti lääkkeitä em. vaivoihin, älä tee vatsahappotestiä. Jos sinulla on monia yllä listattuja oireita, hyppää kohtaan ”huonokuntoinen mahalaukun limakalvo” ja hoida ruoansulatusta muilla konsteilla.

Vatsahappotestiä varten tarvitset betaiinihydrokloridia sisältäviä tabletteja (=ravintolisiä). Voit kysyä näitä lähimmästä luontaistuotekaupastasi tai kurkistaa alta omat suositukseni. Suomessa ainakin Life- ja Luontaistuntija-ketjujen kaupat myyvät näitä ja samoin NaturaZone Helsingissä.

Itse käytämme Poliquin Digest Force -tabletteja valmennuksissamme (tiedustelut). Voit myös hankkia  vastaavan valmisteen, esim. Now Foodsin Super Enzymes -tabletteja (sis. 200mg betaine HCl / tabletti) tai luontaistuotekaupoistakin löytyviä Solgarin Betaine HCL -tabletteja (sis. 325mg betaine HCL / tabletti, tällöin maksimimäärä tabletteja on 4kpl = 1300mg testin aikana). Solgarin valmiste sisältää maidon ainesosia, sitä ei siis kannata käyttää jos on maito-ongelmia. NaturaZonesta löytyy ilmeisesti Now Foodsin betaiinihydrokloridia, joka kuitenkin on hyvin voimakas (650mg / tabletti) enkä suosittele testiä tehtävän sillä.

Vatsahappotesti:

1. Valmista ateria, joka sisältää noin 100 – 300 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, siipikarja – eläinproteiinin lähde) ja runsaasti vihanneksia. Huomioithan, että proteiini on äärimmäisen tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta tmv).
2. Syö puolet ateriastasi – siten että olet syönyt puolet liha/kala tmv. annoksesta eli n. 50-150g.
3. Ota yksi Digest Force -tabletti veden tai ruoan kanssa.
4. Syö loput ateriasta.
5. Odota 10-15 minuuttia. Tunnustele oloa. Huomaatko mitään poikkeavaa?

Kuva: www.monroepublishing.com

Normaali vatsahappotaso

Jos vatsahappotasosi on normaali, käy näin: yhden tabletin ottamisen jälkeen tunnet pienen lämmön (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), pientä närästystä tai korvennusta muistuttavaa tunteen, lievän yökötyksen, tavallisesta poikkeavan röyhtäytyksen, huonon olon tai kuvotuksen tunnetta ylärinnassasi tai vatsassasi.

”Oireet” voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Tällöin happotaso on yhden kapselin johdosta noussut hiukan liian korkeaksi, mikä tarkoittaa että vatsan happamuus on normaali. Tunne on vaaraton – juo runsaasti vettä, jolloin tuotettu happo laimenee ja olo menee ohi. Et tarvitse suolahappolisää.

Onnittelut! Tämä on paras mahdollinen tulos – olettaen, että tunnet ruoansulatuksesi olevan kunnossa. Jos se ei ole kunnossa, lue eteenpäin kohdasta ”huonokuntoinen vatsalaukun limakalvo ja valheellinen tulos”.

HUOMIO: Jos tunsit mitään normaalista poikkeavaa yhden tabletin jälkeen, älä jatka testiä eteenpäin. Liiallinen suolahapon määrä voi ikävässä tapauksessa vaurioittaa vatsalaukkua, joten kannattaa luottaa oman kehon tuntemuksiin.

Huonokuntoinen mahalaukun limakalvo ja valheellinen tulos

Jos ruoansulatuksesi on huonossa kunnossa, voi testin tulos olla virheellinen. Esimerkiksi pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden käyttö, stressi tai huono, sinulle sopimaton ruokavalio voi olla tähän syynä. Mikäli mahalaukun limakalvo on vaurioitunut, voi lämmön tunne tulla jo yhdellä tabletilla vaikka happotaso olisi alhainen, sillä happo polttaa vatsalaukun seinämiä.

Tällöin ruoansulatuksen parantamiseen voidaan käyttää esim. Enzymedica Digest Gold-ruoansulatusentsyymejä (ks. myös säästöpakkaus). Entsyymit auttavat pilkkomaan ruokaa silloinkin kun vatsahapon eritystä ei ole syytä stimuloida tai käytössä on happosalpaajavalmiste. Entsyymit eivät kuitenkaan korvaa happoa, koska hapolla on muitakin tehtäviä kuin ruoan pilkkominen. Tärkeintä olisi saada mahalaukku siihen kuntoon, että normaali haponeritys (tai suolahappolisän käyttö) ei aiheuta ongelmia.

Jos epäilet itselläsi tällaista ongelmaa, voi täysin viljaton ruokavalio (tai aluksi ylipäätään vähemmän viljatuotteita, kuten leipää sisältävä ruokavalio) helpottaa oloa. Peruna, bataatti ja riisi ovat usein ok. Ruokavalio ja stressin vähentäminen ovat aina ensisijaisia korjaustoimenpiteitä.

Mahalaukun limakalvoa voi eheyttää erilaisten ravintolisien avulla, joita ovat esimerkiksi närästystä lieventävä ja limakalvoa vahvistava sinkkikarnosiini. Sinkkikarnosiinivalmisteista minulla on käyttökokemuksia vain Poliquin Primal Digest -sinkkikarnosiinista (koska käytämme sitä valmennuksissa). Sinkkikarnosiinin myötä moni vuosia närästyksestä kärsinyt on päässyt ongelmasta täysin eroon. Vastaavankaltaisia valmisteita ovat esimerkiksi AOR Gastro Relief, Source Naturals Gastric Soothe ja Life Extension CarnoSoothe.

