Hyvää unta ja kokemuksia meditaatiosta

Kyllä lepo tekee ihmiselle hyvää! Vihdoin usean ylikierroksilla käydyn yön jälkeen sain nukuttua hyvin. Viime viikot ovat olleet aikamoista pyöritystä reissujen ja kirjan myötä tulleiden työtilaisuuksien parissa. Pyrin pitämään visusti kalenterissani rentoja päiviä, jolloin voin vain olla kotona, puuhastella omia juttuja ja antaa keholle ja mielelle lepoa. Se ei suinkaan aina ole helppoa, ja kehoni ottaa itseensä herkästi kun asioita, päätöksiä ja kaikenlaista tapahtumaa toisensa perään kasautuu lyhyen ajan sisälle. Ajatukset laukkaavat omaa villiä kiitolaukkaansa. Kroppa on väsynyt, mutta silti yön tunteina valveilla ollessa uni ei tule.

Rauhoittuminen tuntuu olevan nykyisin vaikeaa monelle muullekin kuin minulle. Miksi ajattelemme, että meidän pitää olla superihmisiä? Joka suuntaan pitäisi revetä, tehdä palveluksia ja tavata ihmisiä. Rajojen vetäminen on toisinaan hyvin vaikeaa. Kun on monta rautaa tulessa, innostusta puhkuva mieli ja monta hauskaa projektia meneillään, meinaa levon tarpeen toisinaan unohtaa.

Juuri NYT on hyvä aika istua hetki rauhassa ja hengittää syvään. Olla oikeasti tässä hetkessä – juuri tässä näin.

Viime vuosina olen alkanut myöntyä sen ajatuksen suuntaan, että rentoutuminen ja vaikkapa meditaatio voisivat tehdä minulle tosi hyvää. Eilen olin ystäväni Mikon järjestämässä meditaatioillassa. Parin tunnin rauhoittumisen ja mielen tyhjentämisen jälkeen uni tosiaan maistui paremmin kuin viikkokausiin, enkä herännyt kertaakaan koko yönä. Aina ei pelkkä fyysisen kehon optimointi vaikkapa magnesiumia lisäämällä auta, vaan on huomioitava ihmisen moninainen kokonaisuus.

Milloin sinä olet viimeksi vain ollut, ilman mitään virikkeitä, vaikkapa puolen tunnin ajan? Ei lehtiä, kirjaa, nettiä, puhelinta, mp3-soitinta, kalenteria, puhumista, ongelmanratkaisua…? Siten, että keskittymisesi on suuntautunut ainoaan sisäiseen tilaasi, havannoiden ja tarkkaillen sitä?

On harmillista, että niinkin perustavanlaatuinen asia kuin rentoutuminen ja uni ovat ongelmallisia juttuja. Olen vakaasti sitä mieltä, että jos esimerkiksi uni ei ole kunnossa, ei kovin ihmeellistä hifistelyä esimerkiksi ruokavalion suhteen kannata alkaa tekemään. Perusasioita toki voi laittaa kuntoon – esimerkiksi kasviksia ja hyviä proteiineja lisäämällä – mutta ennen ruokavalion tarkkaa viilausta keskittyisin ensin unen optimointiin. Sillä on valtava vaikutus suorituskykyyn elämässä ja urheilussa.

Jos uni ei ole laadultaan hyvää (eli 8h yhtäjaksoista unta, ei heräilyjä), ei keho voi uudistua kunnolla. Aivojen työkapasiteetti laskee, teemme tyhmiä päätöksiä (”ansaitsen tämän viinerin”). Muistelen kouluttajani Charles Poliquinin sanoneen, että aivot uudistuvat tehokkaimmin kello 22-02 välillä. Jos tuona aikana pää ei ole tyynyssä, eivät aivot uudistu niin tehokkaasti.

Huonon unen vaikutukset hormonitoimintaan ovat merkittävät: koko hormonijärjestemä kärsii. Hiilihydraattien sietokyky laskee, kun insuliinin toiminta heikkenee. Nuorena pitävän ja elimistöä uudistavan kasvuhormonin muodostus vähenee ja rasva alkaa pakkautua helpommin kehoon kurveja peittelemään. Testosteronitaso alenee. Tällainen hormonihärdelli on tosi hyvä juttu, mikäli tavoitteesi on olla pulska, väsynyt, saamaton (niin punkassa kuin töissä) ja näyttää rupsahtaneelta ennen 50-vuotissyntymäpäivääsi.

Nyt siis unta optimoimaan. Kuinka? Kokeile ensin näitä kolmea vinkkiä:

1. Sulje TV, netti, videopelit ja muut elektroniset värkit kello 21. Keksi muuta tekemistä – jotain mitä voit tehdä hämärässä (esim. lukeminen yölampun valossa, kultamurun paijaaminen, jutteleminen, ristikot jne.). Anna kehon ja mielen rauhoittua.

2. Ota reilu annos (600 – 1000mg) magnesiumia kello 18-22 välillä. Hyviä muotoja ovat esimerkiksi magnesiumtauraatti, magnesiumsitraatti ja magnesiumglyserofosfaatti – näitä voit kysyä luontaistuotekaupasta tai ostaa Optimal Performancelta. OP:lta saat myös magnesiumvoidetta, josta magnesium imeytyy ihon kautta verenkiertoon. Voide sopii hyvin niille, joilla on vatsan kanssa ongelmia ja magnesium ei imeydy. Imeytymisongelman paljastaa esimerkiksi lihasten kramppailu magnesiumin syömisestä huolimatta. Ruokakaupoissa ja apteekissa myytävällä magnesiumoksidilla saat vastaavalla annoksella mahdollisesti vieraaksesi aamuyön tunteina kiusallisen varpusparven (vinkki: älä osta sitä, ellet kärsi ummetuksesta).

3. Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa ennen nukkumaanmenoa. Listaa asioita, joista olet elämässäsi kiitollinen. Minä voisin kirjoittaa tänään esimerkiksi: ”Kiitos, että saan mennä puhumaan Helsingin Kirjamessuille tänä syksynä. Kiitos rakkaasta siskostani. Kiitos uusista ystävistä. Kiitos huikeista työmahdollisuuksista. Kiitos omasta hyvästä lääkäristäni, jonka apuun voin luottaa.” Hyvin yksinkertaista. Tärkeää on, että kirjoitat asioita joista oikeasti tunnet kiitollisuutta. Tämä pieni harjoitus auttaa sinua näkemään elämäsi ja koko maailman hiukan positiivisemmassa valossa. Ja tämän jälkeen ei mennä sitten enää lukemaan iltapäivälehtiä, vaan painetaan pää tyynyyn.

Hyviä unia!

 

Kategoriat

Share This