Mitä elämäntapamuutokseen tarvitaan?

OO-valmennus on pyörähtänyt kunnolla käyntiin ja tällä viikolla pohdimme omia aiempia ja nykyisiä ruokavalioita. Viimeiset mattimyöhäset pääsevät vielä mukaan tämän viikon ajan, sen jälkeen suljemme valmennuksen ja jatkamme tällä porukalla ensi vuoden puolelle asti. Tähän mennessä olemme pyytäneet valmennettavia tekemään vasta yhden pienen muutoksen ruokavalioonsa. Pohdittavaa he ovat saaneet sitäkin enemmän.

Kehon kuuntelemista olemme harjoitelleet ensimmäisestä valmennuspäivästä lähtien. Uskon että tutustumalla kehon viesteihin meille alkaa aukeamaan ihan uudenlainen maailma sen suhteen, mitä tarvitsemme ja kuinka voimme hyvin. Se maailma ei löydy iltapäivälehtien terveyssivuja lukemalla tai jatkuvalla uudella tiedonhankinnalla.

Kehon kuunteleminen vaatii pysähtymistä ja sisäänpäin kääntymistä. Sitä että ihan oikeasti pysähdyt ja kuulostelet: Mitä mahani sanoo tänään? Miltä tuntuu pääkopassa? Ovatko nämä korvien välissä lilluvat ajatukset oikeasti kehoni vai mieleni pyyntöjä – esimerkiksi ”anna minulle suklaaleivos”? Tuntuuko väsyneeltä vai virkeältä ruoan jälkeen (ja voisiko tuo signaali kertoa jotain ruoan sopivuudesta minulle)?

Kuva: http://femaleimagination.wordpress.com/2012/04/22/listen-to-your-body/

Moni saa pienestä elämäntavan korjausliikkeestä isomman liekin syttymään ja tekee itsenäisesti muutoksia parhaaksi näkemällään tavalla ennenkuin ehdimme edes pyytää enempää.

Tiesitkö, että jokainen meistä tietää oikeasti kuinka omaa ruokavaliotaan voi parantaa, edes vähän? Jos lupaisin sinulle tuhat euroa käteistä siitä että listaat minulle kymmenen asiaa jotka sinun kannattaisi  muuttaa voidaksesi paremmin, niin veikkaan että 99 % ihmisistä osaisi tuon listan tehdä.

Kyse on harvoin siitä, ettemme tietäisi mitä tehdä. Ontuva osa on toteutus. Tässä vuosien saatossa ravintoasioiden parissa touhutessa olen huomannut että monille valmennus tuo apua jo yksistään siksi, että se antaa rungon ja raamit kuinka niitä muutoksia oikeasti tehdään. Tottakai tietoakin tulee. Mutta tieto yksinään ei motivoi. Muutenhan olisimme kaikki hoikkia ja onnellisia – tietoa on nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pelkästään tieteellisen tiedon määrä nykyisin kaksinkertaistuu noin 5-7 vuoden välein. Ei ihme että olemme sekaisin kuin seinäkellot!

Homma onkin tämä: muutosta varten tarvitaan jotain enemmän. Jotain mikä liikuttaa sisältä saakka ja saa ihmisen toimimaan. Tsemppaava sosiaalinen ympäristö auttaa myös asiassa, juuri niinkuin OO:ssa forum ja extratapahtumat joita järjestämme valmennettaville. Tähän tyyliin kuin Joni kirjoitti aiemmin.

Mielesi elefanttia pitää opetella ohjaamaan lempeällä otteella oikeaan suuntaan – muussa tapauksessa kestävä muutos ei onnistu. Norsu on mielesi ”autopilot”-osa, joka sanoo “Viikon kymmenes Toblerone ei ole fiksu valinta mutta jos mä nyt tän yhen vielä ja huomenna sit skarpataan!” Kun norsu vie, ratsastaja vikisee. Itsekuri ei yksinään auta. Siksi norsun tallustamaa polkua täytyy muokata niin että norsun käyttäytyminen muuttuu. Tarvitaan niin elefantin, ratsastajan kuin polun muokkaamista pieni palanen kerrallaan.

Jos et tiedä yhtään mistä puhun ja tuo kummallisen elefantinkin tuominen tähän postiin hämmentää sinua, lue tuo Jonin posti. Sieltä selviää mistä on kyse.

Kuva: http://visionhelp.files.wordpress.com/2012/04/switch-elephant.jpg

Tässäpä erään OO-valmennettavan mietteitä tämän viikon viikkotehtävästä:

”Vanhassa ruokavaliossani optimaalisen ravinnon periaatteista toteutui ainoastaan yksi: veden juominen päivittäin. Siitä onkin hyvä lähteä parantamaan. Ihan oikeasti. Jos olen kymmenestä periaatteesta toteuttanut vain yhtä ja kuitenkin pärjännyt jotenkin, voin odottaa huomattavasti miellyttävämpää oloa tulevaisuudessa.

Olen viimeiset kolme päivää pitänyt kirjaa ruoka-ajoista ja ruoan laadusta saadakseni vähän kokonaiskuvaa siitä, mikä sujuu ja missä voin parantaa. Treenipäivien syöminen sujuu kivasti, syön seitsemän ateriaa muutaman tunnin välein jos palautusjuomakin lasketaan.

