Lantionpohjan lihasten tärkeydestä ja vatsalihastreenistä raskauden jälkeen

Kävin viime perjantaina tutustumassa Taysissa lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian osastoon työn alla olevan raskauskirjani merkeissä. Hurjaa, miten paljon lantionpohjan lihasten heikosta kunnosta johtuvia ongelmia onkaan. Heillä on tällä hetkellä jonot joulukuulle saakka.

Naisilla etenkin raskaus ja synnytys venyttävät lantionpohjan lihaksia. Jotta myöhemmin ilmaantuvilta ongelmilta (esim. virtsankarkailu) voisi välttyä, pitää lihakset ”löytää” uudelleen ja opetella aktivoimaan niitä. Kun osaa aktivoida lantionpohjan lihaksia, osaa myös rentouttaa ne – ja tämä taito on erityisen tärkeä synnytyksessä.

Moni ei tiedä, että myös alaselkäkivut voivat johtua heikoista lantionpohjan lihaksista ja syvien vatsalihasten huonosta tuesta.

Lantionpohjan lihaksia voi jumpata lähestulkoon missä vain. Täältä löydät tulostettavat ohjeet. Ohje löytyy Suomen Lantionpohjan Fysioterapeutit ry:n sivuilla.

Alla oleva infografiikkaan törmäsin MuTu System -sivuilla. Surffailin sivuilla vähän enemmänkin, ja se vaikutti niin hyvältä, että ostin 12 viikon MuTu System -paketin (maksoi vaivaiset $97). Sen avulla voi 12 viikon aikana treenata lantionpohjalihakset ja koko keskivartalon synnytyksen jälkeen hyvään kuntoon. Ei haittaa, vaikka synnytyksestä olisi jo aikaa.

Pelvic-floor-FINAL

Itse ainakin olen kaivannut jotain järjestelmällistä tapaa treenata keskivartaloa oikein raskauden ja synnytyksen jälkeen. Hätäsektion vuoksi sain kehotuksen välttää vatsalihastreenin tekoa puolen vuoden ajan. Fysioterapeutti Risto Santalalta sain sektioarven ja lihaskalvojen ”kuntouttamiseen” hyviä ohjeita, joista ei kukaan ollut maininnut sanallakaan sairaalassa, neuvolassa tai lääkärissä. Ehkä siksi olin onnistunut myös missaamaan lantionpohjan lihasten aktivoimisen / treenaamisen tärkeyden. Ei silti, eipä siitäkään kukaan ollut missään maininnut.

Nyt kun synnytyksestä on jo seitsemän kuukautta, lienee aika alkaa hommiin. Vauva-arjessa ja kirjan kirjoituksen tiimellyksessä on helpointa, kun joku sanoo mitä tehdä. Jospa 10 minuuttia saisin päivittäin tuohon MuTu System -treeniin irtoamaan. Nyt on ainakin hyvät ohjeet vatsalihastreeniin raskauden jälkeen. Loppu ei ole kuin itsestä kiinni!

Kategoriat

Share This