Painoja nostelemaan

Tällä viikolla on tulossa innostavaa uuden oppimista: perjantaina alkaa Tampereen Pyrinnön painonnostokurssi, jolle olen ilmoittautunut mukaan. Valmentajani Jannen kanssa olemme jo jonkin aikaa suunnanneet treenejäni siten, että jossain kohti siirryn enemmän painonnoston suuntaan. Se näyttää hauskalta ja on jotain, mistä en tiedä paljoakaan. Taustaa on Poliquinin opettaman kahden päivän Olympic Lifting -kurssin verran (eli ei käytännössä juurikaan). Viikko sitten kävin Jannen kanssa kahtena päivänä opettelemassa painonnoston perusteita. Nyt uudessa treeniohjelmassani on jo mukana elementtejä, joiden kautta saan liikkeisiin tuntumaa.

Voimaa on tullut – ja tulee koko ajan – lisää näiden uudentyyppisten treenien kautta. Esimerkiksi eilen sain tehdä penkkipunnerrusta jo 20 kilon käsipainoilla, viiden toiston sarjoja ja neljän sekunnin alaslaskuilla. Leuanvetoja saan vihdoin omalla painolla kolme. Vielä on paljon matkaa tavoitteesiin, mutta pääsen niihin vielä kun teen vaan ahkerasti töitä ja syön fiksua ruokaa, jota kroppani tarvitsee.

Fyysisen voiman lisääntyminen tuntuu todella hyvältä. Kunpa useammat naiset uskaltaisivat tavoitella voimaa – se nimittäin antaa myös valtavasti henkistä potkua!

Haluan nähdä kuinka pitkälle voin virittää kehoani. Mikä on sen optimaalinen suorituskyky? En tiedä. Siksi painonnoston opettelu tuntuu sopivan hauskalta haasteelta.

Tavoitteiden asettaminen tapahtuu näin. Näitä kysymyksiä voit käyttää myös itsellesi, olipa tavoitteesi tai unelmasi ihan mikä tahansa. 🙂

Mikä on unelmasi (tai tavoitteesi)? 

Haluan oppia painonnostoa ja olla vahva.

Alla on inspiroiva video Marilou Dozois-Prévostista, joka on Poliquin Performancen sponsoriurheilija. Tämä 58-kiloinen nainen työntää tässä videossa muuten 104 kiloa.

1. Kuinka varmistat osaamisen ja pätevyyden tavoitteen saavuttamisessa?

Menen painonnostokurssille. Otan yhteyttä niihin, jotka lajia harrastavat ja siinä kisaavat. Harjoittelen säntillisesti Jannen laatimalla ohjelmalla, jossa vähitellen vahvistamme kroppaani siten, että nostot alkavat sujua. Huollan kehoa itsenäisesti venyttelemällä sekä käymällä kiropraktikolla ja osteopaatilla säännöllisesti.

2. Millainen mielentila tukee tavoitteessasi onnistumista? 

Tarvitsen kärsivällisyyttä, omistautumista, pitkäjänteisyyttä, innostusta oppimiseen ja itsekuria harjoitteluun. Se, että ajattelen positiivisesti ja uskon omaan onnistumiseeni, on kriittisen tärkeässä asemassa.

3. Mitkä asiat voisivat estää minua saavuttamasta tavoitettani – onko jotain, mistä tulisi luopua? 

Olen treenannut pitkään ulkonäkötavoitteiden kautta – haluan luopua tästä. Nyt haluan keskittyä suorituskykyyn ja siihen, että kehoni on mahdollisimman toiminnallinen kaikin puolin.

4. Mitä rajoittavia uskomuksia minulla on, jotka voivat estää minua saavuttamasta tavoitettani? Mitä uskomuksia minulla on, jotka voivat tukea tavoitteeni saavuttamista? 

Olen aina ajatellut, etten ole liikunnallisesti lahjakas ja että olen hidas oppimaan eri urheilulajeja. Kehoni näyttää kuitenkin pitävän tästä lajista ja muutenkin painojen kanssa touhuamisesta. Ja jos opin kerta kaikkea muutakin nopeasti, miksi en myös tätä? Olen kuitenkin lyhyen matematiikan surkeilla taidoilla kyennyt porskuttamaan läpi teknillisen yliopiston ja valmistumaan diplomi-insinööriksi. Se, jos joku, oli vaikeata. Enköhän pysty siis tähänkin.

