Mitä jos nukut huonosti siksi, että syöt liian vähän tai väärin?

Oletko tullut ajatelleeksi tätä: mitä jos nukut huonosti siksi, että syöt liian vähän?

Moni nainen pelkää lihomista ja siksi niukistelee ruokamäärän tai hiilareiden kanssa. Ruuhkavuosia elävän arki puolestaan voi olla niin kiireistä, että syöminen vain unohtuu työpäivän aikana. Joskus elämässä tulee myös niin stressaavia ajanjaksoja, ettei ruoka vain maistu. Usein näiden asioiden lopputulema on se, että syödään kokonaisuudessaan aivan liian vähän tai päivän energiansaanti koostuu lopulta epäterveellisestä ruuasta.

Kun ruuan energiamäärä jää vahingossa liian vähäiseksi tai ruuan laatu on surkea, unenlaatu voi heikentyä merkittävästi.

Lihottaako iltasyöminen?

Eräällä yritysluennolla puhuin hyvän iltaruuan unta parantavasta vaikutuksesta. Nuori nainen viittasi yleisössä ja kysyi hämmentyneenä, ”Eikö se siis pidä paikkaansa, että kello kuuden jälkeen syöminen lihottaa? Minä en ikinä syö töiden jälkeen enää mitään, kun pelkään että lihon. Voiko huono uneni siis johtua tästä?”

Jotkut uskomukset istuvat hyvin tiukassa. Toisinaan on hyvä tarkastella omia ajatuksiaan ja uskomuksiaan, että onko se totta mihin uskon? ”Jätän hiilarit minimiin koska pelkään että lihon, mutta silti painoni jatkaa nousuaan.” Joten onko sille mitään perustetta, minkä luulet olevan totta? Miten se, mihin uskot, oikeasti toimii sinulle?

Esimerkiksi iltasyömisen lihottavuus ei ole totta. Toki voi ajatella, että jos illalla ei syö, jää iso määrä energiaa saamatta ja sitä kautta laihtuu. Tavallaan kyllä, mutta usein käytännössä homma ei mene näin – liian niukka syöminen kostautuu ennen pitkää. Elimistö kerää nälkävelkaa , kuten viisas ravitsemustieteilijä Patrik Borg sanoo. Ihan kuten et voi tietyn pisteen jälkeen enää pidättää hengitystäsi, et voi myöskään siirtää tarvetta syödä.

Liian vähäinen syöminen illalla heikentää unen laatua. Surkea uni puolestaan lisää näläntunnetta seuraavina päivinä ja saa useimmat meistä himoitsemaan herkkuja vihersmoothien sijaan. Huono uni kohottaa myös stressihormoni kortisolin tasoa ja heikentää verensokerin hallintaa. Nämä seikat tekevät painonpudotuksesta ennen pitkää hyvin vaikeaa.

Kun syöt riittävästi ennen nukkumaanmenoa, saa tämä aikaan elimistössäsi unipainetta: kehosi alkaa viestittää, että nyt on aika mennä nukkumaan. Muistathan sen olon kouluajoilta, kun olet käynyt lounaalla ja menet ruotsintunnille, etkä meinaa hetken kuluttua saada silmiäsi millään pidettyä auki? Kutsun tätä usein luennoillani ruotsintuntiväsymykseksi tai lounaskoomaksi, mutta virallisempi termi on unipaine.  Juuri tätä haemme. Mitä jos hyödyntäisit sitä ilta-aikaan? Kun nukut hyvin, on myös painonhallinta helpompaa. Virkeänä sinulla on enemmän tahdonvoimaa ja jaksat myös liikkua enemmän.

Mitä tehdä iltasyömisen suhteen, jos haluaa laihtua?

 • Älä niukistele päiväaikaisen syömisen kanssa vaan pidä tasainen ateriarytmi. Syö ylipäätään riittävästi: liian rankka energiavaje kostautuu ennen pitkää joko suunnittelemattomana syömisenä tai aineenvaihdunnan hidastumisena.
 • Syö viimeisen kerran n. 1-2 h ennen nukkumaanmenoa.
 • Sisällytä illan aterioille hitaita hiilihydraatteja, vaikka muuten rajoittaisitkin niiden määrää – hitaat hiilarit parantavat untasi.
 • Siirrä aamusta ja päivästä hiilaripitoisia aterioita iltaan, jos sinulla on päiväväsymystä. Vaihda aamupuuro iltapuuroksi ja lounaan hiilarit päivälliselle (ota lounaalla kasviksia pastan, perunan, leivän jne. tilalle).

