Me ei olla painokiloja

Naisilla on käsittämätön taipumus: mittaamme omaa arvoamme vaa’an numeroina.

Tosiasiassa kukaan meistä ei ole numero. Vaa’an lukema ei kerro mitään siitä, mitä on sisällä – saati siitä, mikä kehon todellinen tila on rasvan ja lihaksen suhdelukuina tai kuinka terveitä olemme.

Vaa’an lukeman saa näyttämään vähemmän monella eri tavalla. Voi esimerkiksi vetää viikon kaalisoppakuurin, jonka jälkeen kehosta on varmasti tiristetty ulos jokainen ”turha” nestegramma. Tai hiilihydraatit voi tiputtaa nollaan ja lopettaa liikunnan, jolloin tapahtuu sama asia. Pussikeittodieetti pudottaa painoa supernopeasti, mutta usein vie samalla mukana myös lihaskudosta, jolloin aineenvaihdunta hidastuu.

Keinot on monet, ja on hämmentävää millaisiin mittasuhteisiin naiset antavat toisinaan tämän painodilemman paisua. Kukaan meistä ei kuitenkaan tietääkseni kävele ympäriinsä vaa’an lukema otsaan tatuoituna. Se, mistä elopaino koostuu, merkkaa paljon enemmän kuin pelkkä numero.

Keväällä valmensin erästä sydämellistä, kaunista, menestyvää yrittäjänaista. Hän oli ennen valmennukseen tuloa kirjoittanut mailissaan, että painon junnaaminen tuskastuttaa. Olimme tehneet valmennusta nyt kaksi viikkoa. Hänen painonsa oli tuona päivänä täsmälleen sama kuin aloittaessamme. Edellisen viikon tapaamisessa oli rasvaprosentti ensimmäisen viikon jälkeen tipahtanut kuitenkin jo 1,5 %-yksikköä, joka on hyvin tyypillinen ensimmäisen viikon muutos. Siihen kuuluu useimmiten sekä rasvaa että nestettä (rasvaprosentin mittauspihdit eivät osaa erotella mahdollista kudosturvotusta, joka voi johtua esim. nestehötöstä jota usein kropassa on viljapainotteisen ruokavalion tuloksena).

Tuona päivänä painon ollessa edelleen sama, lohduttelin häntä ennen BioSignature-mittauksen tekemistä, että usein kuitenkin ihopoimujen arvot ropisevat alaspäin vaikka vaaka ei näyttäisi mitään. BioSignature-mittauspihdit ovat äärettömän tarkka mittausväline: ne mittaavat millimetrin kymmenysosia.

Viivotin vieressä mittaa tuumia (2,5cm – ylärivi), millimetrejä ja senttejä (alarivi). Pystytkö havaitsemaan tästä, miten tarkka BioSignature-mittauspihtien asteikko on, jos mittaamme millimetrien kymmenysosia? Sellaisia muutoksia ei pysty havaitsemaan silmillä. Jos esimerkiksi otat nyt tukevan otteen näppiesi väliin jenkkakahvasi kohdasta, montako millimetriä arvelet sen olevan? Jos se muuttuu seuraavaan viikkoon yhden millimetrin, pystytkö tunnistamaan sen sormin? Et pysty 🙂 Mittauspihdit pystyvät.

No, tämänkin ihanan naisen kohdalla oli tosiaan niin, että rasvaprosentti oli ropissut jälleen alaspäin 0,7 %-yksikköä viikossa. Kahden viikon saldo oli siis ollut 2,2 %-yksikköä alaspäin painon pysyessä samana. Kehon rasvaton paino oli noussut 1,5 kiloa pelkän ruokavalio- ja ravintolisämuutoksen myötä.

Proteiinipitoinen aamupala todellakin toimii! Aamupalamuutoksen lisäksi olimme ottaneet käyttöön vahvan omega 3 -öljyn aamuin illoin ja tarkistaneet hänen vatsahappotasonsa, joka oli huono – eli hän otti käyttöön Digest Force -tabletit ruoansulatusta auttamaan. Kyse ei ollut vain numeromuutoksesta, vaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin paranemisesta.

Muutoksia, joita hän oli itse tuossa ajassa huomannut:

  • vyötärön kapeneminen
  • vatsan turvotuksen loppuminen
  • vatsan toiminta säännöllistynyt, toimi nyt paremmin kuin vuosiin
  • olo oli ”raikkaampi”
  • kasvojen turvotus häipynyt
  • vaatteet mahtuivat mukavammin päälle
  • arkiliikunta oli lisääntynyt, kun energiaa on enemmän

Jatkoimme valmennusta viikottain, kunnes hän tunsi pärjäävänsä hyvin jo omillaan. Rasvaprosentti jatkoi tippumistaan ja yrittäjänainen pääsi tavoitteeseensa. Nyt syksyllä hän on hienosti ylläpitänyt tuloksia ja aloittanut lisäksi myös painoharjoittelun.

Mutta – mitä muuta ihmisessä tapahtuu tällaisten muutosten myötä? Mitä merkitystä on rasvaprosentilla tai muilla numeroilla?

Minua ei kiinnosta juurikaan, muuttuuko valmennettavan paino. En ole huolissani, jos paino ei putoa. Sen sijaan olen iloinen, jos se pysyy täysin samana (silloin kun kyseessä on normaalipainoinen henkilö). Miksi? Koska silloin tiedämme, että tilalle on tullut jotain muuta: aktiivista, energiaa kuluttavaa lihaskudosta, tai kenties hänen muut tukikudoksensa jänteitä, niveliä ja luita myöten ovat vahvistuneet. Jos paino pysyy kehossa tässä muodossa, on se ainoastaan positiivinen asia.

Sopiva paino & sopiva rasvaprosentti & riittävän korkea rasvaton paino = kiinteä ja sporttisen näköinen vartalo. Lisäksi niillä elämäntapamuutoksilla, mitä nyt teemme, myös parempi terveys 🙂

Haastan tämän postin lukevat naiset luopumaan ”unelmapaino”-numeroista ja pakonomaisesta dieettaamisesta. Jätä vaa’an lukema omaan arvoonsa, mittaa sellaisia asioita joilla on aidosti merkitystä ja arvosta itseäsi riippumatta siitä, minkä numeron vaaka silmillesi heittää!

Kuvat Expatmum.com ja Amysrobot.com

Kategoriat

Share This