Haluan opetella ajattelemaan, että olen liikunnallisesti lahjakas ja opin nopeasti uusia urheilulajeja.

5. Mitä päämääriä asetat päivittäisellä tasolla, jotta tavoite toteutuu? 

Huollan kehoa: venyttelyä erityisesti etureisille ja putkirullausta (foam rolling => artikkeli täällä, erittäin hyvä tapa lihashuoltoon) liikkuvuuden ja venyvyyden lisäämiseksi. Salitreeni 4-5 kertaa viikossa, joista osa on seuraavien viikkojen ajan painonnostokurssin treenejä. Syön päivittäin vähintään neljä proteiinipitoista ateriaa, jotka sisältävät kasviksia ja luonnollisia rasvoja. Hiilareita syön treenien jälkeen.

6. Mikä on visiosi tähän tavoitteeseen liittyen ja mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi? 

Ihan ensiksi haluan tietenkin oppia painonnoston tekniikat puhtaasti. Sen jälkeen voisin tähdätä vaikka siihen, että pystyn tekemään työnnön sellaisella painolla, joka on myös oman kehoni paino. Tiedän, että olen saavuttanut tavoitteeni kun olen niin vahva, että tuo työntö onnistuu puhtaasti. Rinnallevedon painotavoitteeksi valmentajani Janne ehdotti 1,3 x oman kehon paino joten sillä mennään.

Iso visioni on se, että erityisesti naiset innostuvat painoharjoittelusta vapailla ja raskailla painoilla!

Alla 5.3.2011 naisten Suomen ennätyksen 63kg-sarjassa tehnyt Anna Everi, joka työnsi 105kg. Nyt naiset punttisalille (tällaisia voimia ei saa istumalla reidenlähentäjälaitteessa) 🙂

7. Millaisessa suhteessa tämä tavoite on elämäntehtävääsi nähden? 

Iso kysymys! Mielestäni elämässä on kyse oppimisesta ja oman oppimansa jakamisesta muiden kanssa. Kenties esimerkkini voi inspiroida muitakin uskaltamaan ja kokeilemaan omien rajojensa venyttämistä. Toivon itselleni ja muille uskallusta omien unelmien toteuttamiseen ja sitä kautta toisten auttamiseen. Hyvä fiilis ja flow syntyvät siitä, kun tekee jotain riittävän haastavaa, kyvyt riittävät sen tekemiseen ja samalla tekemisestä voi nauttia.

8. Miksi tämän tavoitteen saavuttaminen on tärkeää sinulle? Onko tavoite linjassa muiden elämäsi tärkeiden asioiden kanssa?

Haluan oppia uusia taitoja. Ja minun mielestäni fyysinen voima ja vahva mieli ovat sidoksissa toisiinsa – jos niitä harjoitetaan yhtä aikaa. Vahvalla mielellä tarkoitan mieltä, joka ei poukkoile ympäriinsä vaan kykenee keskittymiseen ja ajatteluun, katkeamattoman ajatustenvirran sijaan. Painonnostossa keskittyminen on pakollista. Räjähtävään nostoon valmistautuessa ei ole varaa seuraavan päivän kauppareissun miettimiseen.

”To keep the body in good health is a duty… otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.” -Buddha

9. Mitä muita hyviä asioita elämääsi virtaa tämän tavoitteen toteuduttua?

Ehkäpä uskallan asettaa itselleni isompia tavoitteita tämän lajin suhteen, kun ensin opin perusteet. Terveydentilani ja suorituskykyni elämässä paranee. Sitä kautta voin saavuttaa enemmän muitakin asioita, joita elämässäni haluan saada aikaan.

Tavoitteen asettamisen kaava on NLP Akatemian Wealthy Mind -kurssilta ja kulkee nimellä ”Bringforthism – 9 keys to consciously bringing forth what you want”.

Kuvien lähteet:
Anna Everin kuva
Marilou Dozois-Prévostin kuva

Kategoriat

Share This