Hyviä unia Hilja-sängyssä

// Kaupallinen yhteistyö: Matri //

Meillä on nukuttu nyt Matrin luonnonmukaisista materiaaleista valmistetussa Hilja-sängyssä puolitoista vuotta. Tämän saman ajanjakson aikana oma uneni on vihdoin uupumuksen ja masennuksen jälkeen parantunut ensin vähitellen ja lopulta tänä vuonna aimo harppauksin. Juuri nyt nukun paremmin kuin vuosikausiin – sikeää, useimmiten yhtäjaksoista unta, josta herään useimpina aamuina virkeänä ja monesti jopa ennen kellonsoittoa. Oura-sormuskin vahvistaa fiilikseni ja onnittelee useimpina aamuina loistavilla valmiuspisteillä.

Julius meni tänä syksynä kouluun, joten meillä on totuteltu useampiin kasin aamuihin kuin aikaisemmin. Yrittäjänä oli aikaisemmin helppo säätää omia aikatauluja kehon tarvitsemaan unimäärään ja -rytmiin. Herkkäunisena ja haastavien elämäntilanteiden jälkeen olen joutunut näkemään paljon vaivaa paremman palautumisen ja unen aikaansaamiseksi.

Erinomainen sänky on ollut hyvän unen tärkeä mahdollistaja. Vaikka päivällä ja illalla tekisi kaikki temput unen turvaamiseksi, voi surkea sänky silti rikkoa unenlaadun.

Hilja-sänkypaketit ovat nyt syyskuun 2020 loppuun saakka -15% alennuksessa Matrin myymälässä Helsingissä Kapteeninkadulla, Vepsäläisellä sekä muilla Matrin jälleenmyyjllä.

Hiljan kaikki materiaalit ovat luonnonmukaisia. Kuva: Matri

Asioita, jotka ovat hämmästyttäneet ja ilahduttaneet Hilja-sängyssä ja Matrin vuodevaatteissa

Yhtä hyvää sänkyä ei ole tullut vastaan yhdessäkään hotellissa. Kotona on paras nukkua – vaikka olemme käyneet Jonin kanssa pikku staycationeilla monessakin viiden tähden hotellissa. Hotelleissa käydessä itse asiassa aina huomaa, miten älyttömän hyvä sänky meillä onkaan kotona!

Jonin selkäkivut ovat loppuneet, eivätkä ne ole palanneet. Hyvä sänky tukee vartaloa oikealla tavalla. Kipu puolestaan aktivoi sympaattista hermostoa ja voi siten häiritä unenlaatua. Omat niskaongelmani ovat myös helpottaneet. Niitä aktivoi nykyisin vain akuutti stressi, ei enää sänky. Kivuton nukkuminen on mahtavaa. (Kirjoitin näistä kipuasioista ekassa Matri-aiheisessa postauksessani enemmän.)

Materiaalit pitävät pintansa, laatu on erinomainen. Esim. petivaatteissa ei näy minkäänlaista kulumaa puolentoista vuoden käytön jälkeen. Meillä on vain kaksi pussilakana-tyynyliinasettiä (perkaalipuuvillaiset ja viime keväänä hankkimani satiinipuuvillaiset). Ekan vuoden käytin pelkkiä perkaalipuuvillaisia: pesin, kuivatin ja laitoin takaisin sänkyyn jo pesupäivänä. Mielestäni on aikamoinen ihme, että petivaatteista ei löydy mitään muita jälkiä kuin lapsen jättämä vadelmatahra, jota en saanut pesussa pois. Tässä postauksessa kerron tarkemmin meidän materiaalivalinnoista Hiljan suhteen.

Kaikki sängyt ovat valkoisia. Tyyli syntyy kauniista helmalakanasta, päädystä ja vuodevaatteista. Kuva: Matri

Villainen sängynpääty on säilynyt hyvännäköisenä. Keväällä perheeseen liittyneet kissanpennut ovat suhanneet vauhdikkaiden leikkitouhujensa aikana sivuttain pitkin sängynpäätyä kuin supersankarit konsanaan. Samalla kun meidän farkkukankaalla verhoiltu sohva on ottanut osumaa pahemman kerran, niin Hiljan villaisessa päädyssä kynnenjälkiä näkyy ainoastaan valoa vasten tarkkaan katsottaessa.

Freyja ja Hippu ovat laittaneet sängynpäädyn koetukselle. Toistaiseksi se on kestänyt hyvin rallikissat!

Pienet korkean laadun merkit. Kirjekuorilakanat, jotka pysyvät paikallaan ja joita ei tarvitse korjailla petarin reunojen alle. Helmalakana, joka toimii samalla liukuesteenä petarille. Perkaalipuuvillaisen pussilakanan vetoketju, jonka myötä peitto pysyy sisällä helposti. Peiton ja tyynyjen pehmeät materiaalit, jotka tekevät joka ilta sänkyyn kömpimisestä arjen luksusta.