Kunnollisen iltasyömisen avulla voit siis parantaa untasi varsin helposti, ellet sivuuta tätä signaalia esimerkiksi istahtamalla tietokoneen tai kirkkaiden älylaitteiden näytön eteen. Rauhoita ilta, se auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Stressi voi viedä ruokahalun

On yksilöllistä, miten stressi vaikuttaa ruokahaluun: yhdellä näläntunne katoaa, toisen on vaikeaa lopettaa syömistä. Jos kuulut ensimmäiseen joukkoon, saatat vahingossa syödä liian vähän. On ihan ymmärrettävää, että jos näläntunnetta ei ole, on vaikeaa syödä riittävästi. Energiansaantisi on voinut pudota kauas siitä, mitä kehosi tarvitsisi päivittäin.

Emotionaalinen stressi voi herkästi viedä ruokahalun. Ehkä sinulle on tapahtunut suuri menetys, ihmissuhteesi on päättynyt tai tunnet niin suurta ahdistusta, ettet pysty syömään. Tällaisessa tilanteessa sekä stressi, että liian vähäinen energiansaanti voivat häiritä myös unta. Stressin takia nukahtaminen voi olla hankalaa, uni saattaa katkeilla tai heräät turhan aikaisin aamuyöllä etkä enää saa nukahdettua. Unenlaatua taas heikentää entisestään huono syöminen.

Pakolla syöminen on tietysti inhottavaa, mutta jollain tavoin kehoa olisi syytä ravinta vaikka ruokaa ei tekisi mieli. Syöminen vaikuttaa paljon myös psyykkiseen jaksamiseesi ja mielialaasi. Kokeile, saisitko alas edes nestemäisiä ruokia kuten smoothieta, sosekeittoa tai puuroa? Voisitko pyytää jotain läheistäsi valmistamaan sinulle jotain mikä maistuu ja syödä yhdessä?

Toisinaan lapsuuden tutut ruuat maistuvat paremmin, kun ruokahalu on kadoksissa. Joskus on parempi syödä ihan mitä vain syömättömyyden sijaan.

Kun stressi vie ruokahalun, kannattaa suosia runsaammin energiaa sisältäviä ruokia, esimerkiksi:

 • Suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä ja siemeniä sekä kuivattuja hedelmiä
 • Kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia, mysliä ja hedelmäsosetta
 • Smoothieita, joihin tehdään pohja pähkinämaidosta (soseuta cashewpähkinöitä ja vettä keskenään, lisää banaani tai pakastemangoa, avokadoa, hunajaa ja marjoja

Kun saat syötyä, nukahdat kenties helpommin. Ja kun nukut, pystyt myös säätelemään tunteitasi paremmin. Kukaan meistä ei voi välttyä yllättäviltä ja stressaavilta tapahtumilta tässä elämässä, mutta aina on jotain mitä voi tehdä sen suhteen että stressistä pystyisi palautumaan mahdollisimman hyvin.

Herkuttelijan uni rikkoutuu

Joskus syy huonoon uneen löytyy suoraan päivän ruokavalinnoista. Verensokerin voimakkaat vaihtelut yöaikaan ja alkoholi ovat omiaan rikkomaan unen. Kun verensokeri laskee voimakkaasti unen aikana, uni häiriintyy ja saatat jopa herätä. Samoin käy, kun alkoholia nautitaan liian lähellä nukkumaanmenoaikaa: se pitää sympaattisen hermoston eli stressihermoston aktiivitilassa. Saatat nukkua läpi yön, mutta unesi ei ole palauttavaa. Aamulla heräät järjettömän väsyneenä ja ihmettelet missä vika on, kun nukut kuitenkin riittävän pitkään.

Iltaherkuttelu on minusta aivan ymmärrettävää. Päivällä on kiire ja kaikkien muiden tarpeet ajavat omien edelle. Tai sitten koko viikon on jaksanut tsempata, syödä terveellisesti (mutta ei kauhean mielekästä ruokaa) ja perjantain koittaessa tekee mieli nollata viikko. Illalla saa hengähtää ja heittäytyä sohvalle, laittaa aivot narikkaan ja olla vain itseään varten. Silloin kaipaa hemmottelua, rentoutumista ja nautintoa – tietysti! Mikäpä olisi parempi tapa kuin herkuttelu tai alkoholi?

Ruoka lohduttaa, hoivaa, maistuu ihanalta ja tuo turvaa. Alkoholi taas tyhjentää pään, saa hyvälle tuulelle ja rentouttaa kireitä hermoja. Ruoka ei todellakaan ole vain ruokaa, vaan siihen sitoutuu aikamoinen määrä erilaisia tunnesidoksia. Huomaatko sinä, mitä ruoka ja/tai alkoholi sinulle edustavat?