Moni on saanut apua myös DGL-lakritsinjuuresta. Kokeile esim. Solgar DGL tai Ortho Molecular Products DGL. DGL ei ole sama asia kuin lisämunuaisten tukemiseen tarkoitettu lakritsinjuurivalmiste. Tämä versio lakritsinjuuresta on nimenomaan ruoansulatuskanavan toiminnan tukemiseen tarkoitettu. DGL:n ei pitäisi vaikuttaa verenpaineeseen kuten tavanomainen lakritsinjuuri tekee, mutta jos kärsit korkeasta verenpaineesta, kannattaa sitä mittailla säännöllisesti varmuuden vuoksi.

Matala vatsahappotaso

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen. Jatka testiä seuraavilla aterioilla seuraavasti kunnes tunnet lämmöntunteen / liikahappoisuuden oireita:

– toinen testiateria: 2 tablettia
– kolmas testiateria: 3 tablettia
– neljäs testiateria: 4 tablettia
– viides testiateria: 5 tablettia
– kuudes testiateria: 6 tablettia
– seitsemäs testiateria: 7 tablettia

Huomioithan, että jos käytät muuta kuin 150-200mg betaine HCL:ää sisältävää valmistetta (esim. Solgar), muuttuu tablettien ja aterioiden määrä. Jos teit testin Solgarin valmisteella, huomioi että maksimimäärä tabletteja testin aikana ja sen jälkeen on 3kpl (1200mg HCL:ää).  

Maksimimäärä mitä tahansa valmistetta käytettäessä on 1200-1400mg betaine HCL:ää. Älä ylitä tuota määrää vaikka et tuntisi mitään edes 1200-1400mg otettuasi.

Mitä testin jälkeen?

Jos vatsahapon määrä on madaltunut, voi ruoansulatusta parantaa mietojen tai vahvojen HCL-valmisteiden avulla, riippuen testin tuloksesta.

Miedot valmisteet:

Vahvat valmisteet:

 Jos tunsit lämmön tunteen tai sinua alkoi närästää (tehtyäsi testin 200mg/tabletti sisältävällä valmisteella)….

– 1 tabletilla – älä käytä suolahappolisää, et tarvitse sitä
– 2 tablettia – ota 200mg HCL jokaisella proteiinipitoisella aterialla
– 3 tabletilla – ota 2 x 200mg (= 400mg) HCL jokaisella proteiinipitoisella aterialla
– 4 tabletilla – ota 3 x 200mg (= 600mg) HCL jokaisella proteiinipitoisella aterialla
– 5 tabletilla – ota 1 x 600mg ja 1 x 200mg (= 800mg)jokaisella proteiinipitoisella aterialla
– 6 tabletilla – ota 1 x 600mg ja 2 x 200mg (= 1000mg) jokaisella proteiinipitoisella aterialla
– 7 tabletilla – ota 2 x 600-700mg (= 1200-1400mg) jokaisella proteiinipitoisella aterialla

Katso yläpuolelta esimerkkivalmisteet.

Kauanko vatsahappotason toipumiseen menee? 

Hyvin alhaisen vatsahappotason korjaamiseen voi mennä hyvin pitkä aika, jopa viisi vuotta. Muista, että tilanne ei ole syntynyt hetkessä – se ei välttämättä korjaannu hetkessä.

Mitä stressittömämpi elämä ja puhtaampi ruokavalio, sitä nopeammin vatsa toipuu. Kova stressitaso voi estää vatsahapon tuotannon, jolloin palautuminen voi kestää todella kauan. Myös parasiitit ja muut vatsassa elävät pöpöt voivat häiritä vatsahappotason normalisoitumista. Eliminoithan parhaasi mukaan vatsahappoa alentavat tekijät, kuten hiilihappopitoiset juomat.

Voit myös tukea luontaista vatsahappojen tuotantoa esim. sekoittamalla omenaviinietikkaa tai sitruunamehua veteen ja juomalla seoksen ennen ateriaa. Myös Frantsilan Ruotsintippojen tai Digestive Bitters -tippojen käyttö 10-15 minuuttia ennen ateriaavoi auttaa ruoansulatuksen vahvistamisessa luontaisesti.

Kannattaa myös lukea Charles Poliquinin artikkelit Maksimoi suorituskykysi suolahapon avulla ja The HCL Acid Test.

Päivitys 17.6.2013. Olen saanut kritiikkiä tästä artikkelista, että käyttämäni termi ”vatsahappo” ja ”vatsalaukun kalvo” ovat vääriä. Termi tarkastettiin kustantajalla ennen kirjojen menoa painoon niin kustannustoimittajan kuin oikolukijan puolesta, eivätkä he nähneet syytä sen vaihtamiseen. Oikea termi (mm. anatomian ja fysiologian kirjoissa) on kuitenkin mahahappo. Hapoton maha on todennäköisesti myös yleisemmin käytetty nimitys asialle, josta tässä kirjoitan matalana vatsahappotasona tai vatsahapon erityksen vähenemisenä / loppumisena. Tulen korjaamaan termit seuraaviin kirjoihini, joten pyydän ettet lähetä minulle viestiä tästä aiheesta.  

Lähteet tämän jutun koostamiseen:
Charles Poliquinin verkkosivut ja BioSignature-kurssit
– Wright, Jonathan: Why Stomach Acid is Good For You
– Instutute of Functional Medicine: Clinical Nutrition – A Functional Approach
– Instutute of Functional Medicine: Textbook of Functional Medicine

 

Share This