Palaudu ensin, laihduta vasta sitten

Minulla on hiukan erilainen lähestymistapa hyvinvoinnin parantamiseen ja painonpudotukseen kuin monella muulla tällä alalla työskentelevällä. Yli kymmenen vuoden valmennuskokemuksen perusteella ja oman uupumukseni selättäneenä minulle on käynyt varsin selväksi, että kun hyvinvointia halutaan parantaa ja painoa pudottaa, on palautumisen taitojen harjoittelu ensimmäinen asia josta kannattaa lähteä liikkeelle.

Ilman riittäviä voimavaroja painonpudotukseen tähtäävästä valmennuksesta seuraa vain pettymys. Tämä usein johtaa kurjiin tunteisiin ja kokemukseen huonoudesta. Tarvitseeko jo muutenkin olonsa kurjaksi tunteva entistä enemmän itsen sättimistä? Minun mielestäni ei. Valitettavan moni itselleen ankara ja laihtumista aiemmin yrittänyt osaa itsensä soimaamisen liiankin hyvin.

Huono palautuminen on laihtumisen este

Mielestäni ihmisen tulisi ensin opetella pitämään itseään hyvänä palautumisen keinoin. Ymmärtää olevansa levon arvoinen, vaikka keho olisi minkä kokoinen hyvänsä. Joskus levon laadun parantaminen edellyttää kunnon kohottamista, mutta silloin näkökulma on erilainen kuin laihdutuksessa: tehdään kevyttä harjoittelua, jotta kehon palautumiskyky kohenee. Tätä kautta unen aikaiset kehoa elvyttävät tapahtumat toimivat paremmin. Laadukkaan unen aikana elimistöön saadaan esimerkiksi kasvuhormonia, joka edistää lihaskudoksen vahvistumista ja korjaamista, sekä auttaa rasvanpoltossa energiaksi. Uni parantaa verensokerin hallintaa siten, että insuliini toimii soluissa paremmin ja sokeri siirtyy verenkierrosta tehokkaammin solujen sisälle. Stressihormoni kortisolin taso alenee ja verenpaine tasoittuu. Keho korjaa itseään aivan ilmaiseksi, ilman minkäänlaista rääkkäämistä.

Palautumisen edistäminen ei tarkoita armollisuutta, jossa itselle sallitaan loputon herkkujen mussuttaminen sohvannurkassa hömppärealityä katsellen. Minun mielestäni kyse on omien arvojen tutkimisesta, itsetuntemuksen parantamisesta ja toimimisesta itseään kohtaan ystävällisyydellä. Tämä tarkoittaa sitä, että joskus pitää tehdä siinä hetkessä ikävältä tuntuvia asioita: pitää some visusti kiinni siinä kohti kun menee ajoissa sänkyyn, olla ottamatta jokailtaista viinilasillista rentoutumisen toivossa ja kenties harjoiteltava istumaan muutamia minuutteja paikallaan omaa hengitystä havannoiden.

Tällainen itsen kohtaaminen voi olla joskus hyvinkin vaikeaa. Ehkä helpompaa on ostaa tiukka ruokavalio ja juosta verenmaku suussa porrastreenejä. Monen sisäinen puhe itseä kohtaan on niin rumaa, että sitä jotenkin ajattelee ansaitsevansa sen kurjuuden jota elintapojen muutos itselle tarkoittaa.

Rankka laihdutus ja kova treeni ovat lisäkuormaa ja joskus jopa haitaksi

Hyvin monet valmentajatkin aloittavat hyvinvointiprojektit ruokavalion tiukennuksesta ja treenien lisäämisestä. Tämä tyyli on mielestäni asioiden takaperin tekemistä: jos palautuminen ei ole riittävää, tulee treenistä ja kulutusta reilusti niukemmasta syömisestä itse asiassa yksi kuormitustekijä lisää jo aiemman kuorman päälle. Elämäntapamuutosten ei kuuluisi tulla yhtenä isona kuormitustekijänä muiden arjen rasitusten päälle.

On ilmiselvää, että tapojen muutos on haastavaa. Aivojen automaatioiden muuttamiseen tarvitaan lukuisia toistoja, sinnikkyyttä ja moneen kertaan itsen ohjaamista viisaan vanhemman tavoin. Tätä varten ihmisellä on oltava edes jonkin verran kaistaa ja energiaa siihen, että homma ei löpsähdä ensimmäiseen väsymyspuuskaan.

Jaksamisen paraneminen, vahvistuminen ja korvienvälin kaistan lisääntyminen tapahtuu kokemukseni mukaan vaivattomimmin silloin kun palautuminen on edes joten kuten kunnossa. Tällaisesta tilanteesta myös painonpudotus on huomattavasti helpompaa kuin silloin, jos voimavarat ovat todella vähissä.

Palaudu & vahvistu -verkkovalmennukseni alkaa tauon jälkeen jälleen torstaina 9.7.2020. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan! Opetellaan ensin palautumisen ja itsestä ystävällisyydellä huolehtimisen taitoja. Sen jälkeen voit miettiä, tarvitsetko vielä muunlaisia projekteja. Kahdeksan viikon jälkeen sinulla on virkeämpi, jaksavampi olo ja tunnistat selkeämmin mitä aidosti tarvitset. Tuosta tilasta on hyvä lähteä tekemään seuraavia elämäntapamuutoksia.

Kategoriat

Share This