Raudanpuute on alidiagnostisoitu ongelma naisilla

Ferritiinistä, raudanpuutteesta ja anemian (kilpirauhasen vajaatoimintaa muistuttavista) oireista tulee minulle nykyisin paljon kysymyksiä. Itse en koe olevani tässä mikään erityinen asiantuntija, joten kannustan hakeutumaan lääkärille joka ymmärtää asiaa laaja-alaisesti.

Minulle vinkattiin hematologian erikoislääkäri Tom Wideniuksen teksteistä. Hän on kirjoittanut sekä Foibos Kotisairaalan FB-sivuille että Foiboksen blogiin paljon aiheesta. Tom Wideniuksen vastaanotto on Terveystalo Kampissa ja Syöpäsairaala Docrateessa (jonne voi varata aikoja vaikka ei syöpää sairastaisikaan).

Tässä pätkä Tomin blogitekstistä Foiboksen verkkosivuilla:

”Raudanpuutteen oireita ovat väsymys, kuiva iho, huonolaatuinen tukka ja hiusten irtoaminen, limakalvo-oireet (nielemisvaikeus ja suupielten halkeilu, kielen kirvely), monet lihasoireet kuten nopea leposyke, sydämen rytmihäiriöt, leposykkeen nopea nousu, lihasten kipeytyminen (menevät ”hapoille”), lihasten huono palautuminen rasituksesta, rasitushengenahdistus, kognitiivisten toimintojen (älylliset toiminnot) heikkeneminen.

Raudanpuute voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin oikea hoito on raudanpuutteen hoito eikä tyroksiinin aloitus. Joillakin raudanpuute voi aiheuttaa tai pahentaa aknea.

Se voi vaikuttaa myös kohdun limakalvoon ja aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautisvuotoa. En tiedä voiko se olla merkityksellinen lapsettomuusongelmissa mutta kun tiedetään raudan merkitys limakalvoille suosittelen lapsettomuustutkimusten yhteydessä ferritiinin mittausta.”

Widenius kirjoittaa myös raudanpuutteen syistä (alla). Itse mietin tässä kohti sitä, mikä vaikutus on stressillä ja sen ruuansulatusta heikentävällä vaikutuksella. Aina ei ole mitään diagnosoitavaa tilaa, josta pystyisi sanomaan että TÄMÄ aiheuttaa sen että rauta ei imeydy. Tiedetään, että krooninen stressi heikentää mm. mahahapon eritystä ja voi siten merkittävästi vaikuttaa esimerkiksi raudan, kalsiumin ja B12-vitamiinin imeytymiseen. Niinpä mietinkin, mikä mahtaa lopulta olla näiden asioiden yhteys. Minusta se on ihan aiheellinen pohdinta – niin moni on tänä päivänä stressaantunut tai kärsii huonosta palautumisesta, osa jopa tiedostamattaan.

Me olemme valmennuksissa käyttäneet vuosien varrella onnistuneesti mm. Puhdistamolta saatavia Digest Gold -ruuansulatusentsyymejä ja mahahapon tuotantoa edistävää suolahappoa ruuansulatuksen tukena silloin kun stressi on kestänyt pitkään ja ravinnon imeytyminen on saatava paranemaan. Jos tuntuu että haluat kokeilla, niin koodilla kaisajaakkola saat Puhdistamon verkkokaupasta -15 % alennuksen. Kun lisärautaa on käytetty suolahapon ja C-vitamiinin kanssa, on imeytyminen ollut varsin hyvää ja ferritiinitaso on saatu nousemaan.

”Raudanpuutteen taustalla olevia syitä voi olla liian vähäinen raudan saanti (kasvisruokavalio, anoreksia), raudan huono imeytyminen (krooninen atrofinen gastriitti, keliakia, pernisiöösi anemia), veren menetys: monet suoliston sairaudet kuten Helikobakteeri-infektio, tulehdukselliset suolistosairaudet ja pahimmassa tapauksessa paksunsuolen syöpä ja menstruoivilla naisilla usein runsaat kuukautisvuodot, mutta myös aiemmat raskaudet ja pitkä imetys, jolloin sikiö ja vauva ottavat oman osansa raudasta.”

Suosittelen lukemaan Wideniuksen koko koko tekstin täällä, jos aihe kiinnostaa ja tuntuu tutulta. .

Kategoriat

Share This