Viilennä vaihdevuodet syömällä -artikkeli uudessa SARA-lehdessä

Uusi SARA-lehti on kaupoissa viimeisimmän artikkelini kera. Juttu käsittelee ravinnon merkitystä vaihdevuosioireiden hillitsemisessä. Usein emme tule ajatelleeksi, miten ruoan syöminen – tai sen syömättä jättäminen – vaikuttaa hormonitoimintaan joka hetki. Esimerkiksi se, että unohtaa ruokavaliostaan vihannekset, marjat ja hedelmät (tai luulee, että jäävuorisalaatti ja kurkku riittävät), on yhtä lailla hormonitoimintaan vaikuttava teko, kuin myös vähemmän hyvien ruokien, kuten vaikka kokouspullien popsiminen.

Vaihdevuosi-ikä on naisen elimistölle stressaavaa aikaa. Minulla ei luonnollisesti siitä vielä tässä iässä ole kokemusta, mutta tietysti olen nähnyt vierestä mitä kehossa ja mielessä tapahtuu niin oman äitini kuin myös asiakkaideni kautta. Parhaimmillaan ruokavaliomuutoksilla on saatu kaikki vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot, lakkaamaan täysin. Ravinnolla on valtava vaikutus ja aliarvioimme sitä jatkuvasti.

Haastattelin artikkeliin dosentti, naistentautien erikoislääkäri Bruno Cacciatorea. Bruno on loistotyyppi ja todella hyvä lääkäri. Häneltä tuli hyviä vinkkejä niin vaihdevuosi-ikää lähestyville kuin vaihdevuosien myllerryksessä jo oleville naisille. Ravintoon on fiksua kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin – yhä useampi nainen nimittäin nykyisin porhaltaa vaihdevuosioireita kohti yhä nuorempana. Kannattaa käydä hakemassa SARA lehtipisteistä, niin opit lisää 🙂

Jos englanti sujuu, voit lukea BioSignature-kouluttajani Charles Poliquinin artikkeleita vaihdevuosi-ikäisen naisen ravintovalmennuksesta seuraavien linkkien kautta:

– Helping menopausal women lose fat, part 1
– Helping menopausal women lose fat, part 2
– Helping menopausal women lose fat, part 3
Exercise, menopause and nutrition

Charlesin toimintatavat ovat myös Optimal Performancen valmentajille tuttuja, ja usein keskustelemmekin valmennuksissa mm. punaviinin ja raakasuklaan tai 70% kaakaota sisältävän tumman suklaan hyödyistä vaihdevuosi-ikäisen naisen hyvinvoinnille 🙂

Mitä sinä haluaisit tietää hormonitoiminnan tasapainottamisesta? Kirjoitan aiheesta mielelläni ja haluaisin pohjaksi aitoja kysymyksiä teiltä arvon lukijoilta. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla minulle osoitteeseen kaisa@optimalperformance.fi. Valitettavasti en voi henkilökohtaisesti vastata viesteihin, mutta kerään kysymyksiä tänne blogiini ja vastaan siten, että muutkin lukijat hyötyvät tiedosta. Näin voimme kaikki auttaa toisiamme. Ehkä sinä juuri kysyt sen kysymyksen, jota joku muukin mietti.

Kategoriat

Share This