Lisää vihreää ruokavalioon

Yleisöluennoilla syksyn mittaan minulta on moneen otteeseen kysytty vihersmoothien reseptiä. Kirjassani on yksinkertainen resepti ja tässä tulee pari lisää. Mutta ensiksi perustelut, miksi vihreää ylipäätään kannattaa lisätä.

Miksi vihreää?

1) Runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita
=> Vitamiinipillerit eivät koskaan voi korvata luonnollisia lähteitä, sillä luonnossa vitamiinit, mineraalit jne. esiintyvät aina yhdisteinä. Esimerkiksi multivitamiinin käyttö on järkevää, mutta kannustan siitä huolimatta sinua keräämään ruokavalioosi niin paljon aitoja, ravinnerikkaita ruoka-aineita kuin mahdollista.

2) Runsaasti fyto- eli kasviravinteita
=> Antioksidantit, flavonoidit jne. auttavat kehoasi sietämään paremmin stressiä ja palautumaan tehokkaasti treeneistä. Stressin aikana ja treenin jälkeen soluvaurioita aiheuttava oksidatiivinen stressi on korkeimmillaan. Omilla valmennusasiakkaillani vihersmoothien päivittäinen käyttö on vähentänyt stressistä johtuvaa yöheräilyä selvästi.

3) Runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää
=> Klorofylli on “kasvien veri” – yksi tehokkaimmin elimistöä erilaisista ympäristöstämme tulevista myrkyistä puhdistava ainesosa. Se on auringon energiaa äärimmäisen tiivistetyssä muodossa. Jokaisen teollisessa yhteiskunnassa elävän ihmisen elimistö altistuu päivittäin stressille, jota nykyinen elämäntyylimme aiheuttaa. Stressin kumuloituessa saasteet, ruoan epäpuhtaudet, lääkkeet ja muut ravinnon kautta kehoomme kulkeutuvat kemikaalit jne. varastoituvat herkästi kroppaan (aiheuttaen mm. rasvan kertymistä, lihas- ja nivelkipuja ja sairastelua). Klorofyllin lisääminen ruokavalioon auttaa puhdistamaan elimistöä, edistää solujen uusiutumista ja lisää kehon kykyä käsitellä stressiä.

4) Alkaalinen vaste elimistössä
=> Viljatuotteet, lihat, pähkinät, kahvi, limpparit jne. aiheuttavat elimistöön happaman vasteen, joka kehon on pakko neutraloida pitääkseen yllä pH-tasapainon. Ilman tasapainottavaa emäksistä kuormaa keho ottaa tarvittavat mineraalit (=emäs) mm. luista, hiuksista ja kynsistä.

Antamalla kehollesi vihreää pidät huolen tasapainosta. Tämän tuntee konkreettisesti korkeampana energiatasona, vähempänä turvotuksena ja nopeampana palautumisena treeneistä.

Vihreitä reseptejä

Helppoja tapoja lisätä vihreää ruokavalioon:

1) Tilaa Emerald Balancea ja nauti annos päivittäin veteen sekoitettuna. Emerald Balancea voit tilata esimerkiksi iHerb.com -verkkokaupasta.

TAI

2) Juo kerran päivässä vihersmoothie. Tee smoothie blenderillä tai sauvasekoittimella. Yhdestä tällaisesta saa jo enemmän antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita kuin moni saa normaalisti päivittäisestä ruokavaliostaan. Tässä kaksi meillä kotona testattua ja hyväksi havaittua reseptiä.

Vihreä banaanipusu

-1 puntti tammenlehti- tai romainesalaattia
-1 banaani
-1dl mustikoita
-2-4dl vettä

Lisäämällä tähän 1-2dl esim. Hera80-heraproteiinia (löytyy kauppojen urheiluosastolta) saat mainion smoothien, jonka voit juoda välipalaksi, ateriankorvaajana tai liikunnan jälkeen palautumista edistämään. Muussa tapauksessa smoothien kaveriksi kannattaa ottaa jotain kiinteää proteiinia, vaikka pari kananmunaa.

 

Violetti vihersmoothie (riittää hyvin kahdelle)

-1-3 varrellista lehtikaalin lehtiä (irrota varresta)
-1 puntti tammenlehti- tai romainesalaattia
-halutessasi 1tl Emerald Balancea tai spirulina-jauhetta
-muutama liotettu taateli tai steviaa
-avokado
-1 omena
-1 banaani
-2-4dl vettä

Smoothien värin ei tarvitse olla vihreä. Pääasia on, että siinä on jotain vihreää mukana.

Jäävuorisalaattia ei muuten lasketa vihreäksi – se on kaikkien vihannesten lada! Jäävuorisalaatti ei sisällä käytännössä mitään ravinteita. Suosi siis ennemmin tummanvihreitä lehtivihanneksia, kuten tammenlehti – ja romainesalaattia ja pinaattia. Ja muista ostaa vihreäsi luomuna. 🙂

Kuvat täältä (paljon reseptejä) ja täältä.

Kategoriat

Share This