Verensokeria tasoittava kanelitee

Kuvan lähde: diyhealth.com

Tämän viikon Rauman kaupungin järjestämällä hormonitasapainoluennolla puhuttiin mm. verensokerin hallinnan parantamisesta ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisystä.  Tällä viikolla mm. Aamulehti uutisoi, että diabeteksen hoitokulut ovat ennätyskorkealla. Viimeisen viiden vuoden aikana hoitokulut ovat pompanneet 60 prosenttia ylöspäin. Mielestäni tämä on surullista. Tämä sairaus voidaan useimmiten ehkäistä elintavoilla ja sitä voidaan varsin hyvin myös hoitaa muuttamalla elämäntapoja paremmaksi.

Tässä yksi pieni kikka jota kannattaa kokeilla – tietysti ruokavaliomuutoksen ohella, liikuntaa, unta ja stressinhallintaa unohtamatta.

Kaneli parantaa verensokerinhallintaa. Yhdestä neljään mukillista kaneliteetä päivittäin voi auttaa saamaan verensokerivuoristoradan raiteilleen. Hormonidieetissä oli Jonny Bowdenin kirjasta lainaamani helppo ohje kaneliteen valmistamiseen.

Valmista verensokeria tasoittava kanelitee näin:

  1. Mittaa kolme ruokalusikallista jauhettua kanelia ja puolikkaasta yhteen teelusikalliseen ruokasoodaa (pieni annos jos natrium on ongelma) litran lasiastiaan. Täytä astia kiehuvalla vedellä ja anna hautua huoneenlämmössä kunnes seos on jäähtynyt.
  2. Siivilöi tai erottele muutoin neste ja kanelin ja ruokasoodan seos. Säilytä neste jääkaapissa lasiastiassa.

Tärkeää: Valmistathan kaneliteesi luomulaatuisesta ceyloninkanelista. Markettien halvat kassia- eli kiinankaneli tai burmannii-kaneli voivat olla suurina määrinä haitallista maksalle niiden sisältämän kumariinin takia. Maustehyllyn kaneli on kassia- tai burmannii-kanelia ellei siinä mainita erikseen, että kyseessä on ceyloninkaneli.

Ceyloninkaneli ei sisällä lainkaan kumariinia. Sitä saa esimerkiksi Tampereella Runsaudensarvesta ja monista eko- ja luomukaupoista. Myös jotkut nettikaupat myyvät ceyloninkanelia, googlettamalla löydät niitä.

Miksi ruokasoodaa? Ruokasooda on hyvin emäksistä. Se alkalisoi kudoksia ja voi auttaa verensokerin hallinnan parantamisessa. Jos ruokasooda aiheuttaa vatsaongelmia, voit toki tehdä teen myös pelkästä kanelista ja vedestä.

Kuvan lähde

Jos jenkkakahvat tursuavat housuista, ylipainoa on rutkasti tai lounaan jälkeen meinaa nukkumatti viedä mennessään, aloita juomalla neljä mukillista päivässä. Pudota määrä parin viikon jälkeen 1-2 mukilliseen päivässä.

Älä käytä suuria määriä kanelia raskauden aikana.

Reseptin lähde:
Jonny Bowden: 150 Healthiest Foods On Earth

Kategoriat

Share This