Kolme parasta palautumiskeinoa?

”Mitkä ovat mielestäsi top 3 keinot palautua?” Näin minulta kysyttiin Facebookissa. Tässä muutama ajatus:

Palautumisen tehostamisen keino numero 1: Uni

Noin 90 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana, mutta sen korjaaminen ei aina ole yksinkertaista. Toisaalta joskus se on hyvinkin simppeliä: menee aiemmin sänkyyn ja on räpeltämättä luuria ennen nukahtamista, jotta aivot ja hermosto rauhoittuvat ja unihormoni melatoniinin eritys voi alkaa. Sinistä valoa hohtavat näytöt estävät melatoniinin eritystä ja feedien ja sähköpostin selaileminen aktivoi aivoja antaen viestin siitä, että vielä ei kuulu olla väsynyt.

Joskus taustalla on lukuisia syitä joiden vuoksi uni ei ole palauttavaa. Tällöin unen korjaaminen voi olla paljon monimutkaisempaa. Esimerkiksi illan alkoholinkäyttö, heikko peruskestävyyskunto ja passiivinen elämä, sympaattisen hermoston ylivirittyneisyys ja jatkuva kiireen tuntu, tulehdusta lisäävä ruokavalio, liian vähäinen energiansaanti… joten toisinaan täytyy kaivella asiaa runsaastikin ennen kuin uni saadaan korjattua.

Myös lapsiperheissä ja vuorotyötä tekevien elämässä uni nyt yksinkertaisesti vain on sitä mitä se on. Elämäntilanteet ja -tapahtumat voivat vaikuttaa unenlaatuun ja -määrään merkittävästi. Joskus elämänvaihe on vain hyväksyttävä, toisinaan täytyy tehdä paljonkin töitä sen eteen että unen saa korjattua.

Lisäksi unihäiriöt ovat paljon yleisempiä kuin yleisesti ajatellaan. Uniklinikka Oivaunen sivuilta voit lukea niistä lisää. Itse esimerkiksi hämmästyin keväällä, kun kävin unitutkimuksessa ja minulla diagnosoitiin selvä unihäiriö. En olisi ikinä osannut arvata itse! Kirjoitan tästä pian lisää.

Palautumisen tehostamisen keino numero 2: Läheisyys, myötätunto ja kohtaaminen

Myötätuntoisen, läsnäolevan kohtaamisen, kosketuksen ja rakastavien ihmissuhteiden myötä elimistön oma, voimakas oksitosiinivälitteinen rauhoittumisjärjestelmä käynnistyy. Sitä myöten parasympaattinen hermosto aktivoituu ja palautuminen voi alkaa. Mm. silittely, rakastelu, paijaaminen, lämmin suihku, kylpy ja diipit keskustelut aktivoivat tätä ”calm & connection” -systeemiä. Tästä olen kirjoittanut pitkästi lisää Palaudu ja vahvistu -kirjaani, joka ilmestyy syyskuun lopussa.

Palautumisen tehostamisen keino numero 3: Luonto, jooga ja mindfulness

Kolmanneksi asettaisin muut yksittäiset menetelmät kuten rauhallinen liikkuminen luonnossa, jooga, mindfulness, meditaatio, pranayama eli hengitysharjoitukset ja muut keholliset menetelmät joiden kautta parasympaattinen hermosto aktivoituu. Joskus keho on ikään kuin ”unohtanut” kuinka tämä tapahtuu ja tarvitaan paljon toistoja ja harjoittelua, jotta palautumisen prosessit ikään kuin normalisoituvat.

Aina ei edes tarvita mitään erityisiä harjoitteita, vaan enemmänkin ”oloaikaa” jolloin keho ja mieli saavat levätä. Mieli on kuitenkin sillä tavalla vekkuli kaveri, että se voi saada aikaan stressireaktion aktivoitumista silloinkin, kun olisi tarkoitus olla vain. Siksi monet näistä metodeista auttavat rauhoittamaan mielen kuohuntaa ja liikehdintää, jonka myötä myös hermostossa syntyy vaste: keho rauhoittuu. Pelkkä psykologinen palautuminen, kuten töistä irrottautuminen, ei nimittäin riitä. Tarvitaan myös fysiologista palautumista ja siihen pätevät tietyt lainalaisuudet, jotka ovat sidoksissa meidän biologiaamme.


Näitä on vaikeaa laittaa järjestykseen, koska yksi riippuu usein toisesta. Esimerkiksi uni voi olla heikkolaatuista jos koti on turvaton ja ihmissuhteissa on kodin sisällä kitkaa. Tai jos ravitsemus on pahasti pielessä, voi uni olla rikki sen vuoksi.

Mitkä ovat sinun parhaat palautumiskeinosi?


Kategoriat

Share This