Perkaallipuuvilla on kaunista ja laatu erinomainen. Näissä nukkuessa tulee aivan hotellifiilis. Kuva: Matri

Tieto siitä, että voin milloin vain vaihtaa sängyn väritystä ja päädyn & helmalakanan tyyliä. Sänky on pitkäaikainen ja arvokas hankinta. Uskalsin ottaa päätyyn hiukkasen poikkeavan värityksen – tuon ihanan vedenvihreän – koska tiesin, että sen voi vaihtaa käytännössä ihan milloin vain. Jos nyt haluan tilata siihen Matrilta uuden päällisen, hoituu päätyhupun vaihto yhtä helposti kuin lakanoiden vaihto sänkyyn. Alla olevalta videolta näkee, miten päädyn kangas vaihdetaan nopsasti ja miten helmalakana asettuu patjan alle. Tässä sängyn runko on tosin continental-tyylinen eli ns. jenkkisänky.

Tänäkin vuonna nukut yli 2500 tuntia

Nukumme vuodessa 2920 tuntia jos onnistumme saamaan kahdeksan tuntia unta yössä. Kolmasosa vuodesta menee toivon mukaan unessa. Noilla tunneilla on paljon merkitystä sen kannalta, kuinka mielekkäältä hereilläoloaika ja ylipäätään oma elämä tuntuu.

Juuri nyt satsaamme etätyöpisteisiin, parempiin työtuoleihin ja kotikuntosaleihin. Hankimme parempia autoja, jotta matka-ajo tuntuisi mukavammalta. Kesällä ratsastukseen hurahdettuani olen saanut kuulla, millaisia jättisummia lajin harrastajat laittavat satulaan. Ja paljonko vietämme tunteja näiden parissa?

Työ on ainoa, jossa päästään tunneissa edes lähelle tai yli sen, kuinka paljon vietämme aikaa sängyssä. Tunteihin nähden on hämmästyttävää, miten paljon olemme valmiita antamaan periksi nukkumisen laadussa ja mukavuudessa! Kai ajattelemme, että kun unessa ollaan ”tiedottomassa tilassa”, niin sillä mihin kroppansa ojentaa, ei ole niin merkitystä. On sillä.

Ei kannata kärvistellä kipeällä selällä, jumisella niskalla, tukkoisella päällä ja puutuneilla jäsenillä, jos on mahdollisuus vaihtaa sänky parempaan.

Tuossa meidän valitsemassa Hilja Classic -sängyssä:

  • on käytetty ainoastaan ekosertifioituja, 100% luonnonmateriaaleja => sänky on täysin myrkytön, nukkumaympäristö on hengittävä ja turvallinen. Luulin aiemmin että vain futonit olisivat täysin luonnonmukaisista materiaaleista tehtyjä, mutta se ei pidä paikkaansa.
  • pehmuste on Talalay-luonnonkumia, reunapehmuste ja pintatuki on kookoskuitua.
  • on kaksi erillistä runkopatjaa, joiden jämäkkyys on valittu nukkujan kehon painon ja mieltymyksen mukaan (minulla medium, Jonilla firm) => runkopatjat ovat alapuolelta kiinni toisissaan metallisilla kiinnikkeillä.
  • sijauspatja on Talalay-luonnonkumia ja sen päällinen luomupuuvillaa, päällisen saa vetoketjun ansiosta kahteen osaan ja se on helposti pestävissä.
  • on oman maun mukaan valmistettu sängynpääty (valittavissa itseä miellyttävä muoto, kangas ja väri), helmalakanan ja sängynjalkojen ansiosta.

Oon saanut teiltä lukijoiltani kivasti kyselyitä Matri-kokemuksistani ja myös kiitoksia sitten kun omia Matri-sänkyjä on saatu kotin. Tällainen vaikuttamistyö on ihan parasta! Sydäntä lämmittää, kun saa edistää ihmisten palautumista ja samalla tukea suomalaista yrittäjyyttä.

Katarina & Risto hankkivat Hilja-sängyn. Niin kiva nähdä, kun satsataan hyviin yöuniin! (Kuva Katarinan ja Riston luvalla)

Kannattaa katsoa Matrin jälleenmyyjäsivulta, että missä Vepsäläisillä ja muissa liikkeissä pääsee kokeilemaan juuri Hilja-sänkyjä. 

Matrilla on nykyisin useita shop-in-shoppeja Vepsäläisen liikkeissä ympäri Suomea. Uudet shopit löytyvät Oulun, Kuopion ja Jyväskylän Vepsäläisiltä. Tässä kuvassa alla uusi Oulun shoppi, näyttää ihanalta.

Matrin shop-in-shop Oulun Vepsäläisellä. Kuva: Matrin Facebookista

Kannattaa käydä koemakoilemassa sängyissä. Testaa kaikki eri rungot ja patjojen jämäkkyydet. Erilaisilla runkopatja-sijauspatja-komboilla saa erilaisen tuen keholle. Myyjien apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää, he siirtelevät petareita eri runkopatjojen päälle ja pääset kokeilemaan mikä tuntuu itsellesi parhaalta.

Julius sai muuten keväällä ihan ikioman Matri-sängyn sinisellä päädyllä ja helmalakanalla, enkä ole postannut siitä blogiin vielä ollenkaan. Kävimme Matrin liikkeellä koepötköttelemässä yhdessä sänkyjä ja Julius sai itse valita värit sängynpäätyyn ja koristetyynyihin. Blogiposti lapsen laadukkaasta sängystä ja unenlaadun merkityksestä on siis tulossa – stay tuned!

 

Hilja toimii joka päivä luku- ja halipesänä. Maaretin kirja on minulla juuri nyt lukuvuorossa. Eniten tykkään lukea sängyssä, Hiljan päätyä vasten nojaten.

Kategoriat

Share This