Jos tilanne on se, että vetelet herkkuja kaksin käsin koska olet koko päivän tai viikon ainoastaan toisia varten, minun lienee aika turhaa kertoa sinulle että ”söisit terveellisemmin”. Tällaisessa tilanteessa pitää ehkä ensin katsoa koko arjenhallintaa. Pitää pysähtyä miettimään, kuinka saisit itsesi oman elämäsi ykköseksi joka päivä (edes hetken ajaksi) jotta ruuan tai alkoholin ei tarvitsisi toimia terapeuttinasi.

Joskus käy niin, että kun ruokavalintoja parannetaan aamusta saakka, iltasyöminen korjaantuu itsekseen. Ei ole enää mitään nälkävelkaa ja kohtuutonta stressikuormaa, jota pitää tasata syömisellä tai juomisella. Kokeile tällä viikolla, mitä tapahtuu kun syötkin aamupalan, lounaan ja välipalan – väheneekö iltaherkuttelusi?

Rohkenen antaa muutaman vinkin:

 • Ennen kuin herkuttelet tai korkkaat pullon illalla, syö kunnollinen proteiinipitoinen ateria alle – ei voileipää tai jogurttia, vaan esimerkiksi keitettyä bataattia, jauhelihakastiketta ja runsas vihersalaatti. Vieläkö tekee mieli herkutella? Jos nälkä vaivaa edelleen lähellä nukkumaanmenoaikaa, keitä vielä iltapuuro ja syö se marjojen, raejuuston ja hunajan kera.
 • Jos herkuttelet, valitse laadukkaampaa kuin aiemmin. Sen sijaan että ostat halvinta kermajäätelöä, osta jotain laadukkaampaa artesaanijäätelöä ja syö vähemmän. Koita vaikuttaako laadun valitseminen siihen, kuinka suhtaudut ruokaan.
 • Jos juot alkoholia, ota vaikka lasi laadukasta luomupunaviiniä päivällisen yhteydessä. Älä juo ruuasta erillään, äläkä lähellä nukkumaanmenoaikaa.
 • Jos kompastuskivesi on roskaruoka tai ns. tavallinen ruoka jota syöt liikaa, muuta ruuan koostumusta. Valitse ranskanperunoiden sijaan itse tehtyjä lohkoperunoita tai laita noutupizzan sijaan itse pizzaa terveellisemmillä täytteillä. Täytä vähintään puolet lautasestasi täyttävillä, kuitupitoisilla kasviksilla (ei pelkkää jäävuorisalaattia vaan esimerkiksi tällä maagisella salaatilla.
 • Pyri syömään yhdessä, ei yksin. Jos syöt salaa, onko mahdollista että kerrot jollekin läheiselle siitä että syöt tavalla joka ei tee sinulle hyvää? Usein asian sanallistaminen alkaa jo muuttaa käyttäytymistäsi.
 • Syö pöydän ääressä, älä sohvalla ja telkkaria katsellessa. Huomioi, miten tämä muutos vaikuttaa syömiseesi.
 • Jos huomaat, että ruoka ja alkoholi edustavat sinulle tunteiden käsittelyn välineitä, mieti olisiko hyvä jutella ammatti-ihmisen kanssa jotta saisit puhuttua pahan olon ulos <3

Muitakin syitä liian vähäiseen tai huonoon syömiseen tietysti on – esimerkiksi se, että kulutus on niin korkea, ettei osaa suhteuttaa omaa syömistään siihen. Tällaiseen olen törmännyt esimerkiksi hoitotyössä olevien naisten kohdalla, jotka myös harrastavat vapaa-ajallaan liikuntaa. Pitää uskaltaa syödä tarpeeksi – mutta ei liikaa.

Jos nukut huonosti, niin testaapa miten jokin näistä vinkeistä vaikuttaa tänään uneesi. Saatat yllättyä ?

*****

Kuulostiko tutulta? Näitä asioita ja paljon muuta opetellaan maanantaina 19.3.2018 alkavassa supersuositussa naisten omassa Hyvän olon hormonidieetti -verkkovalmennuksessani. Tämän lämminhenkisen kymmenviikkoisen on käynyt läpi jo reilusti yli 3000 naista. Tule sinäkin mukaan! Olisi ilo auttaa sinua ja perhettäsi voimaan paremmin ❤️ Uskon vakaasti siihen, että kun äiti voi paremmin, koko perhe voi paremmin!

Kategoriat

Share This