Ylen haastatteluni: ”Puolet työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi”

Arki tuntuu äärisuoritukselta ja selviytymiseltä. Uni on katkonaista tai ei virkistä. Et ole yksin, sillä puolet työikäisistä ei palaudu arjessaan riittävästi.

Tahti on kova niin töissä kuin kotonakin. Mutta koska on ennenkin jaksanut, jaksaa vielä vähän lisää. Edes viikonloppu ei virkistä. Maanantaisin työpaikalle laahustaa yhtä väsyneenä kuin sen perjantai-iltapäivänä taakseen jätti.

Kuulostaako tutulta? Saatat kuulua siihen suureen joukkoon ihmisiä, jotka eivät palaudu työstään riittävästi.

– Ihmisillä on tarve olla kiireinen, eikä osata antaa aikaa itselle, jatkaa Kaisa Jaakkola.

Hän on tietokirjailija ja luennoitsija, jonka erityisalaa on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tuoreessa tietokirjassaan Palaudu&Vahvistu Jaakkola kertoo, miksi palautuminen on elintärkeää.

Palautuminen on stressin vastavoima

Kaisa Jaakkola vertaa ihmistä kännykkään: Kun puhelinta käyttää, akku kuluu. Myös ihminen tarvitsee latausta, jotta jaksaisi toimia aamusta iltaan.

Palautuminen on sitä, että ihminen saa voimavaransa takaisin. Ne palaavat samalle tasolle kuin silloin, kun virtaa vielä riitti omasta takaa.

– Jos viikonloppu ei virkistä, voit kysyä itseltäsi, sisältyikö siihen rentoutumista, laadukasta unta ja palautumisen hetkiä.

Lue koko juttu Ylen sivuilta, täältä. Luethan alta ensin ajatuksiani tästä jutusta, ennen kuin siirryt Ylen sivuille 🙂

Kuva: Elise Kulmala, Magnetphotography


Sain tästä haastattelua kritiikkiä sähköpostilla. Hilma kirjoitti minulle pitkästi, osa tekstistä kuului näin:

”Koin jutun tosi loukkaavana. Mietin, onko näiden mielipiteiden esittäjä tyhmä (anteeksi sanavalinta, mutta tuo oli tunteeni), ylimielinen vai täysin vieraantunut normielämästä ja elää jossain tynnyrissä tai tyhjiössä tietämättä nykytyöelämän vaatimuksista.

En tunne yhtään kollegaa, joka nauttisi kiireestä, toivoisi sitä tai kokisi siihen tarvetta. En minäkään. Työtä on enemmän kuin sitä ennättäisi tehdä vaikka tekisit 24/7.”

Vastasin Hilmalle ja laitan ajatukseni nyt myös tänne blogiini: olen ihan samaa mieltä. Ihan hirveän moni on järkyttävässä prässissä työnsä kuormittavuuden takia. Monella alalla paineet ovat valtavat ja töitä aivan liikaa siihen nähden, paljonko ihmisiä on töissä. En todellakaan väheksy tätä ongelmaa.

Yhtä aikaa on myös paljon ihmisiä, jotka kuormittavat itseään omalla opitulla ajatusmaailmallaan ja käyttäytymisellään. Jokaiseen pyyntöön sanotaan kyllä, eikä osata hahmottaa omaa ajankäyttöä, jaksamisen rajoja ja johtaa itseä.

Nämä kaksi ääripäätä eivät sulje toisiaan pois. Valitettavasti haastatteluihin ei koskaan tule koko keskustelua toimittajan kanssa, joten tästäkin puuttui se laajempi kaari josta mielelläni palautumisen suhteen puhun.

Juttu oli minusta hiukan turhan terävä, sillä en ajattele noin mustavalkoisesti kuin miltä jutun puolesta näyttää. Tästä jäivät pois esimerkiksi ymmärrykseni siitä, kuinka vaikeita elämäntilanteita ihmisillä on. Jos työ ei itsessään kuormita, voi olla totaalisen puhki työn ja sen ulkopuolisen elämän yhteiskuormituksesta. Voi olla todella ahtaalla taloudellisesti tai ihmissuhteidensa takia. Ehkä elämässä on ollut vaikeita aikoja ja palautuminen on voinut monien asioiden summana puuttua elämästä vuosien ajan. Ylen työelämää käsittelevien juttujen tyyli voi olla aika toteava ja eikä se nyt jättänyt tilaa sille, että asioita olisi avattu seikkaperäisemmin.

Tästä alta voit tutustua Palaudu ja vahvistu -kirjani sisällysluetteloon, niin pääset hahmottamaan kuinka laaja-alaisesti käsittelen palautumiseen vaikuttavia teemoja. Klikkaa kuvaa, niin se aukeaa täysikokoisena.

Kategoriat

Share This