Testosteronia aikaansaamattomuuteen

Valmennuksissa olen huomannut mielenkiintoisen asian toistuvan aina vaan uudelleen. Kun valmennettavat lähtevät muuttamaan ruokavaliotaan pois peruspullamössöstä ja alkavat treenaamaan salilla vapailla painoilla, jotain heissä lähtee liikkeelle. Proteiinin lisäys ruokavalioon ja raskaiden painojen liikuttelu toimivat nimittäin usein kirjaimellisesti potkuna perseelle asioiden aikaansaamisen suhteen myös muussa elämässä.

Mistä tämä sitten johtuu? Villinä arvauksena heitän, että hormoneilla on sormensa pelissä tässäkin asiassa. Raskas painoharjoittelu lisää mm. testosteronin ja kasvuhormonin määrää elimistössä. Testosteronia tarvitaan niin miehen kuin naisenkin kehossa. Ilman testosteronia olemme saamattomia vätyksiä, joilta puuttuu aloitekyky, aikaansaaminen ja itsevarmuus. Fysiologisina ongelmina peliin astuvat väsymys, luuntiheyden heikkeneminen, libidon lasku ja kehon veltostuminen. Miehillä petipuuhat eivät tahdo onnistua ja naisia tuskastuttaa selluliitin muodostuminen.

Alhainen testosteroni tarkoittaa sitä, että mikäli naishormonien taso on edelleen normaali, ovat sukuhormonien suhteet pielessä. Hormoniepätasapaino näkyy ja tuntuu kehossa – ja mielessä. Tämän hetken dilemma lienee se, että kun kuormitumme ympäristöestrogeeneilla riippumatta elämäntavoistamme, heilahtaa tasapaino liiaksi estrogeenin suuntaan molemmilla sukupuolilla.

Kuinka testosteronitasostaan voi sitten pitää huolta? Ensimmäisiä käytännön asioita ovat nämä:

1. Lisää proteiinia ruokavalioon. Proteiinia saat eläinkunnan tuotteista (esim. liha, kala, kananmunat, heraproteiini) ja kasviproteiinien lähteistä (esim. pavut, hamppu- ja riisiproteiini). Älä valitse soijaa, sillä se entisestään kallistaa nais- ja mieshormonien suhteita väärään suuntaan. Yksi leikkelesiivu ei riitä. Proteiinia täytyy tulla reilusti. Jos se ei sula, kyse ei ole siitä että proteiini ei sovi sinulle vaan siitä, että ruoansulatuksesi ei ole kunnossa. Kirjastani saat lisävinkkejä ruoansulatuksen kunnostamiseen.

2. Harrasta raskasta painoharjoittelua vähintään kolmesti viikossa. Testosteronin eritys kiihtyy, kun teet isoja perusliikkeitä, joissa monta lihasryhmää ja niveltä toimii yhtä aikaa: kyykky, maastaveto, dippi, soutuliikkeet, leuanveto. Toistomäärän tulisi pysyä 6-10 toiston välissä. Painon täytyy olla niin raskas, että 10 toiston jälkeen et yksinkertaisesti pysty nostamaan painoa enää. Kun saat lisää fyysistä voimaa, huomaat pian miten se siirtyy myös elämäsi muille osa-alueille.

Jos et tiedä miten salilla treenataan, hanki asiantuntevaa apua. On parempi pulittaa kerran satanen tai kaksi ohjauksesta, kuin hukata aikaa ja energiaa tekemällä asioita väärin. Suosittelen sellaista personal traineria tai valmentajaa, joka itsekin treenaa raskailla painoilla vähintään kolmesti viikossa (eikä ehdota sinulle puhelimessa tai ensitapaamisella laitetreeniä, lenkkeilyä tai jotain muuta kunnollisen painoharjoittelun sijaan) 🙂

3. Vähennä stressiä. Stressi- ja sukuhormonit rakentuvat samoista aineista. Jos stressitasosi on korkea, on mahdollista, että testosteronille ei jää rakennusaineita. Tällöin myös muut sukuhormonit voivat olla vinksallaan. Oletko lupautunut liian moneen asiaan yhtä aikaa? Mitkä asiat ovat ihan oikeasti välttämättömiä tehdä? Tuhlaatko aikaa turhiin asioihin sen sijaan, että tarttuisit toimeen niiden asioiden suhteen joille täytyy tehdä jotain? Ota aikalisä ja istu alas.

Mitä pitäisi olla, jotta tuntisit olosi rennommaksi?

Suurin osa kävelee ympäriinsä siinä kunnossa, että kehon stressinsietokyky on alentunut ravinnepuutosten vuoksi. Ja tämä yksistään on jo keholle stressi!

4. Optimoi ravinnetasapaino – mittauta sinkin ja magnesiumin määrä punasoluista. Testosteronin muodostus vaatii tiettyjen ravinteiden riittävän määrän. Yksi näistä on sinkki. Magnesiumia puolestaan tarvitaan esimerkiksi yllä mainitun alentuneen stressinsietokyvyn normalisointiin. Stressin ja siitä johtuvan huonon ruoansulatuksen ja alentuneen vatsahappotason vuoksi ties kuinka suuri määrä tässäkin maassa nieleskeltyjä sinkki- ja magnesiumpillereitä on yhtä tyhjän kanssa. Ruoansulatuksen optimointi on tämän vuoksi aina ykkösasia. Ellet tiedä mitä tehdä, varaa aika BioSignature-analyysiin – valmentajamme osaavat auttaa sinua.

Saadaksesi dataa nykyhetken tilasta, voit käydä mittauttamassa laboratoriossa sinkin ja magnesiumin määrä punasoluista (esim. www.antioxidant.fi => et tarvitse lähetettä, nämä maksavat yhteensä noin 70 euroa). Näin voit seurata, mitä kehossasi tapahtuu, kun teetät seurantamittauksen esimerkiksi neljän kuukauden jälkeen, muutoksia tehtyäsi.

Kategoriat

Share This