Parempaa unta – näin nukun hyvin

Unesta on tullut viimeisen parin vuoden aikana minulle yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin huoltokeinoista. Ennen viis veisasin siitä, miten nukuin. Omien huonojen elämäntapojen tiedostaminen ja niistä luopuminen on ollut aikamoinen urakka, jossa tasapainoa on tullut haettua laidasta jos toisestakin. Ehkä minunlaiselleni mustavalkoisuuteen taipuvaiselle suorittajatyypille se harmaan alueen löytäminen on kaikkein vaikeinta. Kaiken mahdollisen optimoinnistakin kun voi tulla suorittamista, jos homman vetää överiksi.

Omat (ei-suorituskeskeiset) unirutiinini ovat seuraavanlaiset:

1. Priorisoin unen. Onnellisuuteni on paljolti kiinni omasta vireystilastani. Jos olen väsynyt, teen tyhmiä valintoja elämäntapojeni kanssa ja olen jatkuvasti kärttyinen.

2. Juon kahvini ajoissa, hyvin hyvin harvoin enää kello 15 jälkeen. Itsenäisyyspäivänä join kahvin kello 20, sain unta vasta kello 1 ja heräsin seuraavana yönä neljästi. Ei toimi. Kofeiini veressä heikentää untani selkeästi.

3. Urheilen ennemmin aamulla tai päivällä kuin illalla. Kova treeni illalla vetää kroppani sellaisille kierroksille, että nukahtaminen on hankalampaa.

4. Vältän tietokoneen käyttämistä iltaisin. Se virkistää selvästi ja lukemani asiat jäävät pyörimään päähän. (Psst – jos käytät konetta iltaisin, lataa f.lux – se automatisoi näytön valaistuksen vuorokauden aikaan sopivaksi.)

5. En omista telkkaria. Iltaisin saatan katsoa mieheni kanssa leffan tai jotain sarjaa DVD:ltä. En ikinä nukuta itseäni ruudun eteen. En myöskään räplää puhelinta sängyssä, koska se virkistää. Kirjan tai Kindlen lukeminen unettaa todella paljon helpommin. Ruutujen valo saa aikaan sen, ettei melatoniinin eritys ala tehokkaasti.

6. Vähennän valoja sitä mukaa kun pimeä hiipii ja/tai haluan että olo muuttuu raukeaksi. Sysipimeään vuodenaikaan pidän isot valot päällä vielä alkuillasta, mutta klo 19 paikkeilla vähennän valoja ja sytytän kynttiöitä tai himmeämpiä jalka- ja pöytälamppuja.

7. Käytän kortisolia tasapainottavia ja hermostoa rauhoittavia ravintolisiä. Otan päivällisellä ja ennen nukkumaanmenoa 400-600mg magnesiumia ja ennen sänkyyn menoa puoli teelusikallista inositolia.

Tällä hetkellä käytän magnesiumglysinaattia (päivitys 2015: saatavilla saliltamme Optimal Performance Centeriltä, www.opcenter.fi, iHerbistä ei tällä hetkellä valitettavasti) ja magnesiumtauraattia (täältä). Glysiini ja tauriini ovat aminohappoja, johon magnesium on noissa muodoissa sidottu. Glysiini auttaa maksaa mm. kemikaalien ja vanhojen hormonien poistamisessa. Tauriini puolestaan auttaa elimistöä GABA:n, rauhoittavan hermovälittäjäaineen muodostuksessa. Jos haluat lisätietoa erilaisten magnesiumien vaikutuksista, lue blogipostini täältä. Jos ostat luontaistuotekaupasta magnesiumia, pyydä sitraattia tai (bis)glysinaattia, niitä yleensä löytyy Suomestakin.

Inositoli (tilaa täältä) on B-vitamiinien kaltainen sokeriyhdiste, joka syventää unta ja parantaa hermovälittäjäaineiden tasapainoa. Sopii huonounisille, alakuloisille, makeanhimon riivaamille ja PMS-monstereille. Suomessa luontaistuotekaupoista saa Solgarin 500mg kapseleita.