Lepopäivät eivät suju minulta hyvin. Tänään huomasin ainakin yhden korjaamista vaativan asian. Nälkä tuli jo yhdeksältä aamulla, koska en ollut varannut kunnollista proteiiniannosta aamupalalle kuvitellessani, että lepopäivänä pärjää turkkilaisella jogurtilla ja marjoilla. Ei pidä paikkaansa.

Eli konkreettiset muutokset jatkossa:
=> suunnittele myös lepopäivän syömiset, silloinkin tulee nälkä!
=> lepopäivien syömiseen kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota, koska päivällisen lisukkeet ovat usein aika hiilaripainotteisia ja niihin olisi hyvä varata vihannesvaihtoehto kun treenejä ei ole. Vihannesten määrää voisi vieläkin lisätä. Keskustele kokkaavan puolison kanssa!
=> kasvisten lisääminen iltapäivän rahkavälipalaan

Tämän ja eilisen päivän olon vertailu toimii hyvin selventämään, mitä eroa on satunnaisella ja suunnittelemattomalla / mietityllä syömisellä. En pidä painavasta, hiilaripöhöisestä olostani yhtään.

Näin. Askel kerrallaan, kannustavassa ympäristössä, muiden ihmisten tuella, oikeanlaisen ja innostavan tiedon kautta, kaivaen syvempiä tarpeita muutoksen tekemiseen (sitä olemme tehneet erään toisen tehtävän kautta).

Jos tämä OO menee sinulta ohi tai verkkopohjainen valmennus ei innosta, voit tulla mukaan lokakuussa Tampereella alkavaan Terveys & Tasapaino -valmennukseen. Sen aihepiirit ovat samoja joita käsittelemme OO:ssa, mutta menemme asioissa vielä syvemmälle minun luentojeni ja Minnan valmennusten kautta.

Meiltä on toivottu paljon valmennusta mm. väsyneille perheenäideille, stressaantuneille uratykeille ja muuten vaan elämänsä epätasapainoon saaneille. Tämä valmennus on juuri sitä. TT-valmennukseen ei kuulu liikuntaohjelmia, vaan ne voi jokainen halutessaan hankkia erikseen (perusrungon annamme sellaista kaipaaville ilman lisämaksua).

Odotan itse tätä valmennusta paljon. Uskon että tämä tulee muuttamaan monen ihmisen elämää merkittävästi parempaan suuntaan. Vihdoin pääsemme Minna-psykologimme kanssa yhdessä käyttämään lähivalmennuksissa kaikkea tätä vuosien aikana kertynyttä tietoa keho-mieli -yhteydestä. Luomme pienen, kannustavan ja lämpimän porukan, joka tsemppaa toisiaan neljän kuukauden ajan.

Tämä on Minnan ja minun ensimmäinen kahdestaan vetämä valmennus. Meillä on taustalla syvä ystävyys lukioajoista saakka. Tutustuimme jumppatunnilla, jaoimme pohjattoman kiinnostuksen psykologiaan ja meistä tuli parhaita ystävyksiä. Tähtäsimme molemmat opiskelemaan psykologiaa. Minusta ei kuitenkaan koskaan tullut psykologia vaan DI ja lopulta hyvinvointialan yrittäjä. Minna puolestaan opiskeli psykologiksi.

Useamman vuosien terapiatyön tekemisen jälkeen hän siirtyi myös yrittäjäksi, kouluttautui lisää valmennuspuolella ja lähti OP:n remmiin. Minna tekee päätyönään urheilijoiden henkistä valmennusta ja hyvinvointivalmennusta ihan tavallisille asiakkaille – ei terapiaa. Terapiaa ei ole luvassa myöskään TT-valmennuksessa. Tavoitteena on oppia nykyhetkestä, katsoa eteenpäin eikä tuijottaa liiaksi peruutuspeiliä ja yrittää kaivaa asioita joita on tullut tehtyä typerästi.

Uskon että jokainen mukana oleva tulee tuntemaan, kuinka paljon välitämme toisistamme ja jokaisesta tässä valmennuksessa mukana olevasta. On hienoa kun voi tehdä töitä hyvän ystävän kanssa – se tulee tekemään tästä valmennuksesta hyvin erityislaatuisen.

Haluamme luoda ryhmän, jossa muodostuu ystävyyssuhteita jotka kantavat vielä valmennuksen loputtua. Paikan johon on hyvä tulla joka kerta ja jossa voi olla auki ja täysin rehellinen omasta elämästään. Jos sinusta tuntuu että tämä voisi olla sinun juttusi, luethan täältä lisää. Ja jos et malta odottaa tuohon 8.10. maanantaihin, lähde mukaani Villa Mandalaan jo sitä edellisenä viikonloppuna. Hormonitasapaino-kurssille on vielä muutama paikka vapaana.

Lokakuuta odotellessa!

PS. Kirjani ei ole vieläkään valmis. Epäonnistumisia sattuu kaikille, minulle tämä oli nyt jossain määrin sellainen. Deadline siirtyi ja julkaisu viivästyy hiukan. Turha ottaa stressiä asiasta joka on jo tapahtunut – ihmisen rajallisuus tulee vastaan kun deadlinen päivä koittaa, töitä on tehty useampi viikko kellon ympäri ja teksti on edelleen vaiheessa. Pitää uskaltaa tehdä rohkeita epäonnistumisia, kuten siskoni Tuuti kirjassaan kirjoittaa 🙂

Kategoriat

Share This