Liikun säännöllisesti ja syön hyvin, miksi en saa tuloksia?

Kuva: Elise Kulmala, Magnetphotography

Mikä on kun ei tule tuloksia, vaikka liikun aktiivisesti 5-6 kertaa viikossa, ruokavaliotakin on rukattu ja kaikki keinot yritetty? Voisiko vika olla hormoneissa? Vai siinä, että olen vain geneettisesti lahjaton?

Saan tämän saman kysymyksen säännöllisesti yksityisviestillä – tälläkin viikolla jo kaksi kertaa, vaikka eletään vasta tiistaita. Meidän asiakaskokemustemme perusteella kyse on usein jostakin näistä syistä:

1) Treeni on vääränlaista toivottuihin tuloksiin nähden. Kehonkoostumusta (lihaksen ja rasvan suhde) ei usein paranneta alkuspurtin jälkeen juurikaan sillä, että juostaan lenkkiä tai käydään jumpassa. Tarvitaan fiksua ja nousujohteisesti raskaampaan etenevää voimaharjoittelua. Tämän vastapainona viikkoon voi kuulua jonkin verran kestävyysliikuntaa, mutta ei liikaa – hyvin runsas kestävyysurheilu ennemminkin syö lihasta, ei kasvata sitä. Tällöin rasvaprosentti voi jopa nousta.

2) Ruokaa tulee liian vähän tai se ei ole optimaalisesti koostettua toivottuihin tuloksiin nähden. Laihtua voi 1200-1500 kalorilla päivässä, mutta samalla lähtee lihakset ( = aineenvaihdunnan moottori) ellei raskasta voimaharjoittelua ole viikko-ohjelmassa monta kertaa – tosin silloinkin näin alhaisella kalorimäärällä lihaskato voi olla ongelma. Etenkin naisten pitäisi opetella syömään säännöllisesti, tarpeeksi ja riittävästi proteiinia. Monet meidän kunto- ja ammattiurheilijaasiakkaista syövät 2500-3000 kcal edestä ruokaa päivässä ja kehonkoostumus sen kun jatkaa positiivista muutostaan. Tähän tulisi pyrkiä. Ei syömisen minimointiin.

3) Epäsuorat tekijät häiritsevät kehitystä. Esimerkiksi krooninen univaje, heikko palautuminen urheilusta, jatkuva kova stressi tai suolisto-ongelmat. Nämä asiat sekä muuttavat meidän käyttäytymistämme, että vaikuttavat siihen miten elimistön biokemia toimii. Ajattele tilannetta, jossa elimistösi on hälytystilassa 24/7, samalla tavalla kuin jos juoksisit rosvoa karkuun tiellä. Priorisoiko kehosi silloin rasvanpolttoa ja lihaskasvua? Ei takuulla priorisoi. Se priorisoi henkiinjäämistä, mitä ikinä se siinä hetkessä tarkoittaakaan. Usein se tarkoittaa sitä, että monia elimistön systeemejä laitetaan hetkelliseen ”vajaatoimintaan” tai suljetaan pois päältä. Näitä ovat esimerkiksi kehon korjausprosessit ja ruuansulatus. Ei kovin optimaalinen tila kehittymiselle, vai?

Miten näitä asioita sitten korjataan? Ruokavalion korjaaminen usein onnistuu ihan vain lisäämällä ruokamääriä, huomioimalla proteiininsaantia ja pitämällä huolen ateriarytmistä. Moni ei tiedä yhtään, paljonko oikeasti oma kulutus on ja mitä laskennallisesti pitäisi pystyä syömään (vinkki: suurimmalle osalle naisista se ei ole 1500 kaloria, vaan hyvinkin yli 2000 kaloria => tarkista vaikka sydan.fi:n energiantarvelaskurilla). Kestävästä painonhallinnasta ja kehonkoostumuksen muutoksesta kiinnostuneelle uusi Hyvän olon hormonidieetti -kirjani on napakka pakkaus tietoa, jonka tiedän toimivan. Sieltä löydät apua myös noihin ns. epäsuoriin asioihin kuten unen parantamiseen, vatsan hoitamiseen ja stressinhallintaan.

Fiksun voimaharjoittelun opetteluun sen sijaan kannattaa hankkia ammattilaiselta apua. Minäkään en mene golfkentälle huitomaan, kun en osaa peliä. On parempi oppia asiat kerrasta oikein sen sijaan että opettelee ne ensin väärin ja toteaa jälleen puolen vuoden kuluttua että mitään ei ole tapahtunut. Jos haluat opiskella treeniasioita itsenäisesti ja pienemmällä budjetilla, niin silloin ohjaisin sinut Juha Hulmin kirja Lihastohtorin pariin.

Meidän Muscle Madness 2.0 -valmennuksessamme opit oikeat asiat ja nousujohteisen treenin. Valmennukseen pääsee vielä mukaan tämän viikon ajan, sen jälkeen ilmoittautuminen sulkeutuu. Seuraava kierros starttaa ensi syksynä. MM on siitä kiva valmennus, että se starttaa juuri SINUN omasta aloituspäivästäsi ja jatkuu siitä eteenpäin 20 viikon ajan. Et siis voi olla myöhässä. Kun aloitat tänään, saat heti ensimmäiset tehtävät: treeniohjelman, ruokavalio-infot ja opastuksen dynaamisiin lämmittelyihin. Tule mukaan!

MM-FB

Kuvat: Elise Kulmala, Magnetphotography

Kategoriat

Share This