8. Menen sänkyyn ajoissa, usein 21-22 välillä. Luen rauhoittavaa kirjaa himmeässä valossa. Ennen luin aina ammattikirjallisuutta. Huomasin että se ei oikein toimi – mieli ei rauhoitu. Viime aikojen lukemisia ovat olleet mm. uskomattoman kaunista kieltä oleva Ann Voskampin One Thousand Gifts ja Adyashantin Falling into Grace.

9. Kiitollisuuspäiväkirjaan kirjoitan ennen nukahtamista sivun verran asioita, joista olen kiitollinen. Huonoina päivinä tuntuu teennäiseltä, mutta auttaa tajuamaan että elämässäni palikat on kohdallaan. Hyvinä päivinä kynä lentää päiväkirjan sivulla. Tämän jälkeen mieli on kevyt kun laitan pään tyynyyn. 🙂

10. Nukun lepakkoluolassa – makuuhuoneemme näyttää öisin viereiseltä kuvalta. Siellä on siis täysin pilkkopimeää. Ei mitään valoja eikä elektronisia laitteita. Joni käyttää usein puhelinta herätyskellona. Puhelin on yön yli lentokonetilassa. Omani jätän kokonaan eri huoneeseen ja pyrin siihen, etten tuo sitä sänkyyn. Satsasimme taannoin myös uuden sängyn hankintaan. Kehon painon perusteella valitut patjat ovat olleet paljon parempi valinta kuin samanlainen patja kahdelle eri painoiselle ihmiselle. (Päivitys 2015: Vaikka Julius nukkuu vieressämme pinnasängyssä, nukumme silti koko perhe hyvin. Poika harvoin heräilee enää öisin. Hän on nukkunut pilkkopimeässä huoneessa pienestä pitäen, olemme tarkoituksella totuttaneet häntä siihen.)

Vaikka toteutankin paljon ns. ”oikeita asioita”, olen silti kaukana superihmisestä. Aina en nuku riittävästi hyvistä aikoimuksista huolimatta, enkä ole ihminen joka aamulla loikkaa sängystä lenkkipolulle hymyssä suin. Soitan ystävilleni liian harvoin. Voisin helposti voittaa Maailman Huonoin Sähköposteihin Vastaaja -kilpailun. Kirjoitan aivan liian pitkiä blogiposteja (ja kirjoja – onneksi minulla on hyvä kustannustoimittaja). Elämä on 🙂

Kuvat täältä, täältä ja täältä.

*****

Kaipaatko lisää apua? Oikotie Optimaaliin 2.0 -verkkokurssille pääsee nyt mukaan!

Kuulostaako tutulta?

 • Olet yrittänyt elämäntapamuutosta jo monta kertaa
 • Tiedät terveellisestä elämästä ehkä kohtuullisesti (tai jopa paljon), mutta tieto ei näy käytännön elämässäsi
 • Haluaisit laihtua, mutta tulosta ei tule
 • Makean- tai suolaisenhimo on säännöllinen kaverisi
 • Syöt epäsäännöllisesti eikä ruokailutottumuksissasi tunnu olevan ”rotia”
 • Nykyiset liikunta- ja ravintotottumuksesi eivät tuo sinulle haluamiasi tuloksia
 • Et tunne olevasi paras versio omasta itsestäsi
 • Arkesi tuntuu kaoottiselta, eivätkä terveelliset elämäntavat ole mukana rutiininomaisesti
 • Mielialasi kaipaa kohennusta
 • Stressiä on liiaksi, mutta et tiedä mistä päästä lähtisit purkamaan sitä
 • Tiedät että sinun pitäisi ottaa itseäsi niskasta kiinni, mutta siirrät asiaa eteenpäin jatkuvasti
 • Flunssat ja muut pöpöt tarttuvat sinuun herkästi
 • Tiedät, että jos jatkat näin, ei tilanteesi vuoden tai viiden vuoden kuluttua ole ainakaan nykyistä parempi.

Jos tunnistit itsesi edellisestä listasta, tämä valmennus on tehty sinulle. Siihen on kiteytetty valmennusosaamisemme monen vuoden ajalta – joka ikinen OO-valmennus on aina hieman parempi, sillä muokkaamme sisältöä jatkuvasti. Tule mukaan – nähdään pian ensimmäisissä tehtävämoduuleissa, ne ovat heti käytössäsi kun kirjaudut sisään! Lisätietoja & ilmoittautumaan pääset täältä.

Kategoriat

Share This