Tiedätkö ravitsemuksellisen ikäsi?

rehut

Kun asiakas tulee meille ravintovalmennukseen, hyvin yleinen toive ravintovalmennukselle on kirjallinen ruokavalio paperilapulla. Kokemuksemme mukaan tämä metodi kuitekin toimii vain erittäin harvoin: kovinkaan moni meistä ei jaksa syödä samoja ruokia joka ikinen päivä, eikä tällä tavoin opi miten terveellinen, itselle sopiva ruokavalio koostetaan joustavasti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä.

Oikotie Optimaaliin -verkkovalmennuksessamme syvennymme ensimmäisellä viikolla pohtimaan elämäntapojen ja ruokavalion nykytilannetta. Toisella viikolla lähdemme liikkeelle starttaamalla ensimmäisen muutoksen ja pohtimalla ravitsemuksellista ikää. Tänään haluan avata sinulle tätä toisen viikon erikoista termiä hieman lisää.

Ravitsemuksellinen ikä koostuu tietotasostasi, siitä mitä teet ja siitä mitä teet jatkuvasti – toisin sanoen, ravintoon liittyvistä tavoistasi. Tunnistatko sinä, miten hyvin oma ravintoon liittyvä tietotasosi ja käytännön toteutus kulkevat sinun arjessasi käsi kädessä? Entä tiedätkö, mihin sinun kannattaisi keskittyä ruokavaliomuutosta tehdessäsi?

Yleensä en jaa valmennustemme materiaaleja blogissa, mutta tänään teen poikkeuksen. Tämä tehtävä kokonaisuudessaan on ollut niin valaiseva lukuisille valmennettavillemme, että toivon sinunkin saavan tästä pienen ideanpoikasen oman elämänmuutoksesi tekoon. Tässä siis pieni katkelma Oikotie Optimaaliin -valmennuksen toisen viikon tehtävästä.

brunssi

Ravitsemuksellinen ikä

Ravitsemuksellinen ikäsi koostuu kolmesta asiasta:

– mitä tiedät
– mitä teet
– mitä teet jatkuvasti

Pelkkä suuri tietomäärä ei tarkoita korkeaa ravitsemuksellista ikää. Tarvitaan myös tekoja. Se, mitä teet tänään ja huomenna ei kuitenkaan riitä. Toistuvat teot päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen ovat osa tätä yhtälöä. Päivittäiset tapasi, myös hankalina aikoina, ratkaisevat mikä todellinen ravitsemuksellinen ikäsi on.

Mikä on se taso, jolle tipahdat kun elämässä kaikki ei suju suunnitelmien mukaan ja tulee ”kaikenlaista”? Löytyykö silloin ruokapöydästä noutopizza ja repusta evääksi suklaapatukka ja kolmioleipä, vai valitsetko myös stressin aikana fiksusti, vaikkapa ruokakaupan tiskistä savulohta ja evääksi valmissmoothien?

Kurkistetaan ravitsemuksellisen iän kolme eri tasoa läpi. Tämän jälkeen hahmotat paremmin, mihin sinun kannattaa keskittyä elämäntapamuutoksessasi, jotta et ole kuukauden tai puolen vuoden päästä jälleen samassa pisteessä kuin tänään.

Ensimmäinen taso

Ensimmäisellä tasolla olevan tietotaso voi olla joko korkea tai matala, mutta asioiden toteuttaminen voi jäädä puolitiehen tai se ei ole jatkuvaa. Jos tietotaso on matala, hän miettii ehkä mistä ruoka-aineista saa proteiinia tai esim. tuoteselosteiden lukeminen on hänelle uusi asia. Keittiön kaapeissa saattaa olla esimerkiksi eineksiä tai herkkuja, joiden syöminen harmittaa jälkeenpäin.

Kaikki meistä ovat alkuvaiheessa ykköstasolla, kun aloitamme matkan kohti parempia ravintotottumuksia. Moni jää tälle tasolle koko elämäkseen ja se on täysin ok. Tärkeimpiä asioita ensimmäisellä tasolla olevalle ovat aitojen ruoka-aineiden käytön opettelu osana ruokavaliota, säännöllinen syöminen, keittiön varustaminen niin että hyvät valinnat tapahtuvat helposti ja oman kehotietoisuuden parantaminen. Kaloreiden ja muiden nippelitietojen miettiminen ei ole olennaista.

Toinen taso

Toisella tasolla puhtaan ruoan ravintovalinnat niin arkena kuin stressiaikana tai erikoistilanteissa tapahtuvat jo lähes automaattisesti. Ruokavalio sisältää pääasiassa prosessoimattomia, aitoja ruoka-aineita. Toisella tasolla oleva erottaa toisistaan helposti ruokien eri kategoriat: mitkä ruoat sisältävät paljon proteiinia, rasvaa tai hiilihydraattia.

Toisella tasolla oleva opettelee omalle kehotyypilleen sopivia annoskokoja ja aterioiden koostumuksia, ravinnon ajoittamista fiksummin (esimerkiksi hiilihydraatit treenin jälkeen) ja sopivan kalorimäärän syömistä ilman jatkuvaa laskemista.

Kakkostasolla oleva ei tarvitse ulkopuolelta määrättyä ruokavaliota. Hänelle riittää järkevien strategioiden toistaminen arjessa ja hyvä tietoisuus omasta syömisestään. Suurin osa ravitsemusasioiden kanssa työskentelevistä on tällä tasolla, niin myös moni meidän tiimimme valmentaja.

Kolmas taso

Kolmannella tasolla oleva on tyypillisesti omistautunut tietylle urheilulajille kisaamisen kautta tai treenaa harrastemuotoisesti erittäin kovaa. Hän on ravitsemuksen puolesta tarkka ja optimoi ruokavaliotaan niin arjessa kuin kiireaikoina kehon tarpeiden, ei mielitekojen perusteella. Kokkaaminen, eväiden kuljettaminen mukana ja tietyn tavoitteen vuoksi tarkan ruokavalion noudattaminen ovat hänelle arkipäivää ympäri vuoden ja vuodesta toiseen.

Kolmannella tasolla ravinto yksilöidään kyseisen henkilön tarpeisiin niin ruokamäärien kuin ruoka-aineidenkin osalta. Osa kolmostasolla olevista tienaa elantonsa kehollaan, joko urheilemalla kovalla tasolla tai esimerkiksi näyttelijän tai mallin töillä. Heille ruokavalio ei ole tunnetason asia vaan osa heidän työtään.

Mikä on siis oma ravitsemuksellinen ikäsi, millä tasolla olet? Pohdi siis seuraavien kysymysten kautta:

– Mitä tiedän?
– Mitä teen?
– Kuinka hyvin pystyn toteuttamaan noita asioita jatkuvasti arjessani, viikosta ja kuukaudesta toiseen ilman notkahduksia ja takapakkeja?

Tämän jälkeen kysy itseltäsi:

– Mikä on tavoitteeni?

Jos tavoitteesi ei ole olla kovan tason kilpaurheilija tai tähdätä fysiikkakisoihin, on todennäköistä että et tarvitse kirjallista ruokavaliota. Terveellisen syömisen periaatteiden oppiminen ja käytäntöön vieminen riittää.

Ethän lähtisi juoksemaan maratoniakaan jos osaat hädin tuskin kävellä – miksi siis haluaisit viedä käytäntöön sen tason strategioita, joita et pysty pidemmän päälle noudattamaan?

Ole kärsivällinen ja toimi sen tason mukaan jolla oikeasti olet. Ei sen, jolla haluaisit olla.

Haluatko lukea ja oppiua lisää? Pysyvästi parempien tapojen oppiminen tapahtuu asia kerrallaan tavallisessa arjessa, sopivalla rytmillä ja innostavassa ohjauksessa. Olet lämpimästi tervetullut Oikotie Optimaaliin -valmennukseen! Lukemattomat muut ovat vieneet nämä opit pysyvästi omaan perhe- ja työarkeensa – me tiedämme että sinäkin pystyt. Ilmoittautuminen on nyt auki, pääset aloittamaan heti. Valmennus starttaa siitä päivästä kun lähdet mukaan ja jatkuu seuraavat 20 viikkoa eteenpäin. Lue lisää valmennuksesta täältä ja tule mukaan!

OO-mainos

Blogipostin kuvituskuvat: www.unsplash.com.

Kategoriat